Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Az okosok és a külföldön dolgozók eladtak, a lúzerek vettek

A szegedi valutaváltók előtt hosszú sorok kígyóztak tegnap Szegeden. 306–308 forintos eladási áron váltották forintra a pénzüket az itt tanuló diákok és a külföldön dolgozók. Az egyik férfi ma reggel utazott el Velencébe, ő pórul járt.
– Egyfolytában figyelem, hány forintot ér egy euró, és amikor a leggyengébb a forint, gyorsan beváltom a pénzemet – mondta Terhes Emil Szegeden tanuló vajdasági diák. – Van, hogy a legutolsó hónap piaci tendenciáiból próbálok meg következtetéseket levonni.

A tegnapi szép időben nem bánták az emberek, hogy a Tisza Lajos körúti szomszédos valutaváltók valamelyike előtt kell ácsorogni. A két fiók kínálata között mindig van különbség: nem nagy, legfeljebb 10 fillér. Az egyikben dél körül félórás kényszerpihenőt tartottak, mivel valami gond volt a gépekkel: az ajtót bezáró férfi szerint már második napja csúcsra járnak, annyian akarják jó áron eladni az eurójukat. A legtöbben Szegeden tanuló diákok, külföldön dolgozó szegediek vagy olyanok, akik utazásból megmaradt utolsó 10-20 eurójuktól búcsúztak el.


Minden drágul

A magas euróárfolyam miatt egyre többet kell majd fizetni a benzinért, lapostévéért és minden másért, amit nem itthon, forintért gyártunk. De már egyetlen darab külföldi berendezés is beépülhet a termék árába, és jelentősen megdrágíthatja, mire az üzletekbe kerül. A külföldi utazásokért idén akár 10-20 százalékkal is többet fizethetünk, csak a gyengébb forint miatt. 

– Graz mellett dolgozom már több mint 10 éve, számítástechnikával foglalkozom – ennyit árult el magáról Kálmán, a szűkszavú, harmincas éveiben járó férfi. – A családom itthon maradt, én látogatom őket. Nálunk szerencsére nincs jelentősége ennek a pár forintos drágulásnak, csak azért váltom be a pénzemet, mert éppen itthon vagyok.

Katalin egy olasz fiúval várakozott: a lány elmondta, barátnője 3 éve Londonban dolgozik, most nála vendégeskednek a mellette álló barátjával, őt kísérte el forintot váltani. Egy középkorú nő azt mondta, elvált férje dolgozik külföldön, aki euróban, készpénzben küldi haza a gyerektartást. Igyekszik kilesni azokat az időszakokat, amikor meggyengül a forint, mivel náluk minden fillérnek helye van a családi költségvetésben.

– Tegnap még 303 forint volt az euró, akkor azt hittem, erről a szintről már visszaerősödik a magyar pénz, de pórul jártam – közölte András. – Már bánom, hogy nem a múlt héten vettem eurót. Holnap hajnalban utazom 5 napra Velencébe. 

Matolcsy és az alaptörvény is gyengíti
Amikor március 1-jén, pénteken Orbán Viktor bejelentette, hogy Matolcsy György lesz az MNB elnöke, alig mozdult a forint, egy euró 294–295-be került. Azt írták az elemzők, ez azért van, mert a piac már beárazta Matolcsyt. Majd hétfőn, 4-én elindult a fokozatos gyengülés, a szaksajtó azt írta, a jegybankelnök belerúgott a forintba. A mostani drámai gyengülésben pedig az alaptörvény 4. módosítása is szerepet játszik.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. TUTI 2013. március 14. 09:53
  „Pontosan, a cim a múltra utalhat, de mit hoz a jövő? :) :D”
 • 20. aquila0126 2013. március 14. 08:22
  „Egyre inkább úgy tűnik, a lúzerek adnak el. Az okosok kivárnak vagy vásárolnak!”
 • 19. jozko 2013. március 13. 18:41
  „15. myckie:

  Köszönöm a figyelmedet!
  Egy rendező elv-féle szerint próbálok véleményt mondani / még véletlenül sem sikerül mindig.../:

