Gazdaság

2009.04.28. 13:17

Egyre nő a munkanélküliek száma

Csaknem tíz százalék már a munkanélküliek aránya, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint.

Csaknem tíz százalék már a munkanélküliek aránya, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint az idei első negyedévben több mint 400 ezer embernek nem volt állása. Ez 70 ezerrel több mint tavaly ilyenkor. A Fidesz szerint ez az adat is azt mutatja, hogy a kormány képtelen megfékezni a válságot.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei első év negyedévben a 15 és 74 évesek között 3 millió 764 ezer embernek volt állása, 80 ezerrel kevesebbnek mint tavaly ugyanekkor. A munkanélküliek száma ugyanakkor 403 ezerre nőtt, ez 70 ezerrel több embert jelent, mint az előző év elején és 66 ezerrel több mint 2008. végén. Az összesítések szerint most tehát 9,7 százalékos a munkanélküliségi ráta.

Az előző negyedévhez képest minden régióban visszaesett a foglalkoztatás. Leginkább az észak-alföldi, a nyugat- és közép-dunántúli régióban.

A munkanélküliek túlnyomó többsége - 75 százaléka - a 25 és 54 éves korosztályból került, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak közül. Az idei első három hónapban a munkanélküliek több mint 40 százaléka már egy éve vagy annál régebben keresett állást. Az átlagos időtartam, amíg valaki munkát talál, 16,7 hónap.

Bernáth Ildikó, a Fidesz országgyűlési képviselőjének Független Hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a legfrissebb munkanélküliségi adatok azt mutatják, hogy a "reménytelenség kormánya képtelen megfékezni azt a válságot, amelyet a hét évnyi szocialista kormányzás idézett elő". Felhívja a figyelmet, hogy a munkanélküliek száma néhány hónap alatt tízezrekkel emelkedett és a munkanélküliség hamarosan eléri a 10 százalékot. Közleménye szerint az "MSZP brutális megszorító csomagja" tovább súlyosbítja a válságot és még nehezebbé teszi a családok megélhetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!