Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Bizonytalan a válságból történő gyors kilábalás

Szerdán tartották Szegeden a Generali Alapkezelő és a Generali-Providencia Biztosító pénzügyi- és gazdasági alapismereteket közvetítő, országos edukációs programjának első, a globális gazdasági válságról szóló előadását.
Az eseményen Schuszter Péter, a biztosító vezérigazgatója a válság kialakulásáról és hatásairól, a világgazdaság jelenlegi állapotáról és a hazai és nemzetközi részvény- és devizapiacokat érintő várakozásairól beszélt a programban résztvevő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak. A 2009/2010-es tanévben országszerte 115 iskolából közel másfélezer diák vesz részt az oktatási programban és az 1,8 millió forint összdíjazású tőzsdei befektetési versenyben, a Tőzsdejátékban.

- A válság másfél-két évvel ezelőtt, az amerikai ingatlanpiacról indult ki és fejlődött világméretű, a gazdaság minden szegmensét érintő krízissé. A tengerentúlon a korábban olcsó hitelek következményeként erősödő kereslet jelentős áremelkedést okozott, majd a hitelek drasztikus megdrágulása okán, 2007 tavaszától hirtelen megnőtt a nemfizető adósok száma. Emiatt a bankok tömegesen kezdték elárverezni a hiteleiket nem fizető adósok ingatlanjait, ami a korábban irreális mértékben növekvő ingatlanárak gyors zuhanásához vezetett - magyarázta előadásában Schuszter Péter.

- A bankok hitelezési politikája ezt követően – hitelportfólióik romlása miatt – óvatosabbá vált, amelynek következményeként a korábban túlzott mértékben hitelre épülő, a fogyasztás és a termelés egyensúlyán alapuló gazdasági növekedés visszaesett. Ennek hatására a vállalatok visszafogták beruházásaikat és termelésüket, ami folyamatos elbocsátásokhoz és azóta is növekvő – az Egyesült Államokban, de Magyarországon is 10% körüli – munkanélküliségi rátához vezetett - tette hozzá vezérigazgató.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2009. november 12. 17:29
    „Azonban, ha abba hagynák a válság mesterséges fenntartását, még hamarabb befejeződhetne! Erre nem gondoltak még az illetékesek?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napjainkra még csak a zuhanás ért véget

A gazdasági válság kirobbanása utáni hazai helyzetet értékelte Inzelt Péter. Tovább olvasom