Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kevés adat a jövő heti makrogazdasági naptárban

Kevés fontos makrogazdasági adat lát napvilágot a jövő héten, és egyiküknek sem lesz piaci szempontból lényeges árfolyammozgató hatása

Kevés fontos makrogazdasági adat lát napvilágot a jövő héten, és egyiküknek sem lesz piaci szempontból lényeges árfolyammozgató hatása. Így a regionális, euróövezeti hatások, illetve a görög adóssággal kapcsolatos újabb fejlemények lehetnek lényegesek.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az április-júniusi foglalkoztatottsági, munkanélküliségi adatokat. Az idén március-májusban 320 ezer volt a munkanélküliek száma, 37 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal 7,1 százalékra csökkent.

Az előző három hónapos, február-áprilisi időszakkal összehasonlítva 18 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, és 0,4 százalékponttal javult a munkