Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Hogyan lesz 100 ezerből 99 ezer 981 forint?

Szeged - Augusztustól a kamatadót 22 százalékra emelik a mostani 16-ról. Ez kis összegű, rövid futamidőre lekötött betétnél szinte elviszi a hozamot. Az emberek fel vannak háborodva.
– Hány bőrt akarnak még lehúzni rólunk? – kérdezett vissza Bánfi László, a Botond és a Kárász Csárda volt üzletvezetője, amikor azt kérdeztük tőle Szeged belvárosában: mit szól ahhoz, hogy a 22 százalékos kamatadó miatt a kisebb összegű megtakarítások szinte semmit se hoznak. – Töröm a fejem, mit lehetne csinálni, gondolom, ezzel nem vagyok egyedül – folytatta az ismert szegedi szakember. – Csak akkor úsznám meg a kamatadót, ha 5 évre lekötném a pénzemet, de ki meri ezt bevállalni? Honnan tudja az ember, mikor lesz szükség a vésztartalékra?

Irány a kockázatosabb befektetések

A hosszú távon, 5 évre előre takarékoskodóknak tartós befektetési számlával, valamint nyugdíj-előtakarékossági számlával nem kell az ehót fizetni – csak a 16 százalékos kamatadót. Mentesülnek az eho alól az állampapírt vásárlók is: szakértők szerint a kormány a betétek helyett a kockázatosabb megtakarítások felé terelné az embereket.

Egy másik férfi éppen a bankból jött ki, ő úgy védekezett a kamatadó ellen, hogy azonnal kivette az eddigi megtakarítását. Egy asszony szinte boldogan mondta, hogy neki nincs semmije, ami kis pénze havonta megmarad, azt szétosztja a gyerekei között, „náluk kamatozik" – tette hozzá nevetve. Volt, aki nem is válaszolt: „Nem akarom, hogy bajom legyen, ugye megérti?" – kérdezte.

A Varga-csomag hétfői bejelentése után pár napig tartott, mire feleszméltünk, hogy a hagyományos, fix kamatozású és rövid távra lekötött bankbetétektől búcsút kell venni. Csak hosszú időre szabad pénzt betenni a bankba, vagy kockáztatni kell, amitől azért egy kicsit borsózik az emberek háta: aki ugyanis a rendszerváltás óta nem harapott rá a részvényekre, befektetési alapokra, vagy egyszer-kétszer elbukta a pénzét, az nem fog váltani.

Miért nem szabad rövid távra lekötni a pénzünket? Kiszámoltuk: a 6 százalékos ehóval 16-ról 22 százalékra megemelt kamatadó, valamint amiatt, hogy ki is vesszük a pénzt, és 6 ezrelékes tranzakciós adót fizetünk, elfordulhat, hogy kevesebb pénzt kapunk meg a banktól, mint amennyit betettünk. Ha egy átlagos 4,5 százalékos kamatot veszünk alapul – ennyi most az alapkamat is –, akkor 100 ezer forintnál, 3 hónapra lekötve, mindössze 272 forint lesz a „nyereség". 100 ezer forint, 2 hónapra, ugyancsak 4,5 százalékos kamattal már mínuszt produkál: 2 hónap elteltével, ha ki is vesszük az összeget, 99 ezer 981 forintot kapunk meg. 19 forinttal kevesebbet.

