Fellegi: az állam gyarapítani akarja a vagyonát

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a stratégiai területeken az állami vagyon gyarapításáról, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig egyebek mellett a második félévre várt beruházási és fogyasztási fordulatról beszélt a külgazdasági szakdiplomaták budapesti éves értekezletén csütörtökön.

Fellegei Tamás kifejtette: a Mol-részvényvásárláshoz hasonlóan az állam tesz majd lépéseket azért, hogy tulajdont szerezzen vissza korábban privatizált vállalatokban és ezzel gyarapítsa vagyonát. Hozzátette: a kormány lezártnak tekinti a hagyományos privatizációs tevékenységet, így az “iparszerűen”, tömegesen űzött privatizáció megszűnik. Úgy fogalmazott: vége annak a politikának, amellyel az állam a privatizáción keresztül forrásokat vont be költségvetési lyukak betömésére, és felélte az értékesített vagyont.

Az állami vagyon gyarapítása, az értéknövelés kiemelten fontos feladat – hívta fel a figyelmet. Célnak nevezte, hogy elsősorban a stratégiai területeken, de ahol csak lehet, az állam gazdasági, tulajdonosi partnerként legyen jelen.

Megjegyezte: vagyongyarapításra az ellátás biztonsága, a függetlenség, a szuverenitás helyreállítása, fokozása érdekében szükség van, és ez üzletileg sem rossz lépés. Fellegi Tamás szerint az egyes állami feladatok megvalósítása érdekében a tulajdonosi szerepvállalást növelni kell, akkor is, ha az a hagyományos, üzleti logika szerint nem a legjobb döntés.

A miniszter leszögezte: a kormány határozott politikai, gazdaságpolitikai, geopolitikai szándéka, hogy Magyarország regionális és ezen túlmutató mozgásterét a lehető legnagyobb mértékben növelje. Ez azzal is összefügg, hogy a kormányzati szervek miként képviselik az ország érdekeit, erősítik a szuverenitást, amelyet az önként elfogadott nemzetközi szerződések nem korlátoznak – fűzte hozzá. Kiinduló pontnak nevezte, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése minden mást felülír, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a nemzeti érdekeket ésszerű keretben kell képviselni: ahol kell, ott kompromisszumot kell kötni. Példaként úgy fogalmazott a Mol-ügy kapcsán: “bárkiről is legyen szó, nem lehet feltartott kézzel bemenni a szobába”.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az értekezleten arról beszélt, hogy Magyarország erősen vesztes pozícióból indult a 2002 közepén drámaian elrontott gazdaságpolitika miatt. De az ország visszatért a szakadék széléről és kapaszkodik felfelé – tette hozzá. Szólt arról is, hogy az év második felében következhet be az országban a beruházási és a fogyasztási pozitív fordulat.

Úgy fogalmazott: 2010-ben Magyarország, hasonlóan Görögországhoz, pénzügyi csődközeli helyzetben volt. Emlékeztetett rá, hogy a 2004-es uniós csatlakozás óta Magyarország nem teljesítette a vállalt 3 százalék alatti GDP arányos államháztartási deficitet, és 2008-ban az uniós tagállamok közül elsőként kellett pénzügyi mentőövet kérnie az EU-tól.
Hangsúlyozta: az új kormány gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre és megakadályozta, hogy pénzügyi szakadékba zuhanjon az ország.

Megtörtént a gazdaságpolitikai fordulat, amelynek lényege, hogy a növekedés beindításával, a foglalkoztatás bővítésével teremti meg a fenntartható egyensúlyt – tette hozzá. Úgy fogalmazott: Magyarország egy év alatt a görög pénzügyi egyensúlytalansági szintről egy közepesen jónak tekinthető pénzügyi konszolidációs szintre jutott el. Az államháztartási deficit az uniós csatlakozás óta először lesz 3 százalék alatt, az uniós elszámolás szerint pedig többlete lesz a költségvetésnek – ismertette.

A gazdaságpolitika lényege, hogy egyszerre kell a piacot és a tőkét célba venni, ezek bővüléséért mindent meg kell tenni – mondta. A piacnak és a tőkének pedig a tartós pénzügyi konszolidáció két pilléréhez, a növekedéshez és a foglalkoztatás bővüléséhez kell segítséget nyújtania.

Beszámolt arról is, hogy a jövőben a minisztériumban egységes gazdasági államtitkárság alakul, amelyet Szatmáry Kristóf vezet, és mellette helyettes államtitkárként dolgozik Szöllősi László, aki a belgazdaságért és Hidvégi Balázs, aki a külgazdaságért felel.