Gazdaság

2009.05.13. 21:39

Hétezer lakáshitel dőlhet be idén

A gazdasági válság miatt akár hétezer lakáshitel is bedőlhet az idén, két-háromszor annyi, mint tavaly - erre számít a Bankszövetség.

Ha valaki nem tudja fizetni a törlesztőrészletet, a pénzintézetek eladhatják a lakást akár úgy is, hogy a korábbi tulajdonosok még benne laknak. Az RTL Híradó úgy tudja, a kormány nyár közepére akarja kidolgozni annak a lehetőségét, hogy az állam megvegye ezeket a lakásokat, és korábbi tulajdonosuk visszabérelhesse.

Sok lakást nem azok próbálnak eladni, akik benne laknak. Egyre több olyan ingatlant árulnak ugyanis a bankok, amit visszavettek a tulajdonosától, mert nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket.

Nyers Rezső, a Bankszövetség főtitkára azt mondta, hogy a végrehajtások száma idén - a durva becsléseik szerint - mintegy két-háromszorosa lesz a múlt évinek, ez nagyjából 5-7 ezer végrehajtási eljárás kezdeményezését jelenti.

Ez pedig azt jelenti, hogy akár hétezer család is az utcára kerülhet, ha a bank visszaveszi a lakásukat. A kormány, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a bankok ezért kezdték el kidolgozni az úgynevezett tulajdonos-bérlő-tulajdonos programot. Ennek az a lényege, hogy a fizetésképtelen adósok lakásukban maradhatnak, úgy, hogy a banktól bérlik a lakást. Ha pedig később a volt tulajdonosnak lesz pénze, akkor akár vissza is vásárolhatja az ingatlant.

Az RTL Híradó információi szerint a kormány azt tervezi, hogy nem csak a bankoktól lehet majd visszabérelni a lakást, hanem az államtól is. Erre a programra a kabinet egy-két milliárd forintot költene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!