Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Befektetési menedékké tette a svájci frankot az euróválság

Tartalékvalutává és befektetési menedékké tette a globális pénzügyi válság és az euróövezeti periféria adósságválsága a svájci frankot - állapítja meg csütörtöki londoni elemzésében a Fitch Ratings.
A legnagyobb európai hitelminősítő megerősítette Svájc hosszú futamidejű szuverén adósságainak lehetséges legjobb, "AAA" szintű besorolását, stabil kilátással.

Ehhez fűzött csütörtöki londoni elemzésében a Fitch kiemeli, hogy jóllehet a svájci frank 16 százalékkal erősödött, a svájci gazdaság nagyrészt az erőteljes nettó export révén tavaly már "egészséges", 2,6 százalékos ütemben növekedett az előző évi "mérsékelt", 1,9 százalékos visszaesés után. A cég megjegyzi, hogy az "AAA" besorolású államadósok átlagosan 3,8 százalékos gazdasági visszaesést szenvedtek el 2009-ben.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a svájci frank erejének késleltetett hatása és az euróövezeti takarékossági intézkedések miatt a svájci export növekedési üteme lassulhat az idei második félévben, de a javuló hazai foglalkoztatottság és a belső fogyasztás várhatóan segíteni fogja a növekedést. A Fitch prognózisa szerint a svájci bruttó hazai termék (GDP) az idén 2,7 százalékkal, 2012-ben 2,3 százalékkal növekszik.

A hitelminősítő kiemeli, hogy Svájc egyike annak a mindössze három "AAA" besorolású szuverén adósnak - Norvégia és Szingapúr mellett -, amelyek államháztartási többlettel kerültek ki a globális pénzügyi válságból.

Svájc emellett - az éves GDP-érték 140 százalékának megfelelő értékben - jelentős nettó külső hitelezői pozícióban van, és az elmúlt húsz év átlagában 9 százalékos GDP-arányos éves folyómérleg-többleteket produkált.

Az elemzés szerint a globális pénzügyi válság hatásai és az euróövezeti perifériával kapcsolatos bizonytalanságok "tovább erősítették azt az érzetet" a befektetők körében, hogy a svájci frank biztonságos menedék. A Fitch Ratings közölte, hogy "második ligás" tartalékvalutának tekinti a svájci frankot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefújták a 7 milliárdos autótendereket

Eredménytelenül zárult a két, összesen hétmilliárd forint keretösszegű gépjárműbeszerzésre szóló… Tovább olvasom