Gazdaság

2013.12.17. 16:55

Emelik a közfoglalkoztatottak minimálbérét

A kormány a jövő évre várható inflációval, 2,4 százalékkal emeli januártól a közfoglalkoztatási minimálbért - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az emelés forrásigénye 4,4 milliárd forint, amely szerepel a jövő évi költségvetésben, a közfoglalkoztatás finanszírozására rendelt 184 milliárd forint részeként - tette hozzá Czomba Sándor.

Közlése szerint a közfoglalkoztatotti 8 órás minimálbér bruttó 77 300, nettóban pedig 50 632 forint lesz. A szakképzett közfoglalkoztatott garantált bére bruttó 99 100 forint, a nettó mintegy 65 ezer forintot ér el, míg a munkavezető több mint nettó 71 400 forintot keres januártól - mondta el példaként.

Amennyiben a családi adókedvezményt is számba veszik, akkor az egygyerekesek nettó bére 60 632, a kétgyerekeseké 70 630, míg a háromgyerekeseké 76 100 forint lesz. A jövő évi adókedvezmény változásoknak köszönhetően a kétgyermekes közfoglalkoztatott nettó bére 9 ezer forinttal, a legalább háromgyermekesé 15 ezer forinttal emelkedik havonta. Amennyiben mindkét szülő közfoglalkoztatott, és három vagy több gyermeket nevelnek így havonta közel 30 ezer forinttal többet vihetnek haza együtt - tette hozzá az államtitkár.

A jelenlegi téli időszakban a közfoglalkoztatottak száma 200 ezer, számuk a tél elmúltával el fogja érni a 300 ezret.

Czomba Sándor tájékoztatott arról is, hogy december 1-jével 87 ezer közfoglalkoztatott képzése kezdődött el, a tudásszint-felmérés után mindenki a neki megfelelő továbbképzést kapja. Kiemelte, hogy a képzés a jogi alapismereteket is tartalmazza, amely a munkavállalói jogok mellett kiterjed a vállalkozás alapítására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!