Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Csökkentek a részvényárfolyamok a BÉT-en az elmúlt héten

Csökkentek a részvényárfolyamok a Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt héten, a BUX az előző heti záró értékénél 1,20 százalékkal, 232 ponttal alacsonyabban, 19.145,70 ponton zárt pénteken.
A globális tőkepiaci hangulat sem volt optimista a héten. A megjelent makrogazdasági adatok - egyebek közt a csökkenést jelző euróövezeti márciusi beszerzési menedzserindexek - fokozták a befektetők gazdasági növekedéssel kapcsolatos borúlátását. Emellett a periférikus országokkal - Spanyolország, Portugália, Olaszország - kapcsolatos bizonytalanságok is előtérbe kerültek a sikeresen lezajlott görög kötvénycsere ellenére. Mindez a kockázatvállalási hajlandóság gyengülését eredményezte. A magyar piacot ezen túl, továbbra is nyomás alatt tartja, hogy az EU-IMF egyeztetéseket illetően nem történt előrelépés.

A CIB Bank szakértői szerint a részvénypiacokon érezhető, hogy az előző hónapok szinte töretlen emelkedését követően kezd megtorpanni a lendület, bár komoly korrekcióra eddig nem került sor. Heti összefoglalójukban emlékeztetnek, hogy a fejlett piaci tőzsdeindexek az év eleje óta 10-20 százalék közötti mértékben emelkedtek, miközben a fundamentumok nem változtak. A következő hetekben a megjelenő makrogazdasági adatokon múlhat a piacok viselkedése, és amennyiben még több negatív adat lát napvilágot, az elhozhatja a várt visszarendeződést, aminek mértéke akár 10-15 százalékos is lehet.

A vezető részvények gyengültek a héten, a legtöbbet a Mol veszített értékéből.

A részvénypiac összforgalma 44,58 milliárd forint volt, míg az előző, három munkanapos héten 36,26 milliárd forint értékben születtek üzletek.

A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 35 ponttal, 2,76 százalékkal csökkent, pénteken záráskor 1.222,61 ponton állt.

A Mol árfolyama 3,26 százalékot, 650 forintot esett, 19.300 forint lett a heti záróára.

Az OTP 0,28 százalékkal, 11 forinttal gyengült, 3.901 forinton zárt pénteken.
A Magyar Telekom részvények ára 0,87 százalékkal, 5 forinttal 573 forintra mérséklődött.

A Richter árfolyama 1,33 százalékkal, 510 forinttal 38.965 forintra csökkent.
Az Egis 1,49 százalékos, 225 forintos eséssel, 14.850 forinton zárta a hetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Brent olajár csökkent, a forint gyengült a dollárhoz képest egy hét alatt

A nyersolaj ára gyakorlatilag olyan mértékben csökkent, mint amennyivel gyengült a forint a… Tovább olvasom