Óriási zuhanás után tovább eshetnek a lakáshitelek kamatai

Érdemes számolni, és ha megéri, mozdulni!

– Év elején a pénzügyi szakértők még azzal riogattak, hogy megindulnak a kamatok felfe­­lé, azóta kiderült, Európában kedvezőtlenebbek a gazdasági kilátások, így valószínűbb a kamatcsökkentés, vagy más pénzügyi lazítás, mint az emelkedés – írja a bankmonitor.hu.

Bár mostanában éppen az el­­szabaduló ingatlanárakkal küzd a magyar lakásvásárló, az elmúlt két-három hónap csökkenő kamatszintje leg­alább pozitív változás. A 2018 őszén 3,5 százalékon tetőző banki kamatköltség júliusra 1,5 százalékra csökkent, vagyis kinyílt az az olló, amelynek má­­sik szára a kamatbevétel. Ez a helyzet most a 10 évre rögzí­tett kamatozású lakáshitelek banki kínálatánál, múltbeli és jelenlegi értékekkel. A szakportál ugyanis ezzel, az MNB által előtérbe helyezett konstrukcióval számol, jövedelmük arányában ebből tudnak a legtöbbet felvenni a hiteligénylők.

Amikor 1,3 százalékon állt a bankok kamatnyeresége, bevétel- és költségkülönbözete, az MNB különböző saját eszközei­vel csökkentette a tényleges banki kamatköltséget, ami a nyereség növekedése irányába hatott.
Az más kérdés, hogy a jegybank ezt a gyakorlatot ma már nem alkalmazza. Ezzel együtt a Bankmonitor szakértői szerint 0,3-0,5 százalék körüli lakáshitel-kamatcsökkenés feltételezhető a közeli jövőben.

Amennyiben csökken a törlesztőrészlet, több marad a pénztárcában. ILLUSZTRÁCIÓ: KARNOK CSABA
Amennyiben csökken a törlesztőrészlet, több marad a pénztárcában. ILLUSZTRÁCIÓ: KARNOK CSABA

Ha ez a 0,5 százalékpontos ka­­matcsökkenés bekövetkezik, egy 10 millió forint összegű, 20 évre felvett lakáshitel 62 ezer 200 forintos kezdő havi törlesztőrészlete 59 ezer 600-ra csökkenhet. Ez a különbözet 600 ezer forint megtakarítást je­­lenthet az adósok számára két évtized alatt.

A lakáshitelek kamatainak csökkenésében akár biztosak is lehetnének a szakértők, ha nem árnyalná a képet az elmúlt néhány hét forintgyengülése. Ez ugyanis a külföldi befektetőknek alacsonyabb hozamot jelenthet.
– Hogyan gondolkodhatnak a már meglévő lakáshitellel rendelkezők? – teszi fel a kérdést a Bankmonitor.

A szakértők úgy látják, a ma­­gyar lakosság kevés figyelmet fordít korábban felvett hiteleire, annak ellenére, miközben az új kölcsönöknél sokkal nagyobb a gondosság és a körültekintés. Pedig az alacsony és várhatóan tovább csökkenő kamatszint az olcsóbb hitelre történő váltás le­­hetőségét hordozz magában, beleértve a hosszú távra rögzített kamatozású konstrukcióra való átállást.

Vagyis érdemes számolni, és ha megéri, mozdulni!

280 ezer eurót adtak Ifjabb Brueghel egy festményéért Belgiumban
A Földművesek vacsorája a szabadban című festmény egy falusi életkép a 17. század elejéről.
Egy bogártól lesik el a szuperellenálló repülők építésének titkát
A Nosoderma diabolicum nevű faj szokatlan páncélja úgy rétegződik és illeszkedik, mint egy kirakósjáték.
Pokolgépes merénylet végzett Damaszkusz főmuftijával
A robbanószerkezetet a kocsijában rejtették el.
Új szabályokat hozott a kormány a koronavírus elleni védekezésről
Itt vannak a rendelkezések.
Sorozatban harmadszor nyert a Szeged SZTE
Az újszegedi sportuszodában állítják a sátrat, így átmeneti albérletben, a márciusban átadott mórahalmi uszodában fogadta a Szeged SZTE a III. Kerületi TVE-t a női vízilabda OB I. 5. fordulójában. A Tisza-partiak 17–14-re nyertek, ez volt sorozatban a harmadik sikerük a bajnokságban.
Szijjártó: mi megküzdöttünk a szabadságunkért és nem örökül kaptuk
A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán emlékezett meg az 1956-os forradalomról.