Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Bezárják a Cirque Du Soleil magyarországi cégét

Végelszámolással megszüntetik a The Dream Merchant Kft.-t, amely a világhírű luxemburgi Cirque Du Soleil tulajdonában áll - írja a gazdasag.hu.
A társaságot vélhetően adóoptimalizálási okokból tartotta fenn a cirkusz, a cég 2010-es árbevétele 84 millió dollár volt.

A Cégközlönyben közzétették a The Dream Merchant Company Kreációs és Üzletviteli Szolgáltató Kft. végelszámolásáról szóló határozatot. A társaságot 2001-ben alapította a montreali székhelyű Groupe Cirque Du Soleil Inc., 2010-ben került át a luxemburgi leánycéghez. Az éves beszámoló alapján érdemi tevékenységet nem végzett a társaság Magyarországon, vélhetően adózási okok indokolták az alapítását. Mindössze egy munkavállalót foglalkoztatott.

Az utolsó leadott beszámoló alapján 2010-ben a társaság 85 millió dollár nettó árbevétel ért el, teljes egészében exportból, jogdíjak beszedéséből. Az összeg jelentős része az Egyesült Államokból származott, de Európából, Dél-Amerikából, Oroszországból is származott jogdíjbevétele. A beszámolóban feltüntetett tetemes értékcsökkenés elsősorban a vagyoni értékű jogok értékcsökkenése eredményezte.

A cég aktívan kölcsönzött más Cirque Du Soleil cégeknek, jelentős kamatbevétele származott ebből. A magyar társaság 46 millió dollár mérleg szerinti eredménnyel zárta a 2010-es évet.

A Cirque du Soleilt egy húszfős, utcai előadóművészekből álló
csoport alapította 1984-ben, a szervezetnek jelenleg ötezer
alkalmazottja van, amelyből több mint 1300 artista, a világ 50 különböző országból. A társulat különböző előadásait eddig több mint 100 millió néző látta öt kontinens több mint 300 országában. Legutóbb az idei, 84. Oscar-díjátadón mutattak be egy rövid műsort.

A kortárs cirkusz 2007-ben és 2008-ban Delirium című produkciójával, 2010-ben pedig Saltimbanco című nagyszabású akrobatikus darabjával lépett fel Magyarországon. A társulat az idén május 17-20. között öt előadáson mutatja be Alegría című darabját a Papp László Budapest Sportarénában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rába nem fizet osztalékot

A Rába részvényesek évek óta nem kapnak osztalékot. Tovább olvasom