Egyre meghatározóbbak a keleti térség befektetői

A világgazdaságban a keleti térség befektetői egyre meghatározóbbak, az erőviszonyok teljes mértékben átalakulnak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Miskolchoz közeli Szirmabesenyőn, új üzemcsarnokot épít a kínai érdekeltségű Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. (SEGA) amelynek az alapkőletételi ünnepségén Szijjártó Péter elmonda: míg 2007-ben a világ összes beruházásának 81 százaléka nyugati tőkéből valósult meg, addig ez az arány 2018-ban megfordult, 58 százalék keleti országok tőkéjéből jött létre.

A miniszter úgy fogalmazott: a keleti nagyvállalatok nemcsak felvették a versenyt a nyugati országok befektetőivel, hanem sok esetben „hazai pályán” is legyőzték őket.

Ma Magyarországon tizenhat kínai érdekeltségű nagyvállalat működik, közül több előzőleg német, francia, amerikai, svájci érdekeltségű volt. A kínai befektetők jelentősen közreműködnek a magyar gazdaságban – jelezte a miniszter. Hozzátette: az elmúlt években összesen 101 nagyberuházás kezdődött, illetve fejeződött be országszerte, mintegy 1705 milliárd forint értékben. Ezek csaknem kétharmada már keleti országokból érkezett, az újonnan létrejött munkahelyek 40 százaléka is keleti tőkének köszönhető.

A tárcavezető ismertette, hogy a SEGA miskolci üzeme a cég legnagyobb európai termelő gyára, amely 2003 óta működik a borsodi megyeszékhelyen. A vállalat autóipari termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, a szirmabesenyői gyártócsarnok 13,5 ezer négyzetméter alapterületű lesz. A logisztika mellett már itt kap helyet a termelés és a kutatás is.

A beruházás értékét az eseményen nem közölték.

A SEGA Borsodban ezidáig több, mint 15 millió generátort és 70 millió önindítót gyártott, 2018-ban 400 millió euró árbevétele volt. A társaság célja, hogy hozzájáruljon a klímaváltozás elleni harchoz a személy- és haszongépjárművek károsanyag-kibocsátásnak jelentős csökkentése révén – hangzott el az ünnepségen.

Szíjártó Péter hangoztatta: a magyar gazdaság zászlóshajója ennek a beruházásnak is köszönhetően az autóipar marad.

A miniszter a gyár vezetésével stratégiai-partnerségi megállapodást írt alá.

Hozzászólások

Szponzorált tartalom
Lottózni otthon is lehet – biztonságos lottózási ötletek otthonra – #lottózzotthon
Nem kötelező érvényű a FIFA ajánlása
A játékosok természetesen partnerek abban, hogy befejeződhessen a szezon.
Ne pánikoljunk, kérdezzünk inkább a szakemberektől
Lelkisegély-vonalat indított az SZTE Pszichiátriai Klinika. A koronavírus-járvány az egész világot felforgatta.
Maszkot viselő költőalak
A korábban sok hercehurcát, emelkedett és kevésbé méltó pillanatokat megélő, most maszkba bújtatott vásárhelyi József Attila-szobor akár a város vírus elleni „harcát” is szimbolizálhatná.
Operatív Törzs: már több mint száz fertőzött van a Pesti úti idősotthonban (videó)
Megtartotta csütörtöki sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs.
Meghaladta a tízezret a fertőzöttek száma Oroszországban
Moszkvában 6698 esetet tartanak nyilván.
Frissítve! Baleset miatt teljes útlezárás van Hódmezővásárhely közelében
Baleset miatt teljes az útlezárás a 47-es számú főút 201-es kilométerszelvényében, Hódmezővásárhely közelében.