Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Fidesz: követendő példa lett a magyar gazdaságpolitika

Hoppál Péter közölte: a bankadó 10-12 európai országnak mintául szolgáló magyarországi bevezetése után Lengyelország, Bulgária és Hollandia a magyar rezsicsökkentést tartja követendőnek.
Egyre több ország számára követendő példa az a magyar gazdaságpolitikai modell, amelyben a költségvetés egyensúlyához és a gazdasági teljesítménynöveléséhez szükséges plusz források nem a háztartásokat terhelik - mondta a Fidesz szóvivője vasárnap Pécsen, sajtótájékoztatón.

Hoppál Péter közölte: a bankadó 10-12 európai országnak mintául szolgáló magyarországi bevezetése után Lengyelország a magyar rezsicsökkentést tartja követendőnek, valamint Bulgária és Hollandia szintén ezt a politikát kívánja érvényesíteni.

Románia 85 százalékos adóval tervezi sújtani a "pofátlanul magas" végkielégítéseket, Szlovákia után pedig Csehország is úgy döntött, megemeli az energiaszolgáltatókra és a bankszektorra korábban kivetett különadót - tette hozzá.

Hoppál Péter hangsúlyozta: a friss adatok azt mutatják, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít. "Miközben az európai országokban csökken, Magyarországon nő a foglalkoztatás, negyven éve nem volt ilyen alacsony az infláció, az államadósság csökkenő tendenciát mutat, ezzel egyidejűleg pedig az ország kilépett a recesszióból, a gazdaság is a növekedésben bízhat" - jegyezte meg.

Hozzáfűzte: a baloldal által hosszú évek alatt felhalmozott rekordméretű adósságot kamatostul kell ugyan visszafizetni, de a tőkebeáramlás rekordokat dönt, a stratégiai partnerek száma gyarapszik, a külföldi tőkeerős befektetők bíznak Magyarországban, annak gazdasági teljesítményében.

A Fidesz szóvivője kitért rá, nem volt ez mindig így, 2010 előtt, a Gyurcsány-Bajnai kormányok időszakában egészen más volt a gondolkodás, és úgy tűnt a magyar embereknek csak a gürcölés és az jutott osztályrészül, hogy fizessék a magas adókat és Európa legmagasabb rezsitételeit. "E közben a profitéhes külföldi nagytőke egyre jobban kifacsarta a magyar háztartásokat" - mondta.

Hoppál Péter úgy vélte: azóta, mióta "a külföldi nagytőke gyarmatosítói és helyi helytartóik", a Gyurcsány-Bajnai szövetség nem tudja a magyar családokat kifacsarni, "egyre jobban állunk", a családok a bőrükön érzik, emelkedő pályára került a magyar gazdaság.

"Ezzel egyidejűleg azt látjuk, hogy a profitjának egy töredékéről lemondani kénytelen nagytőke és az ő bábjaik, a Gyurcsány-Bajnai szövetség most készül újra összeállni - közölte.

A politikus szavai szerint a "magyar maffiabaloldal" naponta "kikel magából" s nem titkolja, ugyanazt a szélsőséges gazdaságpolitikát folytatná, mint amit 2010 előtt.

"Ebből nem kérnek a magyar családok, a magyar emberek, erről már markáns véleményt mondtak 2010-ben" - hangsúlyozta Hoppál Péter.

A politikus megjegyezte: a "Gyurcsány és Bajnai mögött álló erők Rodolfó-szindrómában szenvednek, mindig figyelni kell a kezüket".

Olvasóink írták

 • 16. kormoska 2013. június 20. 11:13
  „Igen,elmondhatjuk,hogy a világ minden táján vannak követőink:
  Azerbajdzsán+Örményország(őket baltával sem lehetne elzavarni),Románia,Fehéroroszország és egyes Afrikai országok.
  Micsoda veretes lista!

  A Gyurcsány kormány idején valóban magasabb volt a rezsi és jobban ment a bankoknak,de az akkori átlagfizetésből az ADÓJÓVÁÍRÁS miatt több maradt a zsebben.És ami nem utolsó szempont,hagyták az embereket élni,boldogulni,takarékoskodni,módjával ügyeskedni.
  Mikor tanulják már meg,hogy hogy a magyar ember CSAK AKKOR aktivizálható,ha hagynak neki kiskapukat!”
 • 15. GondaIstván 2013. június 18. 10:01
  „14. NP1: Hát igen, én a vezeték elejéről beszélek, te meg a végéről. akkor elmondhatjuk, hogy terv szerint halad az építkezés, 2015-ben várhatóan átadják, és a magyar szakasz építése majd akkor kezdődik, ha ideér a cső.”
 • 14. NP1 2013. június 17. 23:17
  „13. GondaIstván 2013.06.17. 22:38

  A múlt év végén kezdték el tervezni a magyar szakaszt - szerinted készen vannak?
  Novemberben még a horvát nyomvonal is játékban volt....”
 • 13. GondaIstván 2013. június 17. 22:38
  „12. NP1: "a Déli Áramlatot még most tervezgetik"
  Én azt olvastam, hogy Putyin 2012.12.07-én személyesen indította el az építkezést, és 2015-ben már üzembe is helyezik.”
 • 12. NP1 2013. június 17. 20:51
  „11. GondaIstván 2013.06.17. 20:38

