Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Hogyan adózik a diákmunka?

Szeged - Sok diák szeretne dolgozni nyaranta, de nem tudják pontosan, hogyan kell adózniuk. Ezekre a részletekre kell ügyelniük - a foglalkoztatójuknak is.
A diákok a nyári szünetben önállóan is vállalhatnak munkát, de a diákoknál az iskolaszövetkezeti forma a legnépszerűbb. Általános szabály, hogy munkaviszonyt az létesíthet, aki a 16. életévét betöltötte. Az, aki 15 éves elmúlt, és nappali tagozatos tanuló, szintén foglalkoztatható, ha törvényes képviselője hozzájárul.

Fontos, hogy mindig legyen a diák birtokában egy munkaszerződés vagy megbízási szerződés, amit a diák és a munkáltató is aláírt. Bármilyen jogviszonyban alkalmazzák a diákot, annak rendelkeznie kell adóazonosító jellel. Ha még nincs neki, a 13T34-es nyomtatvány kitöltésével igényelheti, amit az ügyfélszolgálatokon lehet szerezni, vagy a NAV honlapjáról letölteni. Első alkalommal ingyenes a kártya igénylése.

Diákmunka esetében a következő jogviszonyok lehetségesek: egyszerűsített foglalkoztatásnál speciális munkaszerződést írnak alá, az illető munkabért kap, ami után egészségügyi, baleseti szolgáltatásra, nyugdíjra jogosult, álláskeresési járadékot is kaphat. Ha megbízási szerződést íratnak vele alá, akkor önálló tevékenységből származó jövedelme keletkezik. De így csak egészségügyi szolgáltatásokat vehet igénybe, ha a jövedelme havonta több mint 29 ezer 400, napi 980 forint.

A diákoknak a megszerzett jövedelemről az adóévet követő esztendő május 20-áig kell majd bevallást készíteni a kifizetett jövedelemről szóló igazolások alapján. Az adót a bevallás benyújtásának határidejéig meg is kell fizetni, az esetleges túlfizetés pedig a bevallásból visszaigényelhető. A bevallás elküldhető elektronikusan, ügyfélkapun keresztül, postai úton, illetve személyesen is beadható. A NAV javasolja, hogy adóügyeiket a fiatalok intézzék elektronikusan, amelynek a kulcsa egy ügyfélkapu-regisztráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Aranykor is bezárja magánpénztári ágát

Az Aranykor Nyugdíjpénztár önkéntes ágát nem érinti a magánpénztári ágazat végelszámolása. Tovább olvasom