  Egy meghűlés / ha a megelőzés nem segített/ gyógyszeres kezeléssel kb 2 hétig tart - kezelés nélkül akár 14 napig is elhúzódhat :).
  A beteg kondíciójától függően érdemes tünetileg kezelni / no meg az elegánsabb lefolyás végett/- kritikusabb esetetben a szövődmények kialakulásának elkerülésére.
  Túllihegni rendszerint nem érdemes - mint ahogyan a napi problémákat sem mindig.
  Ilyen "könnyedebb" tartalmú híreknél akár odáig is "vetemedek", hogy elhülyéskedem a hozzászólást - minek növelni a feszültséget?
  Ahol viszont terhesség a diagnózis - ott nem árt tudni, hogy az nem fog borogatással elmúlni, ott elő kell készülni /a többé kevésbé pontosan kiszámítható/ szülésre!
  Abban a helyzetben -bár a hír témája esetleg éppen má.s..-
  az alpproblémáról egy pillanatig sem szabad megfeledkezni : terhes nőt nem lehet akármilyen kezeléssel, gyógyszerezéssel gyógyítani!
  Nem kell fejvesztetten kapkodni : a terhesség nem betegség, sokan átestek már rajta, jól kialakult protokollja van a szülések levezetésének.
  A komoly gazdasági kríziseket hasonlítom a terhességhez.
  Természetesen a "rutineljárás" nem jelenti azt, hogy nem kell felkészülni esetleg császármetszésre - és amilyen a formánk mostanában, "farfekvésre" számíthatunk!
  Nem tartozom az "ügyeletes orvosi" teambe - de az észrevételeimnek időnként hangot adok - akár kormánypártinak, akár ellenzékinek tűnik alkalmasint a véleményem.
  Dönteni nem nekem kell - ez csak szerény vélemény.”
 • 18. KamuNeni 2013. március 13. 14:09
  „Ez a matolcsy urge mndenkeppen rossza a magyar gazadasgi eletnek. Fancnak nem rugjak ki?? A pofamrol le egne a bor ha en lennek matolcsy.”
 • 17. Logaritmus 2013. március 13. 14:07
  „11: ebben a kormányod segíti a bankokat, tiltják a deviza hitelezést
  14: a Fidesz riogatott 300 forintos benzin árral és íme, 400 felett van a rossz kormányzás miatt!

  Orbán egy beteges hazudozó.”
 • 16. spiler 2013. március 13. 13:33
  „aprót olcsobban adják el.......de a spárban szép nyereséggel lehet vásárolni...akár 30-45 ft is tudsz nyerni 1 eurón...én igy spórolok”
 • 15. myckie 2013. március 13. 11:30
  „9. jozko
  Nagyon szeretem ahogy és amit írsz! Mindig csodálom ahogy elkapsz egy fonalvéget, azt elkezded rángatni, ahelyett hogy felgöngyölítenéd! Szeretett kormányunk ha egy kicsit is kiszámítható gazdaságpolitikát folytatna, akkor a forintunk is sokkal izmosabb lenne és nem kellene mutogatni! Itt egy vicc, amely jellemzi az állapotokat:
  A rádió közlekedési hírei:
  - Figyelem! Az autópályán autózók figyelmét szeretnénk felhívni hogy legyenek óvatosak, mert egy örült a forgalommal szemben autózik.
  Egy autós épp az autópályán hallgatja a felhívást, majd felcsattan:
  - Hogyhogy egy? Mind!”
 • 14. X_Y 2013. március 13. 11:30
  „"Az a miniszterelnök, akinek a kormányzása idején 300 forint fölé emelkedik az euró árfolyama, nem tud kormányozni, és le kell mondania!" (Orbán Viktor)”
 • 13. X_Y 2013. március 13. 11:15
  „11. lukrecia 2013.03.13. 10:44

  "Most erdemes hitelt felvenni. Sajnos a bankok sem hulyek, ilyenkor meg nem adnak"

  Egy lefelé menő gazdaságban nem nagy öröm hitelt kihelyezni. Ha meg devizahitelre céloztál: tényleg érdemes most felvenni, 309-es árfolyamnál, aztán törleszteni 350-es árfolyamnál.. Hát de tényleg...”
 • 12. X_Y 2013. március 13. 11:13
  „6. kontrapista 2013.03.13. 08:24

