Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Bővül a családi kedvezmény

Szeged - 2014. január 1-jétől kiszélesedik a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybevételének lehetősége, aminek következtében újabb 260 ezer család jár jobban, gazdálkodhat több pénzből – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Kifejtették, az új járulékkedvezménynek köszönhetően azok a szülők is jól járnak, akik a családi adókedvezményt teljes összegben eddig nem tudták igénybe venni. Ugyanis azt családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetik majd.


A családi kedvezmény által elérhető maximális adómegtakarítás így a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára nő. A változás alapvetően a három vagy több gyermeket nevelő családokat, illetve a két gyermeket nevelő egykeresetű családokat érinti majd. Már a minimálbérnél is 16 ezer 660 forinttal nő januártól a nagycsaládosok jövedelme, 300 ezer forintig folyamatosan emelkedik a családi kedvezmény.

A 3 vagy annál több gyereket nevelő szülők nettó bére januártól szinte megegyezik a bruttó bérrel. Egy kétkeresős, de csak minimálbéres család 34 ezer, míg egy tanárházaspár akár 51 ezer forinttal is többet kaphat.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. queenmargareth1 2013. szeptember 28. 18:51
  „21. f.gabriella 2013.09.28. 08:22 igen, így lesz.Ezt a gyermektelenek, egy gyermeket nevelők fizetik ki.ezt írtam.tehát, aki ezt a formát választja és nem azért mert tényleg nagy családot szeretne!, hanem rájön, hogy ebből megél a folyamat bizonyos területeken megállíthatatlan lesz.”
 • 21. f.gabriella 2013. szeptember 28. 08:22
  „Félek,hogy ennek a jótékonykodásnak majd mi egy-két gyereket nevelő családok isszuk meg a levét.Majd mi fizetjük meg a kieső járulékokat.”
 • 20. Erzsike209 2013. szeptember 28. 06:57
  „a TB és nyugdíjjárulék felét fizeti be az állami fekete lyukba - a maradékkal meg úgy gazdálkodik ahogy akar.
  Ez kellene, sajnos az orvosok már csak akkor állnak velünk szóban ha fizetünk nekik.Saját tapasztalatból írom.Pedig megkapják a fizetésüket. Melyik munka helyen adnak plusz pénzt? Annak is örülni kell ha valaki megkapja az elvégzett munkályáért a fizetését.Sajnos nagyon sokan elfelejtik kifizetni. Azért vannak még becsületes orvosok.(Akinek nem inge ne vegye magára)”
 • 19. X_Y 2013. szeptember 28. 04:56
  „"azt családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetik majd."

  Akkor ha beteg lesz, kapjon kevesebb támogatást, hiszen azoktól veszik el, akik a teljes járulékot fizetik, Ha nyugdíjba megy, kapjon kevesebb nyugdíjat, mert ezt azoktól veszik el akik a teljes járulékot fizeti. Akkor lenne ez igazságos, ha bárki dönthetne úgy, hogy köszöni szépen, de csak a TB és nyugdíjjárulék felét fizeti be az állami fekete lyukba - a maradékkal meg úgy gazdálkodik ahogy akar.”
 • 18. zsuzsmo 2013. szeptember 27. 07:52
  „10. dodoni 2013.09.26. 17:24 zsuzsmo, hangman és sokán mások, akik most épp nem írtak ide, de masszívan jövőellenesek

