Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

D&B: egyre több cég dől be Magyarországon

Az adatok szerint az idén a felszámolások száma 30 százalékkal emelkedett az előző év első félévéhez képest.
Már a hazai cégek több mint 4,1 százaléka szűnik meg fizetésképtelenség miatt, míg egy évvel korábban ez az arány 3,3 százalék volt - derül ki a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben kiemelik: az arány még soha nem volt ilyen magas.

Az adatok szerint az idén a felszámolások száma 30 százalékkal emelkedett az előző év első félévéhez képest. A végelszámolások száma is csaknem duplája a tavalyi szintnek, azaz egyre többen döntenek cégük bezárása mellett.

A társas vállalkozások száma csaknem 2 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, így július elején meghaladta az 566 ezret. Annak ellenére, hogy egyre kevesebb új cég alakul és egyre több szűnik meg, a növekedés még mindig nem állt meg - mutat rá a cégminősítő. 2012 első félévében azonban 4 százalékkal kevesebb új vállalkozást alapítottak, mint 2011 első félévében.

Változatlanul az építőiparban a legnagyobb, 7,2 százalékos a bedőlések aránya. Szintén rossz helyzetben vannak a szálláshely-szolgáltatással és vendéglátással foglalkozó vállalkozások, 6,5 százalékkal.

Az online marketing, kockázatkezelési és üzleti információs megoldásokat kínáló Bisnode csoport fizetési tapasztalat programjának adataiból kiderül, hogy 2012 első félévében a számlák 54 százalékát határidőben, vagy maximum egy napos késéssel fizették ki a cégek, míg egy évvel korábban a kiállított számlák 52 százalékát egyenlítették ki határidőben. A tapasztalatok szerint ez azonban nem a fizetési fegyelem javulásának a jele, hanem annak, hogy egyre több cég kéri előre a fizetést partnereitől.

Az elmúlt hat hónapban az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 21 napot, az átlagos fizetési határidő pedig a 28 napot, azaz ma átlagosan egy számla kiállítása után közel 49 napot kell várnia egy cégnek, hogy pénzéhez juthasson.

A D&B várakozásai szerint középtávon csökkenni fog a működő cégek száma Magyarországon. Szakemberek szerint ez önmagában nem jelent gondot, mivel így is magas a lakossághoz viszonyítva a cégek aránya. A cégminősítő szerint az azonban fontos, hogy a vállalkozások az üzletkötés előtt megvizsgálják megrendelőik pénzügyi helyzetét, megbízhatóságát. Emellett érdemes a meglévő, stabil megrendelők fizetőképességét is nyomon követni, mert a jelenlegi gazdasági környezetben a megbízhatónak hitt partnerek is bajba kerülhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ISO-tanúsítvánnyal ismerték el a Vodafone üzleti vonalát

A megyeszékhelyen a Pick Szeged Zrt., a Tisza Volán és a Szegedi Tudományegyetem számít a társaság nagy partnerének. Tovább olvasom