Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Az MNB 4,25 százalékra csökkentette az alapkamatot

Az MNB 25 bázisponttal 4,25 százalékra csökkentette az jegybanki alapkamatot.

Az MNB 25 bázisponttal 4,25 százalékra csökkentette az alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 25 bázisponttal, 4,25 százalékra csökkentette keddi ülésén a jegybanki alapkamatot. A testület jelezte, amíg az inflációs és reálgazdasági kilátások indokolják, sor kerülhet további lazításra, azonban a törékeny és gyorsan változó nemzetközi környezetben fokozott óvatosság indokolt.

Egymást követő tizenegyedik alkalommal döntött 25 bázispontos kamatcsökkentésről a monetáris tanács. A mostani döntéssel fenntartott kamatcsökkentési ciklust tavaly augusztusban, 7,00 százalékos kamatszint mellett kezdte el a testület.

A forint árfolyama sem a kamatdöntésre, sem a tanács közleményére nem reagált jelentősebb elmozdulással.

A tanács óvatosabb kamatpolitikára tett utalást

Az eddiginél óvatosabb kamatpolitikára, a kamatcsökkentési ciklus esetleges lefékezésére utalt keddi, a kamatdöntést követően kiadott közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

"A Monetáris Tanács úgy látja, hogy amíg az inflációs és reálgazdasági kilátások indokolják, sor kerülhet további kamatcsökkentésre, azonban a törékeny és gyorsan változó nemzetközi környezetben fokozott óvatosság indokolt" - olvasható a közleményben.

Hozzátették: a globális pénzügyi környezet az elmúlt időszakban változékonyan alakult, és a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja.

Az elmúlt hónapokban a tanács még azt közölte, hogy az irányadó kamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok.

A tanács a mostani kamatcsökkentést a korábbi hónapokhoz hasonló érvekkel indokolta. A monetáris tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot számottevő kapacitásfelesleg jellemzi, az inflációs nyomás pedig középtávon is mérsékelt maradhat, és a 3 százalékos inflációs cél így lazább monetáris politika mellett is elérhető.

A testület mostani közleménye szerint továbbra is kiegyensúlyozott és konzervatív monetáris politikát kíván folytatni. Az inflációs cél középtávú elérésének elsődlegessége mellett a tanács figyelembe veszi a reálgazdaság helyzetét és tekintettel van pénzügyi stabilitási megfontolásokra is - szögezte le közleményében a tanács.

A Magyar Nemzeti Bank kedden ismertette a jegybanki stáb által készített friss makrogazdasági prognózist is: arra számítanak, hogy idén 0,6 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal nő a magyar bruttó hazai termék (GDP), a fogyasztói árak 2013-ban 2,1 százalékkal, 2014-ben pedig 3,2 százalékkal emelkednek.

Az MNB legutóbbi, márciusi előrejelzésében még alacsonyabb, 0,5 százalékos idei, de magasabb, 1,7 százalékos 2014-es gazdasági növekedéssel számolt, és 2,6 százalékos, illetve 2,8 százalékos inflációt várt.

A monetáris tanács szerint a növekedési alapfolyamatokban megfigyelhető lassú javulás arra utal, hogy a GDP bővülése a következő negyedévekben is folytatódhat. A növekedést rövid távon az export vezetheti - az új autóipari kapacitásoknak köszönhetően, a gyenge külső kereslet mellett is, növekedhet a hazai export piaci részesedése.

Az elmúlt évek visszaesését követően a belföldi kereslet alakulása az idei évben stabilizálódhat: a lakossági reáljövedelmek idén érdemben bővülhetnek, azonban a felhalmozott adósságok leépítése, a szigorú hitelezési feltételek és az óvatossági motívumok korlátozhatják a fogyasztás gyorsabb bővülését.

A vállalati beruházások az autóipari beruházások kifutásával idén mérséklődhetnek. A beruházások érezhető élénkülése a keresleti kilátások javulásával párhuzamosan következhet be, amit támogathatnak a kis- és középvállalatok esetében a növekedési hitelprogram eredményeként kialakuló kedvező hitelkondíciók - véli a tanács.

Az inflációs kilátásokat illetően a tanács megállapítja, hogy az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat, s így a kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos cél elérésével.

A makrogazdasági és pénzügyi piaci folyamatok alakulását, az előrejelzés alappályáját számottevő bizonytalanság övezi és a monetáris politika szempontjából a gazdaságban jelenlévő szabad kapacitások mérete és a globális pénzpiaci környezet jelentheti a leginkább releváns kockázatot.

A tanács értékelése rámutat arra, hogy a nemzetközi pénzügyi környezet törékennyé vált. A támogató pénzpiaci folyamatok fennmaradása nagyban függ a globálisan meghatározó jegybankok mennyiségi lazító programjaival kapcsolatos fejleményektől. További kockázatot jelenthet, ha az európai intézmények jelentős erőfeszítései ellenére az euróövezet recessziója elhúzódik.

A tanács szerint az eredményszemléletű költségvetési hiány 2013-ban és 2014-ben is a GDP 3 százaléka alatt maradhat. A bruttó államadósság az előrejelzési horizonton csökkenő pályát mutat és 2014-re 78 százalék alá süllyedhet.

Olvasóink írták

  • 1. kormoska 2013. június 25. 21:51
    „A banki betétek hozama szinte azonnal csökken, a hiteleké már sokkal lassabban!
    Jól néz ki amikor személy vagy áruhitelt kínálgatnak 30-40% közötti THM-mel.
    Magyarország itt is unortodox,fittyet hány Matolcsy a nemzetközi trendekre......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemzők: hamarosan véget érhet a kamtcsökkentési ciklus

A szakértők legfeljebb még egy 25 bázispontos csökkentésre látnak esélyt. Tovább olvasom