Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Diákszámlákkal versenyeznek a fiatalokért

Diákszámlákkal versenyeznek a  fiatalokért A két bölcsészhallgató, Vágási Nóra és Dénes Lilla máshogy bankol.
Ritka a nulla forintos számlavezetés, bár a diákokból sokféle kedvezménnyel szeretnének hűséges ügyfelet csinálni a bankok. Egyetemre már kell a számlaszám, de ez még lehet a szülők nevén is. Bankkártyát pedig szinte minden 18 év feletti fiatal használ - sokan jóval korábban is elkezdik.
Egyes bankok már 6-7 éveseknek is kínálnak bankkártyát, a névre szóló számla azonban 14 éves kor felett a jellemző. Évente  újabb csoport lép be a potenciális ügyfelek közé, tanévkezdés körül pedig „meg is támadják" ajánlataikkal a fiatalokat, illetve a szülőket a pénzintézetek. Az egyetemi, főiskolai beiratkozáshoz bankszámlaszámot is kérnek, még ha nem is ragaszkodnak a saját névre szólóhoz.

– Volt saját bankszámlám, de már nincs, sokalltam mind az éves költségét, mind pedig azt az összeget, amit egy-egy készpénzfelvétel után felszámolt – mondja Dénes Lilla bölcsészhallgató tegnap a TIK előtt. Így azután otthagyta bankját, és anyukája számlájával közösködik. – Mindketten elégedettek vagyunk a bankunkkal, és engem nem zavar, ha édesanyám látja a pénzügyeimet – jellemzi az új helyzetet Lilla.

Barátnője, a szintén bölcsészhallgató Vágási Nóra már hat éve egy junior számla birtokosa.
– Egyrészt kell a bankszámla, másrészt nekem úgy jó, ha saját nevemre szól – mondja. – Levenni pénzt olyan sokszor nem szoktam róla, inkább ezzel fizetek mindenütt, ahol lehet. És már egyre több helyen elfogadják – avat be bennünket bankolási szokásaiba.

A BankRacio.hu idén is összegyűjtötte a pénzintézetek diákszámla-ajánlatait, és jól használható kalkulátorával is segíti a választást. Grafikonunkon a portál alapbeállításával látjuk a bankok éves számlavezetési díjait, de ez nem minden. Az ördög itt is a részletekben rejtőzik.
 


Egy középiskolát most kezdő diákra mi is lefuttatunk a kalkulációt, az alapbeállítást két helyen megváltoztatva. Utalunk a gyereknek havonta 20 ezer forintot, hogy tanulja a gazdálkodást, mondjuk abból vegye meg a buszbérletet is. Saját bankautomatából két készpénzfelvétel ingyenes, a harmadiknál már alkalmanként 149 forint a pluszköltség az OTP-nél is. Egy helyen változtattunk még az alapbeállításon, SMS-t kértünk a kártyahasználatról. A diákszámla 0 forintos éves költsége a két változtatással felment 2840-re.  Még ezzel is a legnagyobb lakossági bank a nyerő, de az MKB ezekkel a feltételekkel több helyet is előrelépett a kalkulátoron.

Az OTP Bank Junior márkanév alatt még a kilencvenes években elindította szolgáltatását, 18 év alatt ingyenes a számlavezetés és a bankkártya is. Az új nyitásnál az SMS-értesítők kedvezményes csomagokban vehetők igénybe.
 
Ennyibe kerül az SMS-értesítés

Az SMS-es mobil értesítési díj kalkulálásánál egy címzett díjával számolt a BankRacio.hu, ha két telefonra kérik, a költség a duplája. A netbankba történő belépés vagy tranzakciók elindításakor felszámolt SMS-ek díjával nem számolt a portál – pedig ez elég jellemző. Ha csak egyben igényelhető az SMS-szolgáltatás a számlamozgásokról és a kártyahasználatról, akkor bármelyiket is jelöljük be a kalkulátoron, mindkettő után számol a rendszer az üzenetek díjával.
A K&H Bank Trambulinnál szintén ingyenes a számlavezetés 18 éves kor alatt, a bankkártyáért viszont  kell fizetni. Ennek díja – a második évtől – 632 forint. 18 éves kor felett a számlavezetés 66 forint havonta, de semmilyen további elektronikus szolgáltatásért – internetbank, mobilbank, SMS-szolgáltatás – nem kell havidíjat fizetni.

A nem túl ismert osztrák Oberbank lett az alapbeállítás bronzérmese, 26 éves korig ingyenes számlavezetést kínál a diákoknak. Itt a bankkártya éves díja 1200 forint, de a Maestro az első évben díjmentes. A kártyás vásárlásért viszont 2 ezrelékes díjat kell fizetni, és egy átutalás is minimum 300 forintba kerül, még az internetbankon keresztül is.

Az illeték és az ingyenes készpénzfelvétel sok extra költséget jelent a bankoknak, így már nem mindegyiknek van diákoknak szóló ajánlata. Kivonult például a piacról a CIB Bank, de az Erste is a felnőtteknek kínált EgySzámláját értékesíti a diákoknak is. Azzal a különbséggel, hogy a havidíj ingyenes, a diákkártya éves díja pedig kedvezményes.
 
Könnyebb bankváltás

Október végétől egyszerűsödik a számlavezető cseréje. Eddig is létezett egyablakos rendszer, de az egyszerűsített bankváltás csak akkor volt lehetséges, ha a választott és az elhagyni kívánt pénzintézet is csatlakozott a bankszövetség ajánlásához. Ezután jogszabály rögzíti a bankváltás feltételeit és határidejét. Így jellemzően minimum 30 munkanapos határidő is rövidülni fog.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hornung Ágnes: nem kötelező, csupán lehetőség az alapszámla-nyitás

Az államtitkár leszögezte, hogy "nincs mitől tartaniuk a nyugdíjasoknak, ha szeretnék, továbbra is a postás hozza majd nekik a nyugdíjat". Tovább olvasom