  Kedves Dodoni! 3 gyerekem van, mint olvashatta!!! De én a saját jövőmre gondolok, meg arra, hogy a gyerekeimnek a saját családját kelljen eltartania, és ne a szüleit! Ezért azt hiszem, nem a jövő ellen vagyok, hanem a gyerekeim és az unokáim jövője mellett!!”
 • 17. hagymi 2013. szeptember 27. 07:26
  „dodoni, teljesen igazad van! Végre valaki, akinek nem borult homály az agyára. Kedves többiek! Társadalmunk valóban rohamos léptékben öregszik. Állambácsinak egyik dolga többek közt, hogy lassítsa, megállítsa ezt a folyamatot, netalán tán még növekedjen is lélekszámunk. Ez ügyben nyilván azokat a családokat kell támogatnunk, ahol ez ügy érdekében tesznek is. A két gyermek még csak a stagnálást jelenti, ellenben a harmadik már a lélekszám növekedését biztosítja. Tehát ezt kell ösztönözni. Még nem vagyunk jóléti társadalom, hogy állambácsi mindenki fejét egyformán simogassa. Arra ott vannak a szülők. Az sem cél, hogy családi pótlék emelésével a soha munkát nem végzettek körében fényre jöjjenek a leendő munkát nem végzők. Sajnálom az egyedülálló egy gyermeket nevelőket, de logikusan végiggondolva, nem kaphatnak nagyobb támogatást, mint a két szülős több gyermekes ideális családok, mert az emberekből kiindulva, akkor arra hajtanának, még a válásra és egyéb dolgokra is képesek lennének, ha úgy több támogatást kaphatnának.”
 • 16. hangman 2013. szeptember 26. 21:03
  „Nem érted dodoni, aki eddig igénybe tudta venni a kedvezményt az 616.000 Ft fizetéssel rendelkezett 3 gyerek esetében, ő mivel az átlag bruttó bér háromszorosát keresi ezért gazdagnak számít. Másik ha a gyerekszületések számával ítéled meg egy kormány munkáját, akkor javaslom nézd meg mekkora visszaesés van az első 7 hónapos statisztikák alapján, soha nem volt még ilyen mélyen a mutató, gyakorlatilag könnyen meglehet, hogy ebben az évben 90.000 gyerek sem születik!”
 • 15. queenmargareth1 2013. szeptember 26. 20:19
  „Tehát a gyermekét egyedül nevelő anya:nem család és úgy látszik nem is gyermek, akkor lesz gyerek titulusa, ha az édesanya min. egy testvért szül.Ha tud.
  Ez a nagycsaládos kedvezmény olyan szocialista....semmi kapitalista nincs benne, egy gyereknél igen!”
 • 14. booo 2013. szeptember 26. 19:29
  „10. dodoni - Látom halvány fogalmad sincs arról hogy Bokros Lajos mit csinált az elmúlt több mint egy évtized alatt!
  Elárulom! A Szlovákoknál volt tanácsadó és gyakorlatilag ott az Ő programját valósították meg! Meg lehet nézni a két ország gazdaságát, ég és föld! A Szlovákok nem nyávogtak hanem véghezvitték 1x azt amit Magyarországon tizenéven keresztül évente többször is megtesznek amit az itteni nép csak csendben tűr.
  Bokros volt az első miniszter aki "megszorított"! És a váltó párt (fidesz) szidta és kent rá mindent. Most ugyanez van a szocikkal! Én már csak azt várom, a fidesz mikor bukik bele a saját hazugságaiba! Amint olvasom nap mint nap, már elkezdődött valami!

  12. s.h - Teljesen igazad van! Mi van azokkal a kétgyerekes szülőkkel ahol a legkisebb gyerek is elmúlt 10 éves. Most "kalapáljanak össze" még egy gyereket, hogy ezeket a kedvezményeket (és még nagyon sokat!) megkaphassák?!
  Hol a szülői felelősség? Aki 1 vagy 2 gyereket vállal hogy azt szépen, becsületesen felneveli és többet nem vállal miért éri hátrányos megkülönböztetés érte?”
 • 13. dodoni 2013. szeptember 26. 19:09
  „11. hangman

  Ha elismerem azt, hogy egy társadalom és bármilyen emberi közösség létezése hosszabb távon a születések számától függ (amíg fel nem találják az örök élet piruláját), akkor azt is elfogadom, hogy ez a legfontosabb közügy is egyben. S ha ez a minden időkben érvényes kulcskérdés, az alfa és omega, akkor annak tükrében kell megítélnem a politika, a közélet szereplőit is, hogy mennyiben szolgálják ezt az alaptörvényt, vagy mennyiben nem szolgálják, sőt, mennyiben ártanak neki. Innen nézve és alaposan ismerve is a kérdést, azt kell mondjam, a szocialisták bámelyik összetételű kormányának működése katasztrofális, nénelyik lépésük kimerítette a népirtás, ENSZ okmányban is leírt fogalmát. Semennyiben nem menti ezt az a körülmény, hogy ebben a kérdésben a társadalom túlnyomó része félretájékoztatott, mitöbb, tök hülye, eszetlen, amelyik a jövőjével megy szembe.

  Itt van ez a "gazdagokra" való fújás is már mióta. Nem lehetnek emberek ennyire korlátoltak. A munkahellyel rendelkező, mondjuk havi 180 nettót kereső, az gazdag? Éppen ebben a körben van igenis komoly hatása a gyermekvállalásra nézve komoly hatása annak, hogy mennyit csikar el a társadalom a gyermekeket illető javakból.

  Arról pedig, hogy a gazdaság pang, zsugorodik, hogy adót adó után kell kivetni annyit, hogy a társadalom vészes elvénülésének a következménye. Egyre több ugyanis az eltartásra, gondozásra szoruló öreg, a társadalom korszerkezete felbilent, és billenni fog tovább, most már akár a kitöréssel próbálkozó kísérletek ellenére is, egészen a végpusztulásig. Ennek a billenésnek és végül a totális megsemmisülésünknek, teljes mértékben az a társadalmi hozzáállás, kép az alapja, amiről számtalan reagálás tanúskodik.”
 • 12. s.h 2013. szeptember 26. 18:37
  „Két normális szülő két normális gyerekkel... az már senki... akinek meg egy gyerek van az még annyira sem... :(”
 • 11. hangman 2013. szeptember 26. 18:14
  „Kedves dodoni ha már megszólítottál felhívnám a figyelmed, hogy épp az elmúlt 3.5 évben ezt éljük át amit leírtál és tudtommal nem Bokros Lajos a miniszterelnök! És úgy látom a jelenlegi kormány épp a jövőnket éli föl, lásd 3 mrd-ot, hogy bedarálták néhány hónap leforgása alatt és nincs nyoma sem, az államadósság folyamatosan nő!”
 • 10. dodoni 2013. szeptember 26. 17:24
  „zsuzsmo, hangman és sokán mások, akik most épp nem írtak ide, de masszívan jövőellenesek

  Igazatok van! Nektek Bokros Lajos kell! A családok létalapjnak szűkítése, évtizedről évtizedre öregebb társadalom, emelkedő nyugdíjkorhatár, fogyó népesség, mindezek következtében zsugorodó gazdaság, az ilyen korösszetételű országból törvényszerűen menekülő fiatalság ... a teljes pusztulás. Ez kell nekünk. Meg is kapjuk.”
 • 9. agytröszt 2013. szeptember 26. 17:24
  „Szeretett vezéreink azt elfelejtik mondani, hogy a járulékalapot csökkentik! Magyarul nyugdíj nyista!”
 • 8. macs 2013. szeptember 26. 15:54
  „Ezt találtam:
  A 2014-től életbe lépő családi adókedvezmény legnagyobb nyertesei azok a kétgyermekes háztartások lesznek, ahol a bruttó jövedelem 90-100 ezer forint között van. Azokban a háromgyermekes családokban, ahol mindkét kereső mintegy bruttó 300 ezer forintot keres, 51 ezer forinttal marad majd több a pénztárcában. A módosítás további 260-270 ezer háztartást, illetve családot érint, költségvetési vonzata pedig 50 milliárd forint lesz.
  Csak kérdés, azt olvastam, hogy az intézkedés 260 ezer családot érint és a költségvetési vonzata 50 mrdFt. Korábban a NAV által közölt adatok alapján az alacsonyabb keresetű gyermekes munkavállalók összesen 112 milliárd forintot hagytak a költségvetésben 2011-ben.”
 • 7. hangman 2013. szeptember 26. 15:01
  „Már maga a cikk hibás, mi az, hogy újabb x ezer család járhat jobban? Eddig is a felső 10.000 tollasodott a többi meg dögöljön éhen a 25%-os alapélelmiszer infláció miatt.”
 • 6. Erzsike209 2013. szeptember 26. 14:19
  „4. Szücsiii 2013.09.26. 12:35
  Egyet értek veled, de a családira azoknak is szükségük van akik rendesen dolgoznak, vagy éppen elvesztették az állásukat.Mi is dolgozunk és mégis szükség lenne a magasabb csp- re!!!! az árakat a csillagoségig emelik.”
 • 5. macs 2013. szeptember 26. 13:48
  „4. Szücsiii,
  igazad van, csak az kapjon, aki dolgozik! CSAK, azzal mi lesz aki pl. elveszti az állást, esetleg beteg lesz, megrokkan?”
 • 4. Szücsiii 2013. szeptember 26. 12:35
  „3. Erzsike209 2013.09.26. 12:23 : Kivételesen helyes a döntés. Így a sok gyerekes nem dolgozó társadalmi réteg,<moderálva>, nem kapnak semmit. Csak az jár vele jól, aki dolgozik is.”
 • 3. Erzsike209 2013. szeptember 26. 12:23
  „Miért nem a családi pótlékot emelik??,,”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsult a gazdaság kilábalása

A Világgazdaság mutatószáma, a Gyorsulási Irányadó (GYIA) szerint gyorsult a gazdaság kilábalása a… Tovább olvasom