Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Az állami rendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj

Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról szóló előterjesztés szerint - közölte szerdán korán reggel a Pénzcentrum.hu.
A gazdasági portál birtokába került dokumentum szerint az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.

A jövőbeni állami nyugdíjrendszerben kulcsfontosságú az egyéni számla megteremtése - szögezi le a szaktárca. A számlán azonban csak a munkavállalók által befizetett nyugdíjjárulékot írnák jóvá, amit "valamely alkalmasan megválasztott mértékkel jelenértékűvé alakítanának (valorizálnának)" - fogalmaz az előterjesztés. A dokumentum fontosnak tartja leszögezni, hogy az egyéni számlákon nem jelenik meg fizikai valójában a pénz, hanem csak egy eszmei jellegű tőkeszámláról van szó. Nyugdíjba vonuláskor az e számlán lévő valorizált egyenleg és a nyugdíjba vonuló várható hátralévő élettartama alapján határoznák meg az öregségi ellátást.

A javaslat szerint a jövőben a munkavállaló fizetné az öregségi nyugdíjra, valamint az árvaellátásra, illetve az ideiglenes özvegyi ellátásra jogosító járulékrészt, amelyek elkülönülnének egymástól. A nyugdíjjogosultság megállapításánál csak az öregségi nyugdíjra befizetett járulékot vennék figyelembe. A munkáltatók fizetnék a keresztmetszeti egyensúlyt biztosító járulékrészt, amely valójában nem is járulék, hanem hozzájárulás lenne.

A javaslat szerint újraszámolnák az egyéni és a munkáltatói járulék nagyságát. Az öregségi nyugdíjra befizetett egyéni járulék körülbelül 20 százalék lenne, szemben a jelenlegi 10 százalékkal. A munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe (vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet), vagyis csökkenne a jelenleg 24 százalékos munkáltatói járulék mértéke. Ha a felbruttósítást nem lehetne megvalósítani, akkor a munkáltatók által befizetett hozzájárulás egy részét is jóváírnák az egyéni nyugdíjszámlákon.

A javaslat leszögezi: a nyugdíjrendszer hosszú távú kötelezettségei és erőforrásai mindig egyensúlyban kell, hogy legyenek. Vagyis, ha nő a várható élettartam, vagy más okból megbomlik az egyensúly, automatikusan meg kell növelni a nyugdíjkorhatárt.

A Nefmi javaslata szerint csak az egyéni számlaegyenleg lenne örökölhető, ami nem tartalmazná a munkáltatók által fizetett hozzájárulást és a hozzátartozói ellátást finanszírozó járulékrészt sem. A felhalmozott összeg csak addig lenne örökölhető, amíg a számlatulajdonos nem megy nyugdíjba.

A szaktárca szerint megfontolható lenne, hogy válás esetén az egyéni számlák egyenlegének azt a részét, amelyet a házasság alatt szereztek a felek - hacsak házassági szerződésben erről a kérdésről másként nem állapodtak meg -, egyenlő arányban el kelljen osztani egymás között.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Együgyű 2011. július 05. 09:54
  „Ha, jól értelmezem a cikk lényegét?

  A nyugdíj és rokkant nyugdíj a most aktív dolgozóknak sem lesz biztonságosan garantálva?
  Mert ugye a befizetések ezután is csak figyelemmel kísérné a rendszer. Félre, nem rakná a befizetéseket?
  A halálunk pillanatát is meg kel jósolnunk vagy jósoltatnunk? ( Mostantól jósolásra adom a fejem.) Ez a személyes kalkulációhoz lenne szükséges! De mi van akkor, ha ez nem egyezik az állami jósda adataival? Perelhetünk a valós adatokért a bíróságokon?
  Mi a garancia, ha elhal valaki, hogy örököse jut a fent maradó járandóságához?
  Az úgynevezett gazdaságunka vetett pozitív jövőkép? Ezt már évtizedek óta halljuk!
  A többi részlettel már nem is foglalkozom!
  Valóban zseniális agyszülemény, meg új munkahelyeket is létrehoz!”
 • 44. bánki 2011. július 02. 10:09
  „A munkaképes lakosság 55 %-a dolgozik !

