Az Európa 2020 prioritásai

Az EU 2007 és 2013 között összesen 347 milliárd eurót fektetett be az európai régiókba, most pedig elindult a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus. Melyek az új prioritások, mire figyeljenek oda a vállalkozások, amikor uniós forrásokra szeretnének pályázni? A kérdésre Fehér Éva, az IR Intelligens Régió Kft. ügyvezető igazgatója válaszolt.

– Az EU regionális politikája egy befektetés-politika, amelynek célja a munkahelyteremtés, a versenyképesség, a gazdasági növekedés, az életminőség javítása és a fenntartható fejlődés. A befektetések az Új Széchenyi Terv finanszírozási rendszer utódját, az Európa 2020 stratégia megvalósítását segítik elő – mondta Fehér Éva, az IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2014–2020 közötti EU-s támogatási prioritások közül az akkreditált tanácsadó vállalat vezetője a következőket emelte ki: első helyen a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció erősítése áll. Fontos az információs és kommunikációs technológiák hozzáférhetőségének, használatának és minőségének javítása, a kkv-k, a mezőgazdasági és a halászati ágazatok versenyképességének emelése. Valamennyi ágazatban támogatják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulást, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, a kockázat-megelőzés és -kezelés ügyét, a környezetvédelem és az erőforrás-hatékonyságot, a fenntartható közlekedést és kapacitáshiányok megszüntetését a főbb hálózati infrastruktúrákban. Fő cél a foglalkoztatás előmozdítása és a munkaerő mobilitásának támogatása, a társadalmi befogadás segítése és a szegénység elleni küzdelem. Beruházásokra van szükség az oktatás, a készségfejlesztés és az élethosszig tartó tanulás területén. Javítani kell az intézményi kapacitáson és a hatékony közigazgatáson is.

A Széchenyi 2020 tartalmaz változásokat az Új Széchenyi Tervhez képest. Fehér Éva a következőkre hívta fel a figyelmet:
– Az egész pályáztatási rendszer online felületen történik: a kiírást követően pedig 30 nap marad a pályázati anyag beadására – magyarázta a szakértő. – Emiatt gyorsan kell reagálni a megjelent kiírásokra, és csak a felkészült pályázóknak lesznek esélyei. Megváltozott, illetve szigorúbb jogosultsági kritériumok vannak. Az egyes pályázati típusok esetében megjelenik az Ágazati fókusz, amely külön kiemelt tevékenységi köröket jelent. Már a pályázat benyújtása előtt rendelkezésre kell állniuk a szükséges dokumentumoknak, ezért a felkészültség kiemelt fontosságú.

A további részletek: a pályázat benyújtása elektronikusan történik, majd papír alapú nyilatkozat beadására van szükség. Az elbírálási, kiválasztási rend egyszerűsített, standard és kiemelt lehet: előre láthatóan 80:20 százalékos arányban oszlik majd meg kiemelt, illetve egyszerűsített pályázatok között. Az egyszerűsített elbírálási rendnél nincs hiánypótlás a pályázat benyújtása után. Az Irányító Hatóság 30 nap alatt bírálja el az anyagokat. 20 millió forint alatti támogatásnál, egy összegű kifizetés esetén, valamint nyertes K+F pályázatnál a kedvezményezett mentesül a biztosíték alól. Az előleg mértéke 25 százalékról 75-re nő (K+F pályázat esetében akár 75 százalék is lehet). A fenntartási időszak 5 év, kkv-k esetében 3 év. A támogatás mértéke maximum 50 százalék lehet.