Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Jól teljesítettek a takarékok a végtörlesztési hajrában

2010 decemberében és 2011 januárjában összesen közel 10 ezer ügyfelet szereztek a takarékok.
A devizahitelek kiváltásának hajrájában, azaz 2010 decemberében és 2011 januárjában összesen közel 10 ezer ügyfelet szereztek a takarékok, februárban pedig további csaknem 3 ezer szerződést kötöttek korábban megítélt hitelekre - olvasható az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) nemrég indult szakmai blogjában.

A végső mérleg szerint két személy híján 13.500 új lakossági partnerre tett szert az integráció, részben olyanok révén, akik korábban éppen azért hagyták ott a szövetkezeti hitelintézeteket, mert nem kínáltak számukra alacsony kamatozású, ámde magas árfolyamkockázatot hordozó devizahitelt - fogalmazott a blogban Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója.

Mindezek eredményeképpen az új ügyfeleknek folyósított hitelösszeg a február végi összesítés szerint 72,4 milliárdot tesz ki. Január végéig a takarékok több mint 50 milliárd forinttal, február végéig pedig csaknem 65 milliárddal növelték lakossági hitelállományukat a törlesztések és a kiváltó hitelek eredőjeként, bruttó módon számolva.

Varga Antal szerint a végtörlesztés során bemutatott aktivitás várhatóan feljebb srófolja majd a takarékok piaci részét is, amely a lakossági hitelezésben egyelőre 5 százalék körüli. A meglévő devizahitel-portfólió alapján egyébként nagyjából 1,5 százalékos hitelezési részesedés lett volna indokolt a február végén lezárult folyamatban, mivel a takarékok mérlegében az összes lakossági deviza-jelzáloghitelnek csupán ekkora hányada szerepel.

A blogból kiderül: a kedvezményes végtörlesztési lehetőség miatt a szektor a korábban becsültnél nagyobb, várhatóan a 2 milliárd forintot meghaladó veszteséget szenved el, néhány tagintézmény emiatt "piros számokkal zárja majd a 2011-es évet". Bízni lehet ugyanakkor abban, hogy az egyszeri veszteséget hosszabb távon ellensúlyozza majd az új ügyfelek szerzésével járó többletbevétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Árpád: Lesz IMF-megállapodás

Hogyan hat a válság az Európai Unióra és tagállamaira? Erről szervezett kétnapos nemzetközi tanácskozást a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara. Tovább olvasom