Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Az esőből is megártott a sok - kényszerpihenőn a kombájnok

Az esőből is megártott a sok - kényszerpihenőn a kombájnokNéhány napig nem mehetnek a földre a nagyobb gépek
Bőven kaptunk az égi áldásból a hétvégén Csongrád megyében, volt, ahol több mint 80 milliméter hullott. A le nem aratott kalászos gabonának várnia kell néhány napot, hogy rá tudjon menni a földre a kombájn. A kukoricának és a napraforgónak inkább jól jött az eső - persze sok volt így egyben, több helyen meg is dőlt.
– Szombaton és vasárnap kiadós eső áztatta Csongrád megyét, Szegeden és Szentesen több mint 60, Mindszenten 83 milliméter csapadék hullott. Összességében a Tisza bal parti vízgyűjtőjében és a kiskunfélegyházi térségben volt a legtöbb a lehullott eső – tudtuk meg Kozák Pétertől, az ATIKÖVIZIG igazgatójától.

Mint arról már hírt adtunk, egyedül Csongrádon kellett első fokú belvízvédelmi készültséget elrendelni szombaton, a fölös itt azóta vizet elvezették. A főcsatornák a megyében mindenhol „jól teljesítettek", győzték felgyülemlett vizet. Az előrejelzések szerint a hét második felétől ismét várható nagyobb csapadék, de azt a mennyiséget a csatornák könnyen elvezetik majd.

A mezőgazdaságban nem mindenütt örültek a sok csapadéknak, ahol még lábon áll a kalászos, ott néhány napot várni kell a kombájnoknak, mire rámehetnek a táblákra. – Nekünk szerencsére már nincs kint kalászosunk, de bőven van még a megyében, ami aratásra vár – mondta Kurusa Tamás a  Tisza-Maros Szög Agrár Zrt. termelésirányítója.
Ahol még nem arattak le, most várni kell
Ahol még nem arattak le, most várni kell

A hétvégi eső így egyszerre nekik is sok volt, bár a hét közepétől 33 fokot is ígérnek a meteorológusok és ez gyorsan szikkasztja majd a földeket. A napraforgó és a kukorica is besokallt. – Nálunk nem csinált nagy kárt a széllel párosuló eső, de sok helyen láttam megdőlt kukoricát és napraforgót is. Ami nem csoda, volt, ahol 75 milliméter is esett három nap alatt és ez több, mint egy havi csapadékmennyiség. Szerintem 3-4 napig biztosan nem lehet rámenni a nagy gépekkel a szántóföldekre – vélte a szakember.

– Három héttel korábban a jég sajnos már elrendezte a gyümölcsöst, így az eső nekünk igazából nem ártott – mondja beletörődve Kónya Ferenc szatymazi őszibaracktermesztő. Lének viszik a barackot Siófokra, a tervezett árbevételnek csupán 40 százalékával számolnak.
A későbbi fajtáknak nem ártott a sok eső
A későbbi fajtáknak nem ártott a sok eső

– Két tagban van az őszibarackunk, 3-4 kilométerre egymástól, mindkettőt elérte a jég, miközben a fiaméké, Szatymaztól Zsombó felé fél kilométerre megúszta. Szeptemberben erre még szedik az őszibarackot, így a késői fajtáknak jót tett az eső, hatékonyabb is volt, mint az öntözés – mondja a termelő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brexit-sokk vár a brit gazdaságra elemzők szerint

Hosszabb távon a munkanélküliség is várhatóan jelentősen emelkedik. Tovább olvasom