  45 % ?”
 • 43. bambinaXX 2011. június 30. 13:22
  „42! sztem igen..

  egyébként való igaz, gogy szükség van biz. társadalmi segítségre - de jó, ha tudod: nagyonsokan direkt nem befizetők(segílyesek), ill. min. béresek - a többit zsebbe´ kapják: azaz takarékoskodni ők is tudnának, ha nem élik fel..”
 • 42. Kisg 2011. június 30. 08:28
  „Casablanca, te tényleg ennyire naiv vagy? :-( A pluszban befizetett összeg mindenhova menne, csak nem a mai kisnyugdíjasoknak, rokkantaknak. Tudod, amíg dolgoztam, én is nyögtem a nyugdíjjárulékot. Jó ötlet volt a magánnyugdíj-pénztár, aki tudott, takarékoskodott, de egy minimálbérért dolgozó ember, akinek vonnak adót meg meg minden szent cserebogarat, aztán kézhez kap vagy 50 ezret, azt még hová pumpolják tovább? Lenne ez is bérarányos: akinek több van, fizessen többet, akinek kevesebb, az arányosan annyit vagy semmit. Sajnos, bármennyire nem tetszik is a gazdagoknak, az önhibájukon kívül szegényeket nekik kellene segíteni, ezt diktálná az emberség. Nem azt, hogy eggyel többször el tudnak menni külföldre nyaralni, vagy telik a palotára kacsalábra is. Mit visz az ember mindebből, ha meghal? Semmit. Csak én vagyok olyan fura mókus, hogy még szegényen is szégyellem magam amiatt, amim van azok előtt, akiknek még ennyijük sincs?”
 • 41. Casablanca 2011. június 30. 07:41
  „Maximálisan egyetértek a javaslattal!

  Ugyanis ha tehetném, igenis több nyugdíjjárulékot fizetnék! (Hiába adják ide a munkabérem, egy vasig elköltöm. Így takarékosságra lennék "kényszerítve", ami éppen az én érdekemet szolgálja. Na meg a mostani kisöregekét, akiknek alig tudja az állam kifizetni a nyugdíját, mivel üres a kassza...)

  Én 10%-ot kötelezővé tennék, a többit a munkavállaló határozhatná meg. Nyilván ennek arányában nőne a majdani öregségi nyugellátás összege. Sőt! Változtathatóvá tenném a százalékot, azaz, minden évben egyszer módosítható lenne a százalék mértéke, mivel a dolgozó társadalmi- anyagi stb. viszonyai is változhatnak...

  Az ötlet brilliáns!”
 • 40. Kisg 2011. június 30. 07:09
  „Már csak szerződések kellenének... Felhívom az illetékes irodát, kijönnek, megnézik a papírjaimat, és aláírom, hogy 50 éves koromban/ig garantáltan elpatkolok, addig is gyalogátkelőhelyen kizárólag piros jelzésnél megyek át a túloldalra. Akkor lehetne szó arról, hogy a fennmaradó tíz évre annyit kapjak, hogy ne kelljen féltenem a lakásomat, a gyógyszereimet, azt, hogy van-e, lesz-e mit enni? Régen egy futurisztikus jövőt elővetítő regényben olvastam ilyet, hogy 60 éves emberek lehetőséget kaptak: vagy vállalják, hogy aktív eutanáziával gyorsan és fájdalommentesen átsegítik őket a túlvilágra, és az örökösök kapnak egy nagyobb összeget ezért, vagy onnantól a delikvenst különféle szankciók sújtották... Amíg helyes nem döntött... Lehet, hogy ugyanazokat a könyveket olvastuk?? :-((”
 • 39. bambinaXX 2011. június 30. 06:17
  „21, 22! Reméljük egyszer rájönnek, hogy az "érinthetetlenek"-kel is kezdeni kell valamit, az nem megy, hogy ők csak kapnak - másoktól.. fog ez még változni!”
 • 38. bambinaXX 2011. június 30. 06:13
  „"a nyugdíjba vonuló várható hátralévő élettartama alapján"
  -és ezt ki mondja meg? a háziorvos? vagy mérik a telomerhosszt??
  Mekkora felháborodás volt a magánbiztosítós rsz. felmerülésekor is: a dohányosoknak pl. többet kellett volna fizetni, mint aki nem dohányzik-ami logikus, csak sokaknak nem tetszett..”
 • 37. X_Y 2011. június 30. 05:07
  „Eszem-..szom megáll :)
  Jól ki..nak azokkal akik átmentek a zállami nyögdírendszerbe.
  Most majd megint megy a bérkommandó, hogy a dupla járulék miatt csökkenő nettót a munkáltatók kompenzálják.

