Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 32°C Még több cikk.

Csongrád megye legnagyobb cégei - bemutatták a TOP 100-at

Csongrád megye legnagyobb cégei - bemutatták a TOP 100-at
A korábbi régiós kiadványok után idén először készült el a Csongrád megye legnagyobb vállalkozásait ismertető TOP 100, ennek bemutatója december 9-én pénteken volt Szegeden, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

A kiadvány a megye legnagyobb vállalkozásainak, cégeinek tavalyi eredményeibe nyújt bepillantást – ezt a kamara, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a KSH Szegedi Főosztálya, valamint az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodája közösen készítette el.

Köszöntő beszédében Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, más ez a kiadvány, csak megyei gazdasággal foglalkoztak, így önállóvá vált. Sorban megköszönte a NAV, a KSH és a többi közreműködő segítségét. Olyan adatsorokat tartalmazó színvonalas kiadvány készült, amely tükrözi a megye gazdaságát. A benne levő adatok alkalmasak arra is, hogy a gazdasági vezetők múltbeli döntéseiket visszaigazolják.


– A jövőjüket tervező vállalkozásoknak is jó iránytű lehet és természetesen a befektetni akarók is találnak benne sok hasznos információt - mondta az elnök. A stratégiai tervezésben gondolkodóknak ugyancsak megkerülhetetlen ez az alapos elemzés.

Ezután - de még a tervezett előadásokat megelőzően - ünnepélyesen átadtak néhány kiadványt a megjelent és érintett vállalkozások képviselőinek. Róluk nagy közös csoportkép is készült.

Makó András, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának vezetője visszaemlékezett arra, amikor először szóba került ez a kiadvány és nagyon gyorsan eltelt ez a 8-9 hónap. Köszönte kollégáinak és a kamara képviselőinek a közös munkát, beszélt a szempontokról, ami alapján a kiadvány készült. 2016 augusztusa az utolsó alapadat, ami frissnek mondható. Egyebek között legnagyobb 30 export-import forgalmú vállalkozásokat gyűjtötték ki. Ehhez 140-et kerestek meg, közülük több mint száz hozzájárult adatainak publikálásához.

Beszélt az adózói minősítés idei bevezetéséről. A TOP 100-ban szereplő cégek 75 százaléka megbízható, 25 százaléka átlagos lett, megbízhatatlan adózó nincs a kiadványban. Első körben az árbevétel alapján állították sorba a vállalkozásokat, ezen belül külön nézték az exportárbevételt. Beszédes, hogy 78 százalékát az exportnak a TOP 100 vállalkozások adták. Legerősebb a feldolgozóipar, itt már 98 százalék a száz legnagyobb részesedése, elsősorban a gumi-műanyagtermék és az élelmiszeripar területén.

Mikházi Tibor pénzügyőr alezredes, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának osztályvezetője a vám- és jövedéki területről beszélt. Nagyobb nálunk az esetszám növekedés, mint az országos átlag. Importban viszont nem mi húzunk, az országosnak csak 1 százaléka érkezik a megyébe.

Itt sem minden vállalkozás akart szerepelni a kiadványban, de van 23 olyan, amelyik eddig minden évben biztosította az átláthatóságot. Az előadó beszélt a jogszabály-változásokról és felhívta a figyelmet a legfontosabbakra. Szeszes italokkal kapcsolatban például kiemelte a kézműves sörök termelésének látványos emelkedését.

Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH szegedi főosztályvezetője a legkeményebb adattal, a GDP-vel kezdett, erről a legfrissebb szám 2014-es. Ráadásul ez olyan, hogy utólag módosítható is, ha kiderül, hogy valamit nem vettek bele, vagy rosszul számoltak – ezzel kicsit meglepte a hallgatóságot. A megyei GDP 3 százaléka az országosnak, de Budapest ezt nagyon elhúzza – főváros nélkül számolva a megyék rangsorában Csongrád a tizedik.

Beszélt a társas vállalkozásokról és az egy lakosra jutó ipari termelésről is. Utóbbinál Budapest rontja az adatokat, de megyénk sem javítja, mégiscsak a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó élelmiszeripar erős nálunk.

Az eseményt Kőkuti Attila, a kamara alelnöke zárta előadásával. Részletesen beszélt a szakképzési koncepcióról, annak fontosságáról és visszament egészen a rendszerváltozásig, a privatizációig. Hamar elszakadt a képzés és a gyakorlat és rátaláltak a német mintájú duális képzésre – majd nem kevés érdeksérelemmel be is vezették. Erősítették a mesterképzést is.

Az előadó kiemelte a gyakorlati képzőhelyek fontosságát és azt, hogy növelni kell a termelékenységet ahhoz, hogy a vállalkozások több pénz tudjanak fizetni. A kamara javasolhat preferált szakmákat és ezt meg is teszi.

Beszélt a demográfiai helyzetről a külföldre vándorlásról, mindkettőnek komoly hatása van a mai magyar munkaerőpiacra. Szakiskolákban felére esett a tanulók létszáma és sajnos ott a maradékelv is, ami nagy oktatáspolitikai kihívás. Az előadó úgy véli, a lemaradókat le kell választani, különben nem lehet hatékony a képzés. Ami ma teszünk, annak a hatása 10-15 év múlva fog jelentkezni, ezért nem feltétlenül a mai hiányra, inkább a jövendő igényre kell képezni.

A TOP 100 kiadvány ide kattintva tölthető le.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

December közepétől szünetel a mobilos jegyvásárlás MÁV-nál

December közepétől szünetel a mobilos jegyvásárlás MÁV-nál
Jogszabályi előírások miatt december 15-én éjféltől szünetel a mobilos vasúti menetjegyváltás. Tovább olvasom