Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Egy év hiteltörlesztési haladékot kérnek az önkormányzatok

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége levélben kéri Orbán Viktortól, hogy egy évvel később kezdhessék meg a 3 éve felvett hitelek tőketörlesztését.
Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökea Kossuth Rádió 180 perc című rádióműsorában elmondta, az emelkedő törlesztőrészletek miatt elmaradhat az önkormányzati feladatok ellátása. Ajelenlegi is "ki van véreztetve" az önkormányzati rendszer, folyamatban az új önkormányzati törvény megalkotása, és a finanszírozás nem nagyon javult az elmúlt időszakban, sőt idén 40 milliárd forinttal kisebb a gazdálkodási mozgástér- írja a portfolio.hu.

Ha a hitel törlesztőrész emelkedik, akkor máshonnan kell elvenni forrásokat, és még súlyosabb következménye is lehet - mondta -, célozva itt egyes városok és pl. Heves megye csődközeli állapotára illetve csődbejelentésére. Az évekkel ezelőtt, kötvényeken keresztül felvett hitelek nem működési, hanem fejlesztési költségek fedezését szolgálták - mondta Gémesi -, főleg az uniós források lehívásához szükséges önrészt biztosították.

A szorító helyzet megoldására az Önkormányzati Szövetség javaslata, hogy az önkormányzati hitelek tőketörlesztését egy évvel el kell tolni. Erről a szövetség még ma levelet ír Orbán Viktornak - hangzott el a műsorban. Gémesi elmagyarázta, ezek a kötvények jellemzően 20 éves lejáratúak, és 2007-2008-ban bocsátották ki őket.

A tőketörlesztést a pénzfelvétel után 3 évvel kell megkezdeni. A törlesztés egy éves eltolására szerinte amiatt van szükség, mert a következő egy évben az Egyesült Államok elnökválasztásáig fennmaradhat a pénzpiaci bizonytalanság.

17 évre "széthúzva" a tőketörlesztés eltolása elviselhetővé tenné az önkormányzatok számára a hitelterhet, illetve esélyt teremtene arra, hogy az önkormányzati szolgáltatásokat ne kelljen korlátozni (intézmények működtetése, közterületi feladatok stb.) - mondta Gémesi.

Jelenleg 1200 milliárd forint ma az önkormányzati adósság, ebből ez a 600 milliárd az, ami nagy teher.

Olvasóink írták

 • 5. DMagóg 2011. augusztus 05. 19:56
  „Ezért épültek a "parkettás" börtönök? Oda kerülnek?”
 • 4. Együgyű 2011. augusztus 05. 17:07
  „Én ezen nem csodálkozom.
  Tudtommal az önkormányzatok többsége kormánypárti. Kihez fordulnának, ha nem csapatukhoz! Szorít a hurok a választóknak is kellene nyújtani valamit.
  Persze jövedelmüket is biztosítani kell.”
 • 3. igazságkereső 2011. augusztus 03. 16:30
  „Igen, az egyszerű emberek is ki vannak véreztetve hosszú évek óta,de azzal kitörődik? A "devizahitelesek" komoly segítség nélkül még bírósághoz sem tudnak fordulni, mert a bíróságnak a perérték 6 %-át kell előre befizetni!na már most a bankok gondoskodtak arról az általuk kitalált "svájcifrank alapú" elnevezéssel,hogy egy 11 milliós bankhitelből 18-19 milliósat kreáljanak,nos ennek 6 %-át miként is tudná egy a bankok által tönkretett "devizahiteles" megfizetni? Az össznépi hülyébe vételt kellene már országunkba a törvény erejével megszüntetni, de miért megy ez oly nehezen hazánkban 386 országgyűlési képviselő munkálkodása során?!! Vagy valóban az ország szándékos tönkretétele folyik,csak nem akarják nyilvánosságra hozni?!!”
 • 2. szatyi 2011. augusztus 03. 12:51
  „"ki van véreztetve az önkormányzati rendszer"

  Az "egyszerű" állampolgár az nem, az fizeti a törlesztését amíg belepusztul!
  Ők nem kaphatnának egy év haladékot?...Csak hogy lélegzetvételhez jussanak!”
 • 1. papsajt 2011. augusztus 03. 12:26
  „"ki van véreztetve" az önkormányzati rendszer"- majd akkor szóljatok ha nem kapnak fizetést a képviselők és a polgármesterek.
  és megsúgom az egyszerű,dolgozó emberek is ki vannak véreztetve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a szolgáltatási szektor lendülete az euórövezetben

Csökkent júliusban a szolgáltatási szektor lendülete az euróövezetben. Tovább olvasom