Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Elemzők: hamarosan véget érhet a kamtcsökkentési ciklus

A szakértők legfeljebb még egy 25 bázispontos csökkentésre látnak esélyt.
Piaci elemzők szerint az MNB hamarosan befejezheti a csaknem egy éve tartó monetáris lazítási ciklust, erre utal a romló nemzetközi piaci hangulat, amelynek hatására a magyar kötvények hozama is jelentősen megugrott, továbbá emelkedett a magyar kockázati felár is. A szakértők legfeljebb még egy 25 bázispontos csökkentésre látnak esélyt.

Egymást követő tizenegyedik alkalommal döntött 25 bázispontos kamatcsökkentésről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden, ezzel 4,25 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat.

A jelentős nemzetközi hangulatváltozás ellenére csökkentette újabb történelmi mélypontra irányadó kamatát az MNB - kommentálta a döntést Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere.

A szakember úgy véli, a döntéshozók feltehetően inkább a hazai fejleményekre fókuszáltak, és az itthoni fundamentumokat tekintve nem sok változás történt az elmúlt hónaphoz képest. Az infláció májusban bőven a jegybanki cél alatt maradt, a reálgazdaság teljesítményét tükröző havi adatokban ugyan kisebb javulás látszik, azonban a gazdasági növekedés így is rendkívül nyomott marad.

Jelentős változás zajlik ugyanakkor május közepe óta a nemzetközi piacokon, ami mindenképp óvatosságra kell, hogy intse a jegybankot - figyelmeztet Bebesy Dániel. Az amerikai jegybank kommunikációjának változása komoly fejlett piaci hozamemelkedést eredményezett. Az elmúlt éveket jellemző támogató, laza monetáris politikának a piaci várakozásoknál korábbi esetleges kivezetése rendkívül negatívan érintette az összes olyan eszközt, amelyek az elmúlt évek során a likviditásbőségből profitáltak. A feltörekvő piaci kötvények és devizák különösen nagy nyomás alá kerültek, amit csak fokoztak a Kínából érkező negatív hírek - fejtette ki a portfóliómenedzser.

A magyar eszközök az elmúlt hetekben ugyan kisebb veszteségeket szenvedtek el más feltörekvő piaci országhoz képest, azonban az állampapírpiacon így is jelentős a hangulatváltozás. A hozamok 200 bázisponttal emelkedtek, a piac nagyjából kiárazta a további kamatcsökkentés lehetőségét. Bebesy Dániel szerint ilyen környezetben veszélyes lehet a kamatcsökkentés további erőltetése, érdemes lehet kivárni, amíg tisztul a kép.

Gabler Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint bár az utóbbi hetekben szignifikánsan romlott a nemzetközi hangulat, emelkedett a magyar CDS és a kötvények hozama, a középtávú inflációs kilátás azonban még alátámasztja a jegybanki döntést. Hozzáfűzte: könnyen lehet azonban, hogy ma már nem egyhangúan döntöttek a tanácstagok.

Az Equilor szakértője szerint 4,0 százalékon befejeződhetnek a vágások, hiszen az ország kockázati megítélésének romlása szűkíti az MNB mozgásterét.

A hazai hozamok emelkedésével párhuzamosan a határidős kamatok is növekedtek, a piaci árazásból lényegében eltűnt a további kamatcsökkentés - fejtette ki Gabler Gergely.

Az Erste Bank elemzői szintén arra figyelmeztetnek, hogy a fundamentális kép - az alacsony infláció és a csak lassan javuló reálgazdaság - a kamatcsökkentések folytatásának irányába mutatott ebben a hónapban is, azonban a külső piaci környezet állapotában jelentős változások voltak a májusi kamatdöntés óta.

Árokszállási Zoltán és Nyeste Orsolya úgy véli: a keddi kamatbejelentés után továbbra is nagy kérdés, hol lesz a kamatvágások alja. Előrejelzésük szerint júliusban még egy kamatvágás jöhet, 4 százalékra, ennél alacsonyabb vinni az alapkamatot azonban szerintük kockázatos lenne a szemmel láthatóan kockázatkerülőbbé váló külső piaci környezetben.

Az Erste elemzői megjegyzik azt is, hogy az elmúlt napokban bőven 4 százalék fölé emelkedett az a szint, ahová a piac a kamatcsökkentési ciklus alját árazza, azaz a piaci árazások alapján több kamatvágást nem is érdemes már várni.

Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője szintén úgy véli, hogy az infláció alakulása, a reálgazdasági folyamatok, valamint az, hogy az infláció várhatóan tartósan alulmúlja a 3 százalékos inflációs célkitűzést, lehetővé és indokolttá tették az alapkamat csökkentését. Ugyanakkor ő is felhívja a figyelmet a piaci folyamatokban május végétől végbement fordulatra, amelyet a Fed eszközvásárlási programjának várható szűkítése okozott.

Az egy hónappal ezelőtt a határidős kamatlábpiacon árazott további 100 bázispontos kamatcsökkentés teljesen kiárazódott, sőt, a jelenlegi árazások már kisebb kamatemelést valószínűsítenek az év végére. Ilyen körülmények között kérdésessé vált, hogy folytatható-e a kamatcsökkentés - fejtette ki.

A TakarékBank szakértője szerint a nemzetközi piacok túlreagálták a Fed mennyiségi lazításának várhatóan fokozatos csökkentését, így, miután az átárazódási folyamat véget ér, a piacokon enyhülhetnek a feszültségek. Suppan Gergely úgy véli, amennyiben a nemzetközi hangulat stabilizálódik, további 25 bázispontos kamatcsökkentésre van lehetőség, azután pedig huzamosabb ideig 4 százalékon maradhat az alapkamat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kúria elhalasztotta a döntést az OTP elleni devizahiteles perben

Egy ország várta az ítéletet. Az adós érvelése szerint az átváltás, az árfolyamrés költségét nem tüntették fel a vele kötött szerződésben, amely így törvény szerint semmis. Tovább olvasom