Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Csere és az életszínvonal

Talán nem leszek népszerű ezzel a kijelentésemmel, de akár egyénről legyen szó, akár egy csoportról, egy cégről a hosszú távú fennmaradásuk és életszínvonaluk minősége attól függ, milyen cserében vannak a környezetükkel.

 Néhányak abban „utaznak", hogy úgy tegyenek szert javakra, hogy nem adnak érte valódi értéket cserébe! Számtalan példa van rá manapság sajnos, de ez a megoldás nem hosszú életű, rendszerint törvénybe ütköző, de minimum kimeríti a csalás fogalmát.

Sokkal többen vannak azok, akik azért nem tudják elérni és stabilan fenntartani elvárt életszínvonalukat, mert nem hajlandóak „korrekten megfizetni" a siker, a bizalom, a kívánt életszínvonaluk árát. Felveszik, ami „jár nekik", de csak részben teljesítik azt, amit vállaltak. Azt ígérik, keményen dolgoznak, vagy határidőre szállítanak, vagy megjavítják, felszerelik, stb. de valahogy soha nem az, nem pont az történik.

Tapasztalatból tudjuk, hogy csak idő kérdése és a piac, a kollégák, a vezetők kiismerik ezt a típust és máris oda a bizalom, a siker, a stabilitás és kezdhet az egyén, a csoport, a cég „új vadászmezők" után nézni.
Szerencsére a többség, legyen szó egyénről, csoportokról, cégekről, tisztességes gondolkodású. Hisz abban, hogy azt kell nyújtani, szolgáltatni, amit megígértek, pont abban a formában, mennyiségben, ahogy azt elvárják.

A piac, a csoport tagjai, a vezetők ezt a hozzáállást bizalommal, stabilitással, korrekt cserével jutalmazzák. Ezek a cégek, csoportok, egyének számíthatnak arra, hogy fennmaradásuk, stabilitásuk esélye magas lesz. Szeretünk ilyen partnerekkel dolgozni és számunkra is fontos, hogy ők stabilak és termelőképesek maradjanak. Ezt a hozzáállást tisztességes hozzáállásnak hívjuk.

Van egy nem igazán gyakori hozzáállás is, ami minden alkalommal, amikor megnyilvánul vitathatatlanul pozitív nyomot hagy. Kivel ne fordult volna már elő, hogy váratlanul többet, jobbat kapott, mint amit elvárt és az, aki adta, csak mosolygott, nem kért érte többet, mint amiben elsőre megállapodtak. Lehetett ez egy kofa a piacon, aki rádobott még egy szép almát az 1 kg-ra, és 1 kg-ot számolt fel, lehetett ez egy szállító cég, akinek az emberei ott maradtak és segítettek pontosan beállítani, összeszerelni, kicsomagolni, „csak úgy"! Ki jut majd eszünkbe, amikor újra piacra megyünk gyümölcsért, vagy szállítatni kell valamit? Valószínűleg ugyan az a kofa, vagy ugyan az a szállító cég.

Ez utóbbi hozzáállást nevezhetjük bőséges cserének. Nem azt jelenti, hogy ingyen szolgáltatást kell adni, azt jelenti, hogy szolgáltassunk jobban, több eredménnyel, mint amit rendeltek. Azt jelenti, hogy meg kell próbálni a reméltnél jobb eredményt elérni mindig.

Mint azt írom, ez nem igazán gyakori hozzáállás, de azt könnyű belátni, hogy a bőséges cserébe befektetett energia úgy működik, mint a jó promóció. Felerősíti a hírünket és megalapozza a goodwillünket a piacon! 
Az, hogy a négy típusú csere közül melyiket gyakorolja  egy egyén, egy csoport, vagy egy cég határozza meg az egyén, a csoport, a cég életszínvonalát, stabilitását és végső soron fennmaradásának időtartamát!

Ez egy szemlélet, egy hozzáállás, ami fejleszthető. Minden vezető egyik kiemelt feladata kialakítani a csoportjában az igényt a tisztességes csere és a bőséges csere gyakorlata iránt! Az eredmény minden képzeleten felüli lesz!

Nagy Béla

Comline Budapest Kft.

Olvasóink írták

  • 1. Qllancs 2013. július 01. 10:23
    „" felveszik ami jár nekik , de csak részben teljesítik amit vállaltak . "

    MINDEN szó igaz ! Itt a lényeg . EZ a mai magyar politikusokra..képviselőkre IGAZ !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontosan mi az a munkaidőkeret?

A heti 48 órás korlát túlléphető, ha más heteken kompenzálják - akár 84 órát is dolgozhat egy munkavállaló az adott héten. Egy szegedi könyvelőiroda összefoglalta a fontosabb információkat. Tovább olvasom