Gazdaság

2009.10.20. 14:49

Életbiztosításokkal csaptak be háromszáz ember

Országszerte háromszáz embert csapott be egy négyfős társaság életbiztosítási szerződésekkel, a csoport hat biztosítótársaságot is megkárosított összesen 300-400 millió forint értékben - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Nagy Ágnes, a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársa.

MTI

A hétfőn elfogott négy középkorú férfi egy alkuszcéget működtetve szerződött biztosítótársaságokkal életbiztosítások megkötésére. Eleinte barátaik adatait használták fel, majd különböző ürüggyel kerestek meg a létminimum környékén élőket, akik nevére szerződést kötöttek, miközben arra hivatkoztak, hogy az általuk aláírt dokumentum nem szerződés, csak ajánlat.

A havonta 20-30 ezer forintos díjú szerződések első néhány havi díját befizették, de később már nem fizettek, így derült fény a biztosítók számára is a csalásra.

Amikor elmaradtak a befizetések, a biztosítók megkeresték a szerződött feleket, ekkor derült ki a sértettek számára, hogy biztosításuk van. Az MTI kérdésére, miszerint a szóban forgó, ténylegesen aláírt szerződések élő szerződések-e, Nagy Ágnes azt mondta: a 2004-2005-ben kötött szerződések nagy részét azóta a biztosítótársaságok a díjak be nem fizetése miatt felmondták.

A négy férfi a szerződések után jutalékot kapott, ez ügyfelenként havonta 200-300 ezer forintot jelentett. Egy idő után részben ebből fizették be az újonnan kötött szerződések első egy-két havi díját.

Nagy Ágnes kitért arra is: amellett, hogy becsaptak embereket a gyanúsítottak, több, alacsony életszínvonalon élő sértettnek 10-30 ezer forint körüli összeget ajánlottak a szerződések aláírása fejében, így növelték ügyfeleik számát. Sértettek országszerte találhatók, Szegedtől Budapestig - ismertette a rendőr őrnagy.

A biztosítótársaságok megnevezése nélkül Nagy Ágnes közölte: volt olyan társaság, amelyet 100 millió, és volt, amelyet 10-20 millió forinttal károsítottak meg a gyanúsítottak.

A hétfőn hajnalban elfogott négy férfinél házkutatást tartottak, ennek során az alkuszcég papírjai is előkerültek. Pecséteket, különböző bizonyítékokat is foglaltak le a nyomozók, ezeket a gyanúsítottaknál pótkerékbe, illetve karácsonyfadíszek közé rejtve találták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!