Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Euróválság: rendkívüli ülés lehet a német parlamentben

A német parlament rendkívüli ülésének összehívását mérlegelik Berlinben a július 21-i euróövezeti csúcstalálkozón született döntések jóváhagyására.
Kormányforrások hétfő reggeli közlése szerint Berlin így kívánja elősegíteni, hogy az euróövezeti támogatási alap, az úgynevezett EFSF működésével kapcsolatos intézkedések mielőbb életbe léphessenek, és a pénzpiacok megnyugodhassanak.

Az idézett források szerint a nyári szünetet megszakító rendkívüli parlamenti ülést elsősorban a kisebbik koalíciós párt, a liberális FDP szorgalmazza, de a kancellár, Angela Merkel pártja, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) sem zárkózik el előle.

Az euróövezeti országok állam- és kormányfői a július 21-i csúcstalálkozón az adósságválság elleni intézkedéseket határoztak el. A többi között megállapodtak a Görögországot segítő újabb, 109 milliárd eurós nemzetközi programról és az uniós pénzügyi válságkezelési lehetőségek kibővítéséről.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök vasárnap este közös nyilatkozatban sürgette a csúcsértekezleten született határozatok minél korábbi és maradéktalan végrehajtását.

A Der Spiegel szerint a német kormány ugyanakkor egyre erőteljesebben kételkedik abban, hogy Olaszország az euróövezeti támogatási alap segítségével megmenthető-e. A borúlátó jóslaton az sem változtatna, ha a szóban forgó mentőalapot megháromszoroznák. Németország ahhoz ragaszkodik, hogy Olaszországnak takarékossági intézkedésekkel és reformokkal magának kell megtalálnia a válságból való kiutat - írta a hamburgi hetilap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eséssel nyitottak az ázsiai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó eséssel kezdődött a kereskedés hétfőn a tokiói és a szöuli tőzsdén. Tovább olvasom