  Én sem kötözködni akarok, de vannak azért "apró" különbségek a két ország helyzetében pld.: az Északi Áramlatnak a kapacitásbővítése folyik a Déli Áramlatot még most tervezgetik.....”
 • 11. GondaIstván 2013. június 17. 20:38
  „10. NP1: Tényleg nem kötekedésként, de ezek a feltételek nagyjából nálunk is megállják a helyüket, ergo jogos a rezsicsökkentés (új megállapodás az oroszokkal, a déli távvezeték jótékony hatása, az új európai energiastratégia, a nemzeti hálózatok összekötése, az óriási makói palagáz készlet).”
 • 10. NP1 2013. június 17. 20:00
  „9. GondaIstván 2013.06.17. 17:56

  Mondjuk én egészen más indokokról olvastam. Pld.: új megállapodásokról az oroszokkal, az északi távvezeték jótékony hatásáról, az új európai (nem magyar, európai!) energiastratégiáról, a nemzeti hálózatok összekötéséről, az óriási lengyel palagáz készletekről és egyebekről.
  Vedd már észre: csak Orbán álomvilágában követi minden nemzet dicső szabadságharcunkat.....”
 • 9. GondaIstván 2013. június 17. 17:56
  „7. NP1: "A Reuters hírügynökség felhívta a figyelmet, a lengyel díjcsökkentést csak nagyon óvatosan szabad összehasonlítani a magyar rezsivágással, mert a lengyel esetben a társaságok kezdeményezték a díjcsökkentést"
  Pont ez az amiről írtam. a társaságok maguk kezdeményezték, mert pont a magyar példán okulva rájöhettek, jobb, ha ők maguk mondanak le az extraprofitjuk egy részéről, mintha a kormányok mondanak egy %-ot.
  A Reuters meg naugyankinek a hírügynöksége, ezért szépen kimosdatja az egészet, és elmondja, hogy még véletlenül se gondolj arra, ami az igazság.”
 • 8. antimater 2013. június 17. 15:31
  „Ez a Hoppál a legújabb szíjjártó<moderálva>?”
 • 7. NP1 2013. június 17. 08:39
  „5. GondaIstván 2013.06.16. 23:03
  Egy példa az általad említett "ugyanazra":

  "A Reuters hírügynökség felhívta a figyelmet, a lengyel díjcsökkentést csak nagyon óvatosan szabad összehasonlítani a magyar rezsivágással, mert a lengyel esetben a társaságok kezdeményezték a díjcsökkentést, és nem politikai döntés eredményeként vágják vissza a tarifák."”
 • 6. Jozsoci 2013. június 16. 23:15
  „Gratula! Minden idők legnagyobb államadóssága! Minden idők legnagyobb reálbércsökkenése a kiskeresetűeknél! A magánnyugdjíjpénztár rekvirálása! A munkanélküliség egyre növekedése! Gratula!”
 • 5. GondaIstván 2013. június 16. 23:03
  „3. margot: "Nincs a világnak olyan szeglete amely a magyar példát követné"
  Persze hogy nem Orbán két szép szeméért vezetik be ugyanazt, hanem azért mert ezek az intézkedések a gazdasági válságból adódó szükségszerűségeken alapulnak.”
 • 4. macs 2013. június 16. 19:15
  „Tudtommal Hollandiában azért vezették be a bankadót, mert állam jelentős összeggel - 40 milliárd euróval segített - konszolidálni az ország érintett pénzintézeteit.
  Lengyelországban valóban csökkentik a rezsit, de ott az érintett szolgáltatók kezdeményezték a nagykereskedelmi árak csökkenésére hivatkozva 3,9-4,6%-kal alacsonyabb tarifát. A cseheknél is a szolgáltató - RWE - kezdeményezte a 10%-os csökkentést.
  Csehországban az energiszolgáltatók, telekomcégek és pénzintézetek jelenleg is fizetnek 19% különadót. Ezt akarja az ellenzék 30%-ra emelni, de erről még folyik a vita.
  Lengyelországban a pénzügyminisztérium különadó kivetését tervezi az adóparadicsomokban bejegyzett leányvállalatokkal rendelkező lengyel cégekre.
  Ami a rekord magas tőkebeáramlást illeti, hát ezzel csak az a gond, hogy pénz nagy része az anyabankoktól származott, amit a lányaik veszteségének ellentételezésére utaltak át.”
 • 3. margot 2013. június 16. 19:07
  „Ócska duma amit itt leírnak. Nincs a világnak olyan szeglete amely a magyar példát követné, Orbán és sleppje elméjében
  fogant meg ez az orbitális hülyeség.”
 • 2. studyfy 2013. június 16. 17:39
  „"Románia 85 százalékos adóval tervezi sújtani a "pofátlanul magas" végkielégítéseket," Orbán kormánya is így csinálta addig, míg a végkielégítések a szocikra vonatkoztak. Mikor eltelt egy év, a 85 %-os különadót megszüntették, mert már akkor saját embereikre vonatkozott volna. Ez éppen olyan mint mikor sokallták Simor fizetését. Közben olyan magasra ők emelték, Járai érdekében. Bezzeg az nem volt sok.”
 • 1. queenmargareth1 2013. június 16. 12:39
  „:) ez kb olyan, mint Áder beszólása Európának, miszerint nem készültek fel az árvízre, de bezzeg Mo!!Az önfényezést befejezhetnék már.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb lehet a meggy a tavalyinál

Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet munkatársai országos szinten a tavalyinál 5-10 ezer… Tovább olvasom