Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Csökkent a benzin, nőtt a gázolaj fogyasztás az első negyedévben

Az idén az első negyedévében 5,3 százalékkal csökkent a benzin fogyasztása az egy évvel korábbihoz képest, miközben a gázolajé 1,7 százalékkal emelkedett.
A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a töltőállomásokon az első három hónapban 283,1 millió liter benzint és 351,1 millió liter gázolajat vásároltak.

A szövetség adatai a piac mintegy 85 százalékát fedik le a tagvállalatokon keresztül.

Tavaly 2,959 milliárd liter üzemanyag fogyott. A szövetség adatai alapján a benzin vásárlása 12,9 százalékkal, a gázolajé 6,2 százalékkal csökkent, 1,368 milliárd, illetve 1,591 milliárd literre.

Az idei első negyedévi visszaesést visszaigazolják a Központi Statisztikai Hivatal adatai is, amelyek szerint az üzemanyagtöltő állomások eladásai január-márciusban 0,9 százalékos elmaradást mutattak a bázishoz képest.

A benzin kiskereskedelmi árának 38 százaléka a termelői ár, 4,4 százaléka a nagykereskedelmi, illetve 3,7 százaléka a kiskereskedelmi árrés, 33 százaléka a jövedéki adó, 1 százaléka a készletezési díj. A gázolaj esetében a termelői ár 41 százalék, a két árrés 6,8, illetve 3,7 százalék, a jövedéki adó 27 százalék, a készletezési díj pedig megegyezik. Mindkét üzemanyag áfája 20 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pánikhangulat uralkodik a devizapiacon

Elérte a svájci frank a 233 forintos határt is kedd délelőtt; ez elemzők szerint a devizapiacon… Tovább olvasom