Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Karácsony utáni roham a boltokban

Szeged - Már az ünnepek utáni első napon megszállták az emberek a Árkád bevásárlóközpontot Szegeden. Sokan a karácsonyra kapott meglepetéseket akarták visszacserélni: vagy többet kaptak ugyanabból a termékből, vagy hibás volt. Mások a karácsonyra kapott pénzt akarták elkölteni.
Gombostűt is alig lehetett leejteni a szegedi Árkád bevásárlóközpontban szombaton. Nemcsak szegediek és környékbeliek, külföldiek is szép számmal érkeztek az ünnepek utáni első nyitvatartási napon vásárolni és cserélni. A legnagyobb sor a Media Markt ügyfélszolgálati pultjánál állt.

– Ezt a grillezést is tudó mikrohullámú sütőt kaptam karácsonyra, de amint bekapcsoltam, egyből kiverte a biztosítékot. Azonnal behoztam cserére, egy ugyanilyet szeretnék helyette – mondta várakozás közben egy fiatalember. Egy idősebb nőnek a karácsonyra kapott hajsütő vasából esett ki első használatkor egy csavar, míg Kardos Anita legnagyobb meglepetésére két kávéfőzőt is kapott. – Az egyiket az anyósoméktól, a másikat ismerősöktől, nem tudtak összebeszélni, ezért volt dupla az öröm. Az egyik kávéfőzőt netről rendelték, annak visszacserélését macerásabbnak gondoltam. A másik áráért valami jópofa konyhai eszközt nézek – magyarázta.

Ünnep utáni roham. Fotó: Schmidt Andrea
Ünnep utáni "roham". Fotó: Schmidt Andrea

– Blokk ellenében január végéig lehet levásárolni azoknak a termékeknek az árát, amiből valaki kettőt kapott karácsonyra. A hibásakat, hiába voltak meglepetések, első körben szervizbe kellene vitetnünk, de azért elég rugalmasak vagyunk – mondták az ügyfélszolgálaton.

A parfümériákban – szintén blokk ellenében – csak a kibontatlan termékeket cserélik vissza. Az Alexandra könyvesboltban titkolóztak az eladók: nem akarták elárulni, cserélnek-e karácsonyra kapott könyvet, amennyiben az a megajándékozottnak már megvan. A könyváruház honlapján mindenesetre azt olvastuk, hogy a vásárlástól 14 napon belül indoklás nélkül el lehet állni: ha sértetlen a könyv, az ára visszajár.

Nagy volt a forgalom a különböző ruházati boltokban is. A karácsonyi cserét különféle módon oldják meg: például blokk és árucímke ellenében a vásárlástól számított egy hónapon belül lehet kicserélni a terméket a C&A-ban vagy a H&M-ben, míg a NewYorkerben január 8. a határidő.

Az üzletközpontban nem csak cserére érkezőkkel találkoztunk: sok fiatal karácsonyra pénzt kapott, amit mihamarabb el akart költeni az Árkádban. – Szilveszterre akarok vásárolni egy új ruhát a karácsonyra kapott pénzből. Azért jöttem már az első napon, hogy még minél nagyobb legyen a választék. Azt azért nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan lesznek – mesélte a 17 éves Adrienn, aki egy ruhaboltban bő negyedórát várt a pénztárnál.

Speciális jog, kifogástalan termék A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapja szerint ha nem üzletben – hanem például interneten vagy termékbemutatón – vásároltunk karácsonyi ajándékot, speciális jogok illetik meg a vásárlót. Ha meggondolta magát, a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől, akkor is, ha a termék hibátlan. Minőségileg kifogástalan terméket – csak azért, mert nem tetszik a színe, vagy nem megfelelő a méret – a kereskedő nem köteles kicserélni, de önként dönthet úgy a vállalkozás, hogy ezen kérésnek is eleget tesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A minimálbér 105 ezer forint lesz

A garantált bérminimum 122 ezer forint lesz, a vállalkozási szférának ajánlott béremelés mértéke pedig 3-4 százalék. Tovább olvasom