Egy éves időtávon már más a helyzet. Hasonló kezdőbetéttel és kamattal 4500 forinttal gyarapodhatnánk: de 990-et a kamatadó, 661 forintot tranzakciós adó címén elvisz az állam, így marad nekünk kereken 2849 forint.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. laalika 2013. június 26. 16:18
  „...de a rezsí az csökken!”
 • 64. spiler 2013. június 26. 14:16
  „azért csak jól tették azok akinek van pénzük,hogy a sogorékhoz vitték”
 • 63. csonakos 2013. június 26. 10:18
  „http://www.investor.hu/news/20130626-megis-fizet-az-allam-mi-lesz-az-otpvel.html
  "A kormány ugyanis jó eséllyel megint úgy fog összeállítani egy újabb adónemet a bankszektor számára, hogy keres egy valamilyen mutatót a bankok pénzügyi beszámolóiban (nagyon sok mutató van ezekben), amit egy megfelelő kulccsal megszorozva épp a megcélzott adóbevételt érheti el, ha máshogy nem is, papíron biztosan. Ez a módszer viszont ismét bizonytalanságot szül, legalábbis addig, amíg meg nem ismerjük az újabb adót, amire akár gyorsan sor is kerülhet, hiszen a tervek szerint már csütörtökön szavazna a parlament az önkormányzati adósságokra kivetetett adót is tartalmazó csomagról."
  A végén ezt is mi fizetjük csak épp a narancsszemüvegen át még nem látszik!”
 • 62. csonakos 2013. június 25. 17:26
  „scott1 !
  Ezt reggel írtam neked és láss csodát! Már délután a kormányod elkezdte a visszatáncot! Látod, más is látja, hogy az államcsőd beismerése lenne amit le akartak a hitelezők torkán nyomni! A cikk délután jelent meg! Lehet olvasták a DM-ba írt hszt amit reggel írtam?:DDDDDD
  http://index.hu/gazdasag/2013/06/25/onkormanyzatvisszakozas/
  "Értesülésünk szerint a kormány azt fontolgatja, hogy mégis 100 százalékban törleszti az önkormányzatoktól átvett tartozásokat a hitelező bankoknak. Úgy tudjuk, a kormányt a hitelminősítők lehetséges reakciója aggasztja, az adósság egy részének nem törlesztése ugyanis részleges államcsődnek minősülhetne."”
 • 61. majorosjános 2013. június 25. 11:56
  „Számomra az a tény a legszomorúbb, hogy a magyar átlagpolgár pénzügyi kultúrájának szintje ilyen alacsony, ami a hiányzó pénzügyi képzés következménye! A 2000-es év körül véget ért ipari korban (munkahely hosszú időre, szép fizetélssel, jól működő egészségügyi ellátás, nyugdij és más állami támogatások stb.) nem volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése. Az információs korban azonban alapvető, hiszen az élethosszig tartó tanulás, a munkalehetőségek szóródása, stb. megkövetelnék a saját források leghatékonyabb kezelését. Ezt pedig - már a devizahiteleknél is bebizonyosodott - pontosan tudják a hazai bankszektorban is! Vissza is élnek vele! Lobbyerejük pedig a törvényhozásban messze meghaladja a betétesekét!
  Vonatkozó könyvek: Robert T. Kiyosaki: Tisztességtelen előny, Fejleszd pénzügyi IQ-dat.”
 • 60. f.gabriella 2013. június 25. 08:21
  „Mivel nincs lehetőségem megtakarításra ,így b... meg az állam az újabb legális uzsorakamatát.”
 • 59. scott1 2013. június 25. 07:18
  „NP1!
  Örülök, ha elborzaszt mindaz, amit Sándorfalván látsz! Kis híján országos példát csináltattatok belőle!

  X_Y!
  Nálad nagyobb "vadász" kevés van! :D Mindenkinél hangosabban hirdettétek az államcsődöt, a bankrendszerünk összeomlását, a 400 forintos eurót, vagy az időközi választások elsöprő ellenzéki győzelmeit... akinek, fenntartásai voltak mindezzel szemben azt ahogy most is mindennek lemocskoltátok... majd, az egészből nem lett semmi és amilyen hangosan óbégattatok olyan kuss volt utólag, na ezt hívják ...-nak! :D

  Azután visszatértetek az "erdőbe", mintha semmi sem történt volna, és még hangosabban óbégattok a tarthatatlan 3% alatti hiánycélról, az utcára vonuló emberek tömegeiről, a jegybank elnök miatt elszálló euróról, a szavazati jogunk megvonásáról... akinek, fenntartási voltak mindezzel szemben, azt ismét lehordtátok mindenféle agyhalottnak... ebből se lett semmi a nagy óbégatást még nagyobb csend követte. Akkor már elég nyilvánvaló volt, mit is az eredménye folyamatosan a ti erdőjárásotoknak! :D

