Gazdaság

2010.10.25. 17:47

Jövőre az autósok harmadának nő a kgfb díja

Amiatt, hogy a jövő évre a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) tarifáját a motor hengerűrtartalma helyett a teljesítmény alapján kell meghatározni, a biztosítottak egyharmadának több mint 10 százalékkal növekszik, további egyharmadának pedig ennyivel csökken a díja - mondta saját biztosítója adataira hivatkozva Ilics László, a Generali Providencia vezérigazgató-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Azzal, hogy azok számára, akik évközben vásárolnak autót, az idéntől a vásárlás napja a kgfb évfordulója, összekapcsolódik a kétfajta - a kgfb és a casco - biztosítás. Az utóbbi díjánál egyre inkább nem az autó, hanem a biztosított személye lesz a meghatározó - jegyezte meg. Ez technikailag úgy történik, hogy a kgfb bónusza befolyásolja a casco díját is.

A Generali sem preferált, sem diszpreferált csoportokat nem hoz létre a jövő évi tarifája meghatározásakor - mondta az MTI kérdésére a vezérigazgató helyettes. Helyette minden ügyfelét a saját kockázata alapján sorolja be a biztosító, és ez nem csak az új, hanem a meglévő ügyfelekre is vonatkozik. Korábban ugyan is legtöbb biztosító a városi fiatal autóvezetőktől igyekezett távol maradni magas díjakkal, viszont alacsony díjjal vonzotta a vidéki idősebb korosztályt.

A Generali kgfb ügyfeleinek a száma meghaladja az félmilliót - mondta Jákfalvi Zoltán, a biztosító gépjármű üzletágának az igazgatója. Ehhez adódik hozzá a Genertel direkt biztosító mintegy 150 ezer autója - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!