Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Csak egy helyen kell aláírni az adóbevallást, de ott igen - jó tanácsok

Kedd éjfélig kell beküldenünk, vagy postára adnunk az adóbevallásunkat. Mire figyeljenek azok, akik az utolsó napokra halasztották?
A szakemberek szerint a 1353-as jelű személyijövedelemadó-bevallás felépítése most jobban sikerült, mint az előző években, nagyon kedvező az a változás, hogy csupán egy helyen kell aláírni, akárhány oldalt is töltünk ki. Korábban az adókedvezmények visszaigénylésénél és egyéb helyeken is szignálni kellett, volt is temérdek hibás bevallás. Most remélhetőleg kevesebb lesz, hiszen csak a főoldalon kell aláírni, ettől függetlenül még mindig ez a leggyakoribb hiba, ami ráadásul az adóalany közreműködése nélkül – telefonon – nem javítható.

A legjobb természetesen, ha nem is szignáljuk – nevezetesen elektronikus nyomtatványkitöltő programmal készítjük el a bevallásunkat és ügyfélkapun keresztül küldjük be. Elvileg így az erdőket is védjük, és PDF-ben is lementhetjük a bevallást, de azért egy biztonsági nyomtatás nem árthat a magánszemélyeknek – hátha beleesik a fürdőkádba az a laptop.

A NAV programja tényleg könnyen, gyorsan letölthető, átlagos felkészültség alattiaknak is szép sorban kínálja a keretprogramokat és mindent ami szükséges. Ha nem az otthoni, hanem a céges gépre töltjük le, előfordul, hogy a rendszergazda segítségére van szükség, de csak évente egyszer, utána már ráfrissít a NAV automatikusan. Higgyék el, még most sem késő letölteni, meghálálja azzal, hogy mindig visszabeszél, ha hibázni készülünk.

És ha mégsem, valamint kicsit is eltér az átlagostól a bevallásunk, ingatlant értékesítettünk, egészség- vagy önkéntes nyugdíjpénztárba léptünk be tb, kérdezzük meg munkatársunkat, barátunkat, neki van e letöltött programja és azzal készítsük el az adóbevallást. És ha már ez megvan, elektronikusan el is küldhetjük az ügyfélkapun keresztül.

Ez utóbbihoz persze jelszó és bejelentkezés szükséges, de tényleg erősen javallott, hiszen annyi mindent tudunk már intézni a segítségével – útlevélhez, autórendszámhoz időpontkérés az okmányirodán, ellenőrizhetjük, elvégeztek-e rajtunk közepes méretű sebészeti beavatkozást, egy nyugat-dunántúli kórház kisvárosába, ahol életünkben nem jártunk. Szóval előbb vagy utóbb de kell az az ügyfélkapu.

És most nézzünk néhány jó tanácsot, ahogy ezt az adóbevallás finisében illik.

A szakemberek szerint gondot okoz, hogy választhatjuk-e a csökkentett adattartalmú 1353-as bevallást? Szerintem meg nem okoz gondot, ne válasszuk. Én már hosszú évek óta készítem saját és jó néhány kollégám bevallását és még egyszer sem választottam. Nekem már az is egyszerű, ha az évente kötelező és jellemzően nem változó adatok bevitele kétszer-háromszor annyi ideig tart, mint maga az a néhány szám, amit a munkáltatótól kapott adóigazolásról kell átvezetni. És a legegyszerűbb bevallásnál csak négy oldalt kell kinyomtatni – az ötödik az 1 százalékos rendelkezés lehet –, ha az adóalanynak még nincs ügyfélkapuja.

Ami viszont tényleg gondot okozhat, az az ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem bevallása. A kitöltési útmutató nem eléggé egyértelmű annak eldöntéséhez, hogy hol kell bevallani ezt a jövedelmet. Két helyen van rá lehetőség:

- a 1353-A jelű lap 8. sorában az üzletszerűen, gazdasági tevékenységként végzett ingó-értékesítés,
- a 1353-04 jelű lap 163. sorában pedig, a nem üzletszerű az ingó vagyontárgy értékesítése szerepeltetendő.

Az első esetre nem kívánunk tanácsot adni, a profi nézzen utána maga, különben meg mindkét esetre igaz, hogy évi 600 ezer forint bevételig nem kell bevallani az ingóságok értékesítéséből származó bevételt.

2013-tól megváltoztak az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó előírások. A lényeg, és most idézek: „akkor kell bevallani az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet, ha az ebből származó bevétel meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének szorzatát (mentesített keretösszeg). Ebben az esetben jövedelemként kizárólag a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani a 1353-A jelű lap 1. sorának „d" oszlopában."

Most mondja el mit olvasott.

A csúcs, hogy a közfoglalkoztatást be kell bevallani, mert az is bérjövedelem. Most képzeljék el, hogy 3-4 közfoglalkoztatott a munka után összehajol, értelmez és dönt, hogy akkor most kell-e neki bevallást tenni vagy nem. Jobb, ha szakembertől kérdezik meg, s ha az önkormányzatnál nem találnak ilyet, a NAV-hoz is lehet fordulni személyesen vagy telefonon. Ha már eddig nem tették meg. Egyébként nem is kellett volna ilyesmivel vesződniük, ha idejében, február 17-éig kérik a NAV közreműködését az adóbevallás elkészítésében, a 1353NY jelű nyomtatványon...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pesten megugranak a bérek

Örök ellentét van a vidék és a főváros között. Tovább olvasom