  Mindezekből még erőt is merítve! :DDD Visszatértek az "erdőbe" és 2 forintos forintgyengülésnél a forint haláláról vizionáltok, aki azt merte mondani, hogy ez csak időszakos gyengülés azt érvek helyett csak szokásotokhoz híven mocskoltátok, csak amíg gyaláztatok erősödött a forint az euróhoz képest 4 forintot... ilyen gyorsan még sohasem végeztetek egy "vadászatokkal"... :D
  Nem kérdezi már tőled senki, hogy te vadász, te vadászni jársz ide egyáltalán, hiszen mindenki látja vadászataid végét a fórumon! :DDD”
 • 58. csonakos 2013. június 25. 07:17
  „52. scott1 2013.06.24. 22:32
  " miszerint nem lesz államcsőd,"
  Gyakorlatilag az önkormányzatoktól átvállalt adósság nem teljes visszafizetése, egyoldalú 7%-os minusza "államcsőddel" ér föl! A átvállalt adosságot nem tudja kifizetni a rezsim! Csak ezt föl kéne ismerni a narancsszemüveg mögül is!”
 • 57. spiler 2013. június 25. 07:16
  „most olvasom,,,MEGINT LEVELET KAPUNK A KIRÁLYTÓL ARRÓL AMIT MÁR HETEKÓTA TV,RÁDIÓ SUGÁROZ...PÉNZKIDOBÁS ha a sajátjából kellene fizetni biztos nem küldene...NE LEVELET HANEM CSOMAGOT KÜLDJÖN,,,KIS KOLBI ,,KIS GYULAI,,,KIS HAZAI MILK CSOKI,NEM CBA-S SZALÁMIT...STB”
 • 56. spiler 2013. június 25. 07:07
  „megszüntetem az OTP-S SZÁMLÁMAT”
 • 55. X_Y 2013. június 25. 06:13
  „52. scott1 2013.06.24. 22:32

  Scotty cica, te olyan vagy mint a viccben a vadász.. Tulajdonképpen miért jársz te az erdőbe ? :)”
 • 54. C6H12O6 2013. június 25. 05:45
  „Én "kitolok" az adóval. Mikor megjön a pénz rögtön elköltöm törlesztésre meg a számlákra az egészet. Egyszer maradt rajta 2 Ft plusz valamikor sok évvel ezelőtt.”
 • 53. NP1 2013. június 25. 05:40
  „52. scott1 2013.06.24. 22:32
  "..helyette csupán egységes ingatlanadó (ahogy neked is kigyűjtöttem már, 3%-os tervekről beszéltek 2011-ben)!" - kérdezd már meg erről a sándorfalviakat! Ott ugye nem szoci városvezetés van?”
 • 52. scott1 2013. június 24. 22:32
  „roxper, amiket te itt leírtál azok közül én egyiket sem állítottam! Ebben csak annyi volt az igazság, hogy szinte egyedül voltam a véleményemmel, miszerint nem lesz államcsőd, 400 forintos euró, 500 forintos benzin és a bankrendszerünk összeomlása...

  Arról azért említést tehetnél, hogy az IMF delegációval való tárgyalása után az ellenzéki vezetőink szerint 2012-re milyen elkerülhetetlen intézkedésekről beszéltek a sajtónak! Nyugdíjak megadóztatása és általános ingatlan adó!

  Irány az utca és szerezz híveket a tieidnek! Nálatok nem lesz, 3 ezrelékes tranzakciós adó, ti csupán a nyugdíjakat adóztatjátok meg... nem lesznek sanyargatva szegény energiaszolgáltatók, nem lesz ágazati adó, az energia ára is ugyanúgy fog emelkedni ahogy régen is, nem lesz kamatadó sem, helyette csupán egységes ingatlanadó (ahogy neked is kigyűjtöttem már, 3%-os tervekről beszéltek 2011-ben)!
  Milyen frankó lenne, ha egy átlagos szegedi lakás után közel negyedmillát kell fizetni évente, ugye? Ha még azt is a tudomásukra hoznád, hogy így 2 forinttal csökken a percdíjuk biztos melléd fognak állni... mert egyből azt fogják gondolni rólad, hogy te nem vagy egy helikopter! :D”
 • 51. roxper 2013. június 24. 22:00
  „Ne bántsátok szkottikát, van elég baja anélkül is... Mindenki hülye csak ő a helikopter, ő boldogan fizet eho-t a kamatjövedelem után, nincs benne semmi kivetnivalója. Ha vikike bevezeti az 54%-os szochot, akkor annak is boldogan tapsol és megpróbálja mindenkibe beleverni, hogy ezzel csak a vállalkozások versenyképességét próbálják növelni! :D”
 • 50. scott1 2013. június 24. 21:28
  „46. Mil 2013.06.24. 19:47

  Az, hogy csődközelbe kerültünk 2008-ra, az nem a véletlennek köszönhető! Jött a hagyományos IMF segítség Uniós ortodox módszerekkel... mi 2010-ben nem kértünk belőle, de a románok, görögök, portugálok, spanyolok, olaszok... csinálták tovább alacsony kamatozású pénzt pumpáltak a bankrendszerükbe, amit az IMF felügyelete mellett ki is vontak az adott nemzet gazdaságából a nemzetközi pénzpiaci szereplők, annak rendje és módja szerint, az adósságot ráhagyva az adott országra! Csak erről valamiért elfelejtettél említést tenni!
  A Portugálok hozzánk hasonlóan 80% körüli államadósságon álltak, de 2013-ra uniós és imf-es felügyelet mellett 120% felett járnak! Ja, hogy most senki sem tudja, hogy merre tovább se a kormányuk, se az unió se az IMF... bagatell dolog, hiszen nyertek 1-2%-t a kamaton, ugye?
  1-2 ezrelékes tranzakciós adókkal nem foglalkoztak az általános imf-es ajánlások, majdnem minden megsegített kormánytól csak ezeket fogadták el: általános ingatlanadó, nyugdíjak megadóztatása vagy csökkentése, szociális kiadások csökkentése...
  Hirtelen nem is tudok olyan kormányt mondani, aki nem bukott volna bele, vagy előrébb lenne mint mi! Az, hogy titeket ez megint csak nem zavart volna az számomra világos... De ezzel nem foglalkozol, hiszen az egész mondandód csak a kötvénypiacon elfoglalt helyzetünkre akartad kihegyezni! :D”
 • 49. scott1 2013. június 24. 21:03
  „Én élek A KIS VILÁGOMBAN iii888! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  Nézzük már meg miket is hordtál te itt nagy KOMOLYSÁGODBAN össze!

  Kezdted azzal a nagy leleplezéssel, hogy a mostani korrekcióval csak megakarják félemlíteni az embereket, de te kifogsz rajtuk, mert majd jól lelépsz ebből az országból, mint ahogy minden magyar is, kivéve a 2/3-ad! Akik majd, egymásról húzzák le a bőrt, miután te is elmentél!
  Mivel szerinted hülyének néz a kormány és az emelések miatt a te vállalkozásodnak + 1-2000ft-os problémát jelent, ezért inkább kirúgod az összes alkalmazottadat és még a vállalkozásodat is megszünteted, hogy jól megmutathasd nekik...
  Majd a végén mindezt megtrónfoltad a téves "dübörög a gazdaság" szlogennel, és az "egyék meg amit főztek", meg a "te fa....dal ne verjék a csalánt" közhelyeiddel egyfajta slusszpoénként!

  Érdemes visszaolvasni, azután döntse el mindenki csendben, kit is kell sajnálni...

  Vagy mi lenne az én világom? Az, hogy másfél éve a te mostani mantrázásodhoz hasonlóan 400 forintos euróról, államcsődről, bankrendszerünk összeomlásáról... vizionáltak jó páran? Nem ez sem az én kis világom volt! Főleg, hogy amikor kételkedni mertem a mostanihoz hasonló apokaliptikus jóslataikban, ugyanazt kaptam amit most is...
  De persze a hiba bennem van, ugye, én vagyok az, aki egy kis világban él és nem látja a valóságot? Na ne viccelj! :D”
 • 48. jacuzzi 2013. június 24. 20:21
  „És miért veszi fel a pénzt? Használja vásárlásra a bankkártyát díjmentesen :-)”
 • 47. iii888 2013. június 24. 19:54
  „scot1
  IGAZAD VAN.INKÁBB RÁDHAGYOM.SAJNÁLNI TUDLAK CSAK DE KOMOLYAN.ÉLJÉL A KIS VILÁGODBAN.”
 • 46. Mil 2013. június 24. 19:47
  „43. scott1 2013.06.24. 18:30

  Az hogy nem kerültünk csődközelbe eddig, az nem a csodás qrmányzásnak köszönhető, hanem annak, hogy a FED és a japán jegybank "pénznyomtatási" programot indított el, pénzt pumpáltak a piacokba, és jutott ide is, mivel mi még mindig aránylag magasabb kamatokat fizetünk a kötvényeink után. Egyébként olyan díszes társasággal vagyunk kb egy szinten kötvénypiaci szempontból, mint MExikó, Szerbia.. Meg pár afrikai ország :)
  Tudod, az isteni gondviselés, és a világgazdasági pénzbőség :) De ősszel még bajba kerülhetünk..”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymás után húzzák le a rolót a magánnyugdíjpénztárak

A Pannónia Nyugdíjpénztár magán-nyugdíjpénztári ágának végelszámolásáról döntött a kassza csütörtöki… Tovább olvasom