Hallgassa élőben!

A hőség miatt szigorodik az állatok szállítása

Az Agrárminisztérium az extrém hőségre számítva, a tavalyi évhez hasonlóan ismét megtiltja a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását. Ez vonatkozik minden olyan fuvarra, amelynél klímaberendezés nélküli járművel történne az állatok mozgatása.

A rendelkezés alapján tilos továbbengedni Törökországba a magyarországi ellenőrző, pihentető állomásokról a kérődzőállat-szállítmányokat, ha nem teljesülnek a szigorúbb állatvédelmi feltételek.

A szaktárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárának utasítása értelmében a megyei kormányhivatalok a nyár folyamán – az úgynevezett mélységi ellenőrzéseknél – megkülönböztetett figyelmet fordítanak a hosszú távú állatszállítmányok vizsgálatára. Ez egyebek mellett azt is jelenti, hogy ha az ellenőrzött jármű rakterében a hőmérséklet meghaladja a jogszabály által meghatározott maximum 30+5 Celsius-fokot, a kamiont a legközelebbi pihentető állomásra irányítják.

A tikkasztó melegben történő szállítás az állatok szervezetét is fokozottan megterheli. Európai uniós előírások szabályozzák, milyen állatvédelmi óvintézkedéseket kell betartani a „szükségtelen szenvedésének elkerülése érdekében”. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal részletes útmutatója a hosszú távú állatszállításokat végzők, illetve szervezők részére is tartalmaz ajánlásokat, speciálisan a nyári időszakra. Ez egyebek között kitér arra, hogy az Unió határain túl is védeni kell az állatokat. Az úgynevezett harmadik országba irányuló szállításnál – egészen a célállomásig – meg kell felelni többek között az etetési-itatási intervallumokra, a jármű rakterében megengedett maximumhőmérsékletre, valamint a szállítási és pihentetési időkre vonatkozó előírásoknak.

Flick a szezon végén távozna a Bayerntől
Hans-Dieter Flick vezetőedző a szezon végén távozna a Bayern München labdarúgócsapatától.
Az UVSE került előnybe a döntőben
Az UVSE nyerte a Dunaújváros elleni első mérkőzést a női vízilabda-bajnokság döntőjében.
Bajor mintához igazodhat a külföldi egyetemek hazai szabályozása
A kiigazított felsőoktatási törvény az innovációs tárca szerint minden további próbát kiáll majd, és az egyetemek is meg tudnak felelni az előírásoknak.
Kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát Csehországból
A cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.
Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígérnek a bankok
Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét.
Döntetlent játszottak Pakson
A Paks hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a bennmaradásért küzdő Zalaegerszeggel.