Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Januártól módosul a jövedéki törvény

Az új szabály lehetővé teszi, hogy a NATO éttermeknek, kantinoknak is adófelfüggesztéssel lehessen jövedéki terméket - alkoholos italt - szállítani.
Aki NATO kantinnak szállít jövedéki terméket, véglegesen mentesül a jövedéki adó megfizetése alól - egyebek mellett ezt is tartalmazza a jövedéki adóról és az ilyen termékek forgalmazásáról szóló törvényt módosító javaslat, amelyet a pénzügyminiszter terjesztett a parlament elé, és amely az Országgyűlés honlapján olvasható.

A törvény módosítását alapvetően az Európai Parlament és Tanács határozata alapján létrehozandó Jövedéki Árumozgási és Ellenőrző Rendszer (EMCS) indokolja. Ennek az a célja, hogy mind az unió területén, mind pedig az egyes országokon belül - adófelfüggesztéssel végzett - jövedékitermék-szállítást napra készen lehessen, elektronikusan nyomon követni. Ezzel a visszaélések aránya is csökkenthető.

Az adófelfüggesztés tipikus módja az, amikor adóraktárba szállítanak jövedéki terméket, illetve ott tárolják azt. Az adót csak akkor kell megfizetni, amikor az kikerül a raktárból.

Vannak olyan esetek, amikor a jövedéki termék után még felhasználáskor sem kell adót fizetni. Ilyen például az, amikor az ásványolajból villamos energiát állítanak elő. A módosítás adómentessé teszi az olajfinomító hulladékából előállított jövedéki terméket is, ha elégetve, abból villanyáramot állítanak elő.

Az új szabály lehetővé teszi, hogy a NATO éttermeknek, kantinoknak is adófelfüggesztéssel lehessen jövedéki terméket - alkoholos italt - szállítani. Ilyenkor a szállítást a NATO egység igazolja a vámhatóságnak, amely a szállítót mentesíti az adó megfizetése alól.

A javaslat szabályozza azt is, hogy kinek és hol kell megfizetnie az adót, ha csomagküldő cég, az unión belül szállít - megrendelésre - jövedéki terméket.

Jelenleg alkoholtermék 2 litert meghaladó kiszerelésben csak vámhatósági engedéllyel forgalmazható. A javaslat engedély helyett bejelentést ír elő. Ugyan ez vonatkozik a 2 liter feletti kiszerelésű gyümölcsborokra is, viszont a szőlőbornál a 25 litert meghaladó kiszerelés a bejelentés-köteles.

A jövőben nem zárhat be a vámhatóság boltot csak azért, mert ott olyan jövedéki terméket találtak, amelynek a címkéje más termékre utal, mint ami például a palack valós tartalma. Ilyenkor a jóhiszemű kereskedő nem büntethető boltbezárással.

Az elkobzott ásványolaj termékek - a jelenlegi szabályok szerint - a katasztrófa elleni védekezésre felhasználhatók. A módosítás után katasztrófavédelmi gyakorlatra is felhasználható lesz az elkobzott termék.

Olvasóink írták

  • 2. varadipal 2009. október 04. 16:33
    „Rómeóval egyetértve: a jövedéki törvény a fináncokat és a szesz forgalmazókat és szállítókat , meg a 3 NATÓ kocsmát érinti. Borzasztóan fontos, hogy az újság lapja ne maradjon úresen, mert az olyan snassz lenne. A világban egyébként sem történt semmi, ami ennél fontosabb lett volna. A bulvár ehhez képest tudományos ismeretterjesztés.”
  • 1. KolompárRómeó 2009. szeptember 28. 15:07
    „Na végre egy jó hír! Ez nagyon sokunkat érinti!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az euró 269 forint felett hétfő reggel

Hétfő kora reggel 269,25 forintot ért egy euró a nemzetközi bankközi devizapiacon. Tovább olvasom