Gazdaság

2008.06.01. 11:22

Érdemes leellenőrizni az utazási irodát

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a nyaralásra indulók mindenképpen nézzenek utána a kiválasztott cégnek, mielőtt befizetnék a pénzt.

Az elmúlt öt évben csaknem 160 utazási vállalkozást töröltek a nyilvántartásból. Évente általában egy iroda megy csődbe, a többségtől szabálytalanságok miatt vonják vissza az engedélyt.

Az elmúlt öt évben körülbelül 160 utazási vállalkozót törölt a nyilvántartásból a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Azt nem tudni, hogy ez a korábbi időszakokhoz képest javulást vagy romlást jelent, de az 1990-es évek elején még több ezer utazásszervezéssel foglalkozó cég működött Magyarországon, mára azonban körülbelül 1150 legálisan működő vállalkozás maradt - mondta a Független Hírügynökségnek Lukács Balázs, a MKEH idegenforgalmi osztályvezetője.

A jelentős csökkenés hátterében a ma is hatályban lévő jogszabályok állnak, amelyek a korábbiaknál sokkal komolyabb feltételekhez kötik az ilyen szolgáltatások engedélyezését. Az egyik ilyen a vagyoni biztosíték, amelynek mértéke az árbevételtől és szolgáltatástól függ. Kiutaztatás esetén a bevétel 12 százaléka, de minimum 5 millió forint, ha pedig charterjáratot is igénybe vesz a cég, akkor a bevétel 20 százaléka, de minimum 20 millió forint a biztosíték.

A nyilvántartásból törölt utazási irodáknak csak elenyésző részéről jutnak el hírek az emberekhez. Ezek az úgynevezett "becsődölt" cégek, amelyek nagy sajtónyilvánosságot kapnak, pedig évente általában legfeljebb egy utazási irodával történik ilyesmi. A többséget, évente átlagban 20-30 vállalkozást más szabálytalanságok miatt törlik, például mert nincs szakmai tevékenységért felelős személy, vagy üzlethelyiség, esetleg felszámolást rendelt el ellenük a bíróság. Éppen azért fontos utánanézni a cégeknek, mert a legtöbb fogyasztó nem értesül arról, ha valamelyiket hivatalból törlik - tette hozzá Lukács Balázs.

Az idegenforgalmi osztályvezető azt javasolja, hogy mielőtt az utasok befizetnék a pénzt, nézzék meg a nyilvántartásból törölt utazási irodák és utazásszervezők listáját a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján, a http://mkeh.gov.hu internetes oldalon. Ha ezen szerepel a kiválasztott cég neve, semmiképpen se kössenek vele szerződést. A hivatal munkatársai telefonon is adnak felvilágosítást az érdeklődőknek, az ügyintézők számai szintén megtalálhatók a honlapon.

Lukács Balázs arra is figyelmeztet, hogy az utasok nézzenek körbe az irodában, mert a cégeknek kötelező jól látható helyre kitenniük az üzlethelyiségben az úgynevezett bejegyzési regisztrációs számot. Ezt egyébként valamennyi írott vagy online tájékoztató anyagon is fel kell tüntetniük. Ha ez hiányzik, nem ajánlatos szerződést kötni és fizetni a nyaralásért - tette hozzá.

Címkék#turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!