Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elkapkodja a szegedi végzős diákokat a Mercedes

Radics Attila június 11-én szerdán kezd Kecskeméten a Mercedesnél, ő szállítmányozási ügyintézőként végzett néhány nappal ezelőtt a szegedi Csonka szakközépben. Ahogy mondani szokták, „nem koppant".
Közel 30 csonkás tanuló látogatta meg a múlt év októberében a kecskeméti Mercedes gyárat, majd nem sokkal később ment a második turnus is, hasonló létszámmal. – Nagyon sok helyen voltunk már, de ilyen kedves és profi fogadtatásban nem volt még részünk – mondja Bálint Antal a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola Csonka János tagintézményének szakmai igazgatóhelyettese. Az időközben már elköszönt gyárigazgató, Frank Klein szinkrontolmács segítségével beszélt, beszélgetett a tanulókkal, szóval, komolyan vették a szegedi szakközépiskolásokat.

Műhelymunka a szegedi Csonkában. Fotó: Kovács András (képgaléria)

– Idén április közepén keresett meg az iskolát a Daimler kecskeméti humánerőforrás-vezetője, hogy tervezik beindítani a Mercedes gyárban a harmadik műszakot és ehhez szükségük lenne – frissen végzett – szakemberekre. Az igazgatóhelyettestől megtudjuk, a Csonkában minden olyan képzés megtalálható, ami a Mercedesnek kell, s ilyen szakközépiskola nincs igazán az országban. Ezek: autószerelő, autóelektronikai műszerész, karosszéria lakatos, járműfényező, szállítmányozási ügyintéző, motorkerékpár-szerelő. A szakmunkás-bizonyítvány feletti szint az autótechnikusi, erre is nagy az igény.

Műhelymunka a szegedi Csonkában II. Fotó: Kovács András (képgaléria)

Mint megtudjuk, minden szakmában befejeződtek már a vizsgák május végén. Bálint Antal információ szerint mintegy 20 végzős jelentkezett előzetesen a Mercedeshez, őket interjúra hívták, hívják Kecskemétre, a meghallgatások jelenleg is zajlanak.

Radics Attila június 11-én szerdán kezd Kecskeméten, ő szállítmányozási ügyintézőként végzett néhány nappal ezelőtt és ahogy mondani szokták, „nem koppant". Igaz, szünideje sem lesz, de ő nem bánja. Amikor a Csonka igazgatóhelyettesi irodájából hívjuk telefonon, először az édesapja jelentkezik be. Tőle megtudjuk, hogy kell minden munkaerő Kecskeméten, egyrészt beindult a 3 műszak, másrészt, kezdődnek a nyári szabadságolások.

radics attila ma kezd Kecskeméten a M?ercedesnél
Radics Attila ma kezd Kecskeméten a Mercedesnél.

Attilát is sikerült elérni, s portálunk kérdésére válaszolva elmondta, nagykőrösi barátai dolgoznak a kecskeméti Mercedes gyárban, ők biztatták, hogy ez jó, kiszámítható munkahely. – Autóval fogok járni, 9 forintot térítenek kilométerenként. Most még csak egyedül, de később megismerkedhetek szegedi kollégákkal, és akár a Csonkában végzettekkel is összeülhetünk – mondja Attila.

Megtudtuk azt is, hogy nem úgy lesz egy gyerekből szállítmányozási ügyintéző, mint űrhajós, vagy tengerbiológus, édesapja foglalkozása adta az indíttatást – munkahelyet viszont egészen könnyen talált vele. Ahogy Attila fogalmaz: a magyarországi átlag feletti fizetéssel.

Műhelymunka a szegedi Csonkában - jobbról Bálint Antal. Fotó: Kovács András (képgaléria)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májusban is nőtt a Horvátországba látogató magyarok száma

Több mint 13 százalékkal több magyar turista utazott májusban Horvátországba, miközben összességében közel 3 százalékkal kevesebb külföldi vendég kereste fel az adriai államot. Tovább olvasom