  Kontárpista, csak álmodozz nyugodtan.. <moderálva> Amúgy nekem jó az erős EUR, annál olcsóbb ha Magyarisztánba látogatok.”
 • 11. lukrecia 2013. március 13. 10:44
  „Most erdemes hitelt felvenni. Sajnos a bankok sem hulyek, ilyenkor meg nem adnak. Gyengebb 260 Euronal meg rabeszelnek tukmalnak a hitelre.”
 • 10. azigazitrebitsch 2013. március 13. 10:41
  „Itt van egy cikk,ami próbál fényt adni a sötétségben(mármint a fejekben uralkodó sötétségben),olvasgassa, akit érint (meg az is,akit nem ).
  Nem közvetlen idetartozik,de valahol úgyis mindig előjön,ha másképp nem a "kereső" olvtársunk jóvoltából.
  http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/nincs_is_frank_a_devizahitelek_mogott_ez_komoly.181059.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox”
 • 9. jozko 2013. március 13. 10:00
  „A svájci frank pedig 250 Ft körül van.
  Az igazán "lúzerek" pár millióan /és intézmények is.../- persze egy kis "bátorítással" - 155 Ft körüli árfolyamnál vettek fel "svájci frank alapú" milliós kölcsönöket.
  Azóta a hőn áhított, hitelre vett ingatlan vagy autó a "dupláját is megéri" /legalább is annyiban van/- és sok esetben még nincs is egészen kifizetve...
  Bankárok országa vagyunk...több millió bankár országa - akik most tanulják a bankárszakmát, és rögtön keményen meg is fizetik a "leckepénzt".
  Nem fejekhez szegezett pisztollyal kényszerítették ki a bankok a hitelfelvételeket - csak sokaknál még keményen dolgoztak a régi beidegződések: a nagyon nagy hiteltartozás miatt fájjon a hitelező feje, az infláció majd őt teszi tönkre. A számítás félig bejött : az infláció tényleg tönkretette a pénzt - de azt, amivel törlesztünk, a forintot!
  Hja kérem, a bankszakma már csak ilyen - munka nélkül vagy szerencsével vagy fortélyos ésszel lehet meggazdagodni.
  A bankok nem bízták a szerencsére.
  Így kell egy ország gazdaságát térdre kényszeríteni!
  Mielőtt csak a banárokat szidnánk, gondoljuk meg: ehhez asszisztensekre is szükségük volt!
  Pár millióan még jópár évig emlékezhetnek rájuk!”
 • 8. tg1983 2013. március 13. 09:58
  „Eddig tartott a 10%-os rezsicsökkentés.

  Ahogy gyengül a forint, úgy kúsznak majd vissza a rezsiárak is. Már akinek egyáltalán csökkent.”
 • 7. geza 2013. március 13. 09:56
  „Nagyot keresnek ezen ismét valakik...”
 • 6. kontrapista 2013. március 13. 08:24
  „2.X_Y
  " Az okos külföldön dolgozók ."
  A buta röghöz kötött pedig ácsingózik.( a te eseted )”
 • 5. Bendegúz007 2013. március 13. 08:16
  „index
  "Orbán erősítette a félelmeket

  ,,Már a 280-290 forintos euróárfolyam óta leginkább egy dolog hajtja fölfelé az árfolyamot, mégpedig az, hogy az új jegybanki vezetéshez egy gyengébb forintot pártoló politikát sejtettek a befektetők és ezért nem nagyon kapkodtak a forint után" - mondta Samu János, a Concorde makroelemzője. ,,Ehhez képest hétfőn 300 forint fölé ment az árfolyam, ami technikailag egy fontos küszöb volt, amire érkezett is egy forinterősítő jellegű beszéd hétfő délután Varga Mihálytól, amire kedd délelőtt Orbán az egyébként is negatív hangulatban egy forintgyengítő üzenettel állt elő. Ettől gyengült még pár forintot az árfolyam".”
 • 4. aquila0126 2013. március 13. 07:24
  „"Lúzerek"? Nehogy "előrelátók" legyenek !!!”
 • 3. Bendegúz007 2013. március 13. 07:15
  „Csak úgy elmondom hogy Matolcsy egyik taktikája a gyenge forint,csak az az átlag polgárnak nem igazán jó.Játszott már a fidesz ilyennel emlékszünk még Kósa úr kijelentésére.”
 • 2. X_Y 2013. március 13. 07:09
  „"Az okosok és a külföldön dolgozók"

  Rossz a cím. Helyesen : Az okos külföldön dolgozók”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélyrepülés: 306 forintot ér egy euró

Gyengült kedden a forint, az eurót délután négy óra után 306,40 forinton jegyezték a bankközi… Tovább olvasom