  Amúgy akkor akik most minimálbér körüli fizetést kapnak, akkor nyugdíként kb. havi 10 ezret kapnak majd? Esetleg bónuszként egy kötelet is ...”
 • 36. tom_peris 2011. június 30. 00:30
  „háddehogy mennyire éreztem hogy valami ilyesmi lesz amikor nem mentem át az állami nyugdíjalapba...
  HEHE”
 • 35. lepkehalo 2011. június 29. 23:43
  „"A javaslat szerint a jövőben a munkavállaló fizetné az öregségi nyugdíjra, valamint az árvaellátásra, illetve az ideiglenes özvegyi ellátásra jogosító járulékrészt, amelyek elkülönülnének egymástól."
  Ezt választani is lehet? Tehát ha nekem már felnőtt gyerekeim vannak, akik nem kapnának árvaellátást, és nincs házastársam, aki özvegyi nyugdíjat kaphatna, akkor ezeket a részeket nekem nem kell fizetnem?”
 • 34. exdeus 2011. június 29. 20:28
  „33, azt nem jan. 1-től vezetik be, hanem majd akkor, ha a mostani rendelkezések alapján mennek majd nyugdíjba az emberek. De könnyű dolguk lesz, mert azt a többség meg sem éli, mert lassan 80 év lesz a nyugdíjkorhatár.”
 • 33. PipiczGabor 2011. június 29. 18:51
  „Uj torveny lesz januar1-tol: a nyugdijasoknak kotelezo lesz a piroson atmenni. Szep, uj, fideszes vilag...”
 • 32. sadap12 2011. június 29. 18:28
  „ne sirjatok, ti szavaztatok a fideszre! Lesz ez még sz@rabb is!”
 • 31. Larsson 2011. június 29. 18:02
  „29.

  Kiszámolják az elmúlt 50 éves átlagot a férfiakra, ami kb 10 évvel magasabb lesz a jelenleginél és még hozzáadnak 5 évet a biztonság kedvéért.

  Aztán ugyanígy a nőkre!”
 • 30. Horizont 2011. június 29. 17:47
  „,,a nyugdíjba vonuló várható hátralévő élettartama alapján határoznák meg az öregségi ellátást." ---- EZT MÉGIS, HOGYAN ÉRTSÜK??? Lutri? Vagy bejön vagy nem? Ha tovább él, tehát rosszul számoltak, akkor benyelik a virtuális pénzt? :D - még ilyet ))) nyugdíjreform :D
  Kellett ez nekünk ))”
 • 29. Horizont 2011. június 29. 17:43
  „Várható hátralévő élettartama alapján??? Azt meg hogy fogják megállapítani???”
 • 28. vuk 2011. június 29. 17:21
  „27. joy 2011.06.29. 16:08
  "Ha az állam nem sz.rja el a pénzt, jól kamatoztatja, biztosítja az öregkori megélhetést."
  Csakhogy az pl. sehol nincs leirva, hogy az allam ezt barmilyen modon kamatoztatna. A magannyugdijban ez ugye benne volt, de az allam nem fog kamatot adni neked, mivel be sem fekteti. Mit fektetne be? Azt osztjak szet, amit beszedtek az adott honapban. Ez a rendszer pedig nem fog megvaltozni, mert ahhoz a jelenlegi kifizeteseket valamibol finanszirozni kellene - amire nincs penz. Rosszul kezdtek el, ebbol a maganyugdijjal lehetett volna kilabalni, de azt most szetromboltak. Ez van, ez marad.”
 • 27. joy 2011. június 29. 16:08
  „Van benne jó, és rossz.
  Az egyéni számla jó megoldás.
  -1. Mindenki annyit kapjon nyögdíjként, amennyit betett. Ha az állam nem sz.rja el a pénzt, jól kamatoztatja, biztosítja az öregkori megélhetést.
  -2. Aki sokat tesz be többet kapjon, aki semmit, annak coki!
  -3. Az árvaellátás, és özvegyi nyögdíj az állam feladata, nem a munkavállalóé.
  -4. A munkáltatói hozzájárulást meg kell szüntetni, az alkalmazói adó épp elég.
  -5. Az egyensúly csak és kizárólag a prolitika hibájából borulhat meg, erkölcstelesónség azt az adózókra hárítani.
  -6. A befizetett összeg, és kamatai addig legyenek örökölhetők, míg arányosak, nem amíg nyögdíjas nem lesz! Ha valaki 1 napal nyugdíjazása után beadja a kulcsot, lenyúlják az általa befizetett milliókat?

  Van még mit finomítani a terveken, kellene is változtatni a jelenlegi, lehetetlen állapoton.”
 • 26. Kisg 2011. június 29. 16:01
  „"egy eszmei jellegű tőkeszámláról" - tessék mondani, nem kaphatnék élelmiszert a szupermarketben egy csupán eszmei értékkel terhelt bankkártyával?? Vagy mondjuk, szépen megígérem az orvosnak, hogy majd ha lesz pénzem, akkor jattolok, mire ő magas szinten meggyógyít... Az eszmei ebben az országban nullást jelent :-((((”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó minőségű lesz az idei búza

Az elmúlt évek legjobb minőségű búzatermése kerülhet a magtárakba, 90 százalékban malmi minőségben,… Tovább olvasom