KSH: áprilisban 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az előző hónaphoz mérve 0,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás. Az adatok megegyeznek az egy héttel ezelőtt közölt első becslés számaival.

Áprilisban 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képes a nyers és a munkanaphatástól megtisztított mutató szerint egyaránt – erősítette meg a részletes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz mérve 0,1 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás. Az adatok megegyeznek az egy héttel ezelőtt közölt első becslés számaival.

Az export 8,2, a belföldi értékesítés viszont csak 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a feldolgozóipar eladásai 3,1 százalékkal nőttek.

Az ipar teljesítménye 19 hónapja megszakítás nélkül emelkedik éves összehasonlításban, és a márciusi 11,6 százalékos kiugró ütemével nyolchavi rekordot döntött. Idén január-áprilisban az ipari termelés 7,6 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások 10, a hazaiak 5,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A kiigazítatlan adatok szerint januárban 6,2 százalékkal, februárban 6,0 százalékkal, márciusban 11,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A munkanappal kiigazított adatok januárban 8,6, februárban 6,0, márciusban pedig 9,0 százalékos növekedést mutattak.

A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét képviselő két alág közül a 37 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 13,0 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 2,3 százalékkal nőttek. Az élelmiszerkivitel 7,7, a gyógyszerexport 23,4, a gumi és műanyag termékeké 18,2 százalékkal nőtt.

A belföldi értékesítésben az autóipari beszállítók jóvoltából a járműipari eladások 38,7 százalékkal nagyobbak voltak a tavaly áprilisinál, de a gépek és berendezések, valamint a számítástechnikai eszközök eladása is 15,1, illetve 16,4 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben az élelmiszeripar belföldi eladásai 7,4, a textil és ruházati, valamint bőripari cikkeké 5,1, a vegyi termékeké 7,0 a gyógyszereké 9,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az új exportrendelések 4,8, a belföldiek 10,6 százalékkal nőttek éves összehasonlításban. Az összes exportrendelés 13,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de a belföldiek már ötödik hónapja elmaradtak – áprilisban 5,7 százalékkal – az egy évvel korábbiaktól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése 6,7 százalékkal bővült 2014. áprilishoz viszonyítva. Az energiaipar – villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás – kibocsátása 5,7 százalékkal emelkedett.

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 16,9 százalékkal nőtt.

A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3,2 százalékkal meghaladta egy évvel korábbit. Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 2,4 százalékkal csökkent, míg a nagyobbik, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 8,9 százalékkal bővült.

A feldolgozóipar több mint egytizedét adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása – hat havi növekedés után – áprilisban 0,9 százalékkal mérséklődött, elsősorban az összes értékesítésből közel 60 százalékot képviselő hazai eladások visszaesése miatt.

A kisebb súlyú gyógyszergyártás 8,8 százalékkal haladta meg 2014 áprilisának szintjét, főként az exportkereslet élénkülése miatt. A gép, gépi berendezés gyártása 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a motor, turbina gyártása szakágazat kivitelének visszaesése miatt – közölte a KSH.