Gazdaság

2009.07.02. 01:18

Hey! Water! Tudták, hogy Hévíz is az oroszoké?

Hévízről mindig a magyar–angol településszótár jut először eszembe. Tudják: Hévíz = Hey! Water! Hahaha. Persze Saturdayplace (Szombathely), Sixty (Hatvan), Peaceful (Békés) vagy House of Little Kun Half Past Twelve (Kiskunfélegyháza) is ad okot a derülésre. Hévízre visszatérve, pimaszság lenne egy ócska szóviccnél leragadni, elvégre itt található kontinensünk legnagyobb, gyógyító erejű meleg vizes tava. Alleluja!

Delmagyar.hu

Egy perc alatt nem tudok egyesével addig számolni, ahány nemzetiségű turista megtalálható egy átlagos hétköznapon Hévízen. Nem blöffölök, jó néhányszor megpróbáltam, de mindannyiszor kudarcba fulladt a próbálkozásom. Az elmúlt években azonban változott az idelátogatók összetétele: már nem az osztrákok vagy a németek, hanem az oroszok vannak többségben. „Gavaritye paruszki?" „Nyet! Magyar vagyok, nem turista!"

A hivatalosan 4457 lelkes Zala megyei kisváros lakosságát nem könnyű meghatározni, hiszen kevés az állandó lakos, a nagyobb hoteleket és a kisebb panziókat azonban évről évre visszajáró vendégek árasztják el. Nem véletlenül jönnek el ide oly sokan: a tófürdőn és a medencefürdőn kívül különféle gyógyászati kezeléseket vehetnek igénybe. A masszázs, az elektromos kád, a rekeszes galván, a tangentor – és még hosszasan sorolhatnánk - remek, de az iszap viszi el a pálmát, ez kétségtelen!

Sokan nem is tudják, de minden társadalombiztosítással rendelkező magyar állampolgár orvosi beutalóval félévente jogosult efféle gyógykezelések kedvezményes igénybevételére. Bizony ám! Érdemes utánanézni – ahogy azt a reklámokból már kívülről fújjuk – kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Európa legnagyobb, gyógyító erejű meleg vizes tavánál jártunk.

Európa legnagyobb, gyógyító erejű meleg vizes tavánál jártunk.
A Hévízi-tóra újra és újra rácsodálkozunk. A látvány egészen elképesztő. Az összes többi melegvizes tóval ellentétben nem vulkanikus eredetű helyen, agyag- vagy sziklatalajban van, hanem tőzegmedrű forrás. A csillogó víz felszínén igen párás a levegő, az indiai vörös tündérrózsa értéke pedig felbecsülhetetlen. A vízből – amelyben egyszerre húsz percnél többet nem ajánlott tartózkodni – kikászálódva nem akármilyen környezetben napozhatunk, pihenhetünk, vagy ehetünk-ihatunk: a lombhullató mocsárciprus fasorokat bámulva jobban csúszik a csapolt sör, és még finomabb a sült kolbász.

Érdekes, hogy Hévízen szinte mindenki a szolgáltatószektorban dolgozik, a legtöbben masszőrök, fodrászok vagy kozmetikusok. Zita, a fodrász, és Marietta, a masszőr arról panaszkodik, hogy jóval kevesebb turista van, mint nyolc-tíz éve, pedig higgyék el, nincsenek kevesen. A kórházban dolgozó Ibolya pedig arról panaszkodik, hogy hatalmas a tömeg, óriási a hajtás, szusszanásnyi pihenőre sincs idő. Na persze nézőpont kérdése.

Egy biztos, látogassanak el Hévízre. Mert jó lesz. Második, harmadik alkalommal már nem kell senkit sem noszogatni. Az újjászületés élménye mindennél többet ér ebben a túlhajszolt világban.

Címkék#turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!