Gazdaság

2009.02.23. 20:26

Kelet-Európának együtt kell elutasítania a protekcionizmust

A kelet-európai nemzeteknek egységesen kell visszautasítaniuk a protekcionizmust - közölte hétfőn a lengyel külügyminiszter, aki így reagált arra, hogy az Európai Unió nyugati tagországai állami segítséget adnak saját gazdaságaiknak.

"Azt várom, hogy a tisztességes verseny szabályait betartják Európában" - mondta Radoslaw Sikorski újságíróknak Brüsszelben, ahol vasárnap regionális csúcstalálkozót tartanak lengyel kezdeményezésre. A tanácskozás megelőzi az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcsát, aminek helyszíne ugyancsak a belga fővárosban lesz majd.

Március 1-én Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia vezetői vesznek részt a brüsszeli minicsúcson. "Remélem, a találkozó kifejezi teljes támogatását az munkaerő, az áruk és a szolgáltatások szabad áramlása mellett" - mondta a lengyel külügyminiszter hozzátéve, hogy ébernek kell lenni a protekcionizmus miatt.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország vezetői nem rejtették véka alá elégedetlenségüket, miután a francia elnök nemrég felszólította a francia autógyárakat, hogy cserében az állami segítségért tartsák meg az otthoni gyártást ahelyett, hogy külföldre viszik. A franciák mellett Olaszország és Spanyolország is intézkedéseket jelentette be, hogy fellendítsék hazai autógyártásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!