Hallgassa élőben!

Csökken az adó, jól járnak a munkáltatók

A nyári szabadságolási időszakban változtak az adójogszabályok: a szociális hozzájárulási adó - szocho - mértéke 2 százalékkal, 17,5 százalékra csökkent július elsejétől, és ez mostantól jelenik meg a számfejtésekben.

– Beigazolódtak a szakértői várakozások, és a második félévtől csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke. A jogszabályváltozás alkalom arra is, hogy a bérügyviteli szakma figyelmet fordítson egy sokéves helytelen gyakorlat felszámolására, ami elsősorban a megbízási díjak kifizetését érinti – hívta fel a figyelmet a Nexon.
A szakértők már várták a to­­vábbi csökkentést, most azo­kon az ügyintézőkön a sor, akiknek az esedékes bevallásoknál érvényesíteni kell a 2 százalékkal mérsékelt adót. Különösen a szellemi foglalkozásúak körében elterjedt, hogy egy-egy úgynevezett mellékes tevékenységre – például oktatásra – a felek megbízási szerződést kötnek. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a megbí­­zó terjedelmes, többoldalas adóelőleg-nyilatkozatot is kér a figyelembe vehető költségekről.

Sok bér- és pénzügyes tévesen kardoskodik amellett, hogy adóelőleg-nyilatkozat hiányában nem alkalmazható adóalap-­csökkentés. Pedig régóta hatályos, hogy az adóelőleg alapja „önálló tevékenység esetében a bevétel 90 százaléka”. A rendelkezés nem köti a szabály alkalmazását nyilatkozattételhez. Er­­re csak akkor van szükség, ha az önálló tevékenységet végző ma­­gánszemély nem elégszik meg az általános 10 százalékos lehetőséggel, hanem annál magasabb, maximum 50 százalékos költség elszámolását kéri az adóelőleg megállapításánál.

Lakásért házasodott, válása napján már másnál aludt: a szerelemben sem volt átlagos Törőcsik Mari
Ahogy a színpadon, úgy szerelmi életében sem volt hétköznapi nő a péntek hajnalban, 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari. Nagy szerelmein keresztül emlékezünk rá.
Flick a szezon végén távozna a Bayerntől
Hans-Dieter Flick vezetőedző a szezon végén távozna a Bayern München labdarúgócsapatától.
Az UVSE került előnybe a döntőben
Az UVSE nyerte a Dunaújváros elleni első mérkőzést a női vízilabda-bajnokság döntőjében.
Bajor mintához igazodhat a külföldi egyetemek hazai szabályozása
A kiigazított felsőoktatási törvény az innovációs tárca szerint minden további próbát kiáll majd, és az egyetemek is meg tudnak felelni az előírásoknak.
Kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát Csehországból
A cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.
Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígérnek a bankok
Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét.