Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Jelentősen javult az ország jövő évi gazdasági növekedésére szóló előrejelzése

A londoni pénzügyi elemzők a korábban vártnál nagyobb lendület és a kedvező külső környezet miatt jelentősen javították a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok előrejelzéseit.
 Londoni pénzügyi  elemzők jelentősen javították a közép- és kelet-európai  EU-gazdaságok, köztük a magyar gazdaság idei és jövő évi  növekedésére szóló előrejelzéseiket a korábban vártnál nagyobb  lendület és a kedvező külső környezet miatt.    

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének  feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői hétfőn ismertetett  tanulmányukban közölték: a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész  évi növekedésére adott prognózisukat 0,9 százalékponttal 3,8  százalékra, a jövő évi magyar GDP-bővülésre szóló becslésüket 0,5  százalékkal 3,3 százalékra emelték.  

A ház szerint a közép- és kelet-európai térségben elsősorban az  euróövezeti kilátások javulása és az erőteljes hazai kereslet  együtt indokolja az előrejelzések javítását.  

A cég a cseh gazdaság idei növekedésére kidolgozott prognózisát  0,6 százalékponttal 3,2 százalékra javította, jövő évi cseh  növekedési előrejelzését 3 százalékon hagyta.  

A Morgan Stanley londoni elemzői Lengyelországban az idén 4,1  százalékos, 2018-ban 3,4 százalékos növekedéssel számolnak. Ezek 1,  illetve 0,4 százalékponttal javított előrejelzések.  

Az utóbbi időben más nagy londoni házak is felfelé módosították  a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisaikat.  

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni  befektetési részlegének elemzői a minap közölték: az általuk eddigi  várt 3,6 százalék helyett 4 százalékos növekedéssel számolnak az  idén a magyar gazdaságban, 2018-ra szóló, 3,5 százalékos  előrejelzésüket mindazonáltal változatlanul hagyták.  

A JP Morgan londoni elemzői szerint a 4,1 százalékos éves  összevetésű növekedést valószínűsítő első negyedévi GDP-becslés  indokolttá teszi a magyar gazdaságban még meglévő kihasználatlan  kapacitások mértékéről alkotott megítélés felülvizsgálatát is,  mivel valószínűsíthető, hogy a kibocsátási rés - az elért tényleges  növekedés százalékos rátája a potenciális növekedéshez viszonyítva  - pozitív tartományba fordult.  

Ezt más londoni elemzőcégek is így látják.  

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a  Capital Economics helyzetértékelése szerint a közép- és  kelet-európai EU-gazdaságok az erőteljes növekedési lendület miatt  most már kezdenek kifutni a kapacitástartalékokból.  

A ház londoni elemzői közölték: becslésük szerint az  országcsoport gazdaságaiban a kibocsátási rés a 2013-ban mért  mínusz 2 és mínusz 5 százalék közötti sávról mára gyakorlatilag  teljesen bezárult.   

A cég saját számításai szerint a kibocsátási rés a magyar  gazdaságban már jelentős mértékben pluszba fordult, 1,8 százalékkal  meghaladva a potenciális GDP-t.  

A Capital Economics elemzőinek várakozása szerint ebben a  környezetben az inflációs ütemek a térségi gazdaságokban jövőre  átlépik a jegybanki tűrési sávok középértékeit, Magyarország  esetében a 3 százalékot. A ház az idén 3 százalékos, jövőre 3,5  százalékos átlagos inflációval számol Magyarországon.  

A Capital Economics londoni elemzői mindezek alapján azzal  számolnak, hogy a térségi jegybankok a következő 12-18 hónapban  hozzákezdenek monetáris politikájuk szigorításához. A cég  Magyarországon és Romániában agresszívabb szigorítási ciklust vár,  mint a térség többi gazdaságában. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kezdeti emelkedés után csökkenni kezdett a kőolaj ára a katari konfliktus miatt

Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jemen, Líbia és Szaúd-Arábia hétfőn mondta fel a… Tovább olvasom