Gazdaság

2019.06.28. 23:58

Az extrém hőség a méhészeket is sújtja

Rövidebb ideig virágoznak a növények, és a méheknek a kaptár hűtésével is foglalkozniuk kell.

MTI

Az extrém hőség sem kedvez a méhészetnek, mert rövidebb ideig virágoznak a növények, és a méheknek a kaptár hűtésével is foglalkozniuk kell - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.


Bross Péter azt mondta, a növények virágzási időszaka körülbelül felére csökken, emiatt a méheknek kevesebb idejük van nektárt gyűjteni.


Tovább csökkenti ezt az is, hogy a méhek nektár helyett vizet hordanak, amellyel a kaptárt hűtik, hogy az ne hevüljön fel. A kaptár állandó hőmérséklete nyáron 30-35 fok között van, de a napsütés miatt akár ötven fokra is felmelegedhet - ismertette.


Hozzátette, a nagy meleg a méhésznek sem kedvező, mert védőruhába beöltözve kell a napon dolgozniuk.


Korábban az akác virágzásakor az eső esett három hétig, ami szintén megviselte az ágazatot - idézte fel.


Bross Péter beszélt arról is, a kormány hatszázmillió forintot biztosít idén a méhcsaládok egészségügyi állapotának megőrzésére. A méhészek a kérelmeket június 15. és augusztus vége között elektronikusan nyújthatják be.


A támogatás mértéke méhcsaládonként 500 forint, ez a "gesztus értékű felajánlás" szerinte azt mutatja, hogy a kormány fontosnak tartja a méhészágazatot - vélekedett.


(Lead-kép: MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!