Gazdaság

2008.11.28. 12:54

Devizahitelesek fekete októbere - mérleget készített az MNB

Jelentősen megugrott októberben a háztartások hitelállománya. A növekedést elsősorban a forint gyengülése okozta, a háztartások jelentős része ugyanis devizában adósodott el.

Delmagyar.hu

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint a háztartások adósságállománya októberben több mint tizedével emelkedett. Míg szeptember végén ez a kör csak 6879,2 milliárd forinttal tartozott a bankoknak, az állomány október végére 7662,5 milliárd forintra bővült.

A növekedés kizárólag a devizahitel-állomány számottevő emelkedésének tudható be: a forintban felvett hitelek állománya ugyanis enyhén 2611-ről 2593 milliárdra csökkent a hónap során. Ezzel szemben más devizában a háztartások október végén már mintegy 5070 milliárd forinttal voltak adósak a bankoknak, s ez közel 20 százalékkal több, mint 31 nappal korábban. A szokatlanul magas növekedés elsősorban a forint leértékelődésének az eredménye: a magyar fizetőeszköz gyengülése összesen 686,7 milliárd forinttal dobta meg a háztartások devizahitel-állományát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!