Gazdaság

2010.09.30. 17:21

Ismét lesz gépgyártás Kaposváron, kétmilliárdból építettek gyárat

Kaposvár - Startra kész a Lakics Gépgyártó Kft. kétmilliárdos kaposvári beruházása; az 1,4 milliárd forint saját erőből és 600 millió forint pályázati támogatásból másfél év alatt megépült gyárban szél-, vízi- és atomerőművekhez motorokat és generátorokat, acélszerkezetű részegységeket készítenek. <br>

Lakics László, a cég tulajdonosa és ügyvezető igazgatója csütörtökön, Kaposvár polgármesterével közös, átadás előtti bejárásra invitálta az újságírókat, hogy bemutassa a város legújabb, három hektáron felépült gépgyárát.

A 15 ezer négyzetméteres üzemcsarnokban már tart a próbaüzem, hamarosan megindulhat a termelés - mondta az ügyvezető igazgató a 98 százalékos készültségű gyárban tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: az önkormányzattal való példás együttműködésnek is köszönhető, hogy ilyen gyorsan elkészültek a beruházással.

Közölte: vállalásuknak megfelelően az első ütemben több mint száz, majd később újabb száz dolgozót foglalkoztatnak majd a kaposvári gyárban.

A családi vállalkozásban ugyancsak ügyvezető igazgatói posztot betöltő Lakics Péter hangsúlyozta: abban, hogy Kaposvárt választották, az is közrejátszott, hogy itt van középiskolai gépészképzés, ahonnan akár a leendő dolgozóik is kikerülnek. Hozzátette: szeretnének szoros kapcsolatot kialakítani az iskolával, terveik szerint képzési helyet biztosítanak a tanulóknak a gyakorlati oktatáshoz.

"Kaposvárnak újra lesz igazán komoly gépgyártása, újra lesz egyedi gépgyára" - emelte ki Szita Károly polgármester is, és úgy fogalmazott: ez nem csak a család, de Kaposvár büszkesége is.

Kaposvár számára rendkívül fontos, hogy új munkahelyek jönnek létre, ugyanis a város stratégiai célkitűzése, hogy az évtized közepére elérje az Európai Unió 64 százalékos foglalkoztatási szintjét, amely jelenleg 60 százalék - mondta a polgármester, hozzátéve: ez a ráta országosan 58, a Somogy megyei pedig 51 százalék.

Szita Károly annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ipari beruházásoknál változtatni kell a saját erő és a támogatás arányán. "Akkor tudunk csak igazán hatékonyan előremenni (...) ha az ipari beruházásokat a magyar kormány átstrukturálja olyan szinten, hogy a kis- és középvállalkozásoknak jelentősebb támogatás ad és biztosít az európai uniós támogatásokból" - mondta.

A Lakics gépgyártó Kft. családi vállalkozás, amelyet 1985-ben Lakics László alapított. A céget jelenleg két fiával közösen irányítja. A kaposvári építkezéssel a "kinőtt" dombóvári és a sántosi üzemeket váltják ki, e mellett Komlón van telephelyük. Az évi ötmilliárd forint forgalmat lebonyolító kft. Nyugat-Európába, elsősorban a német és osztrák piacra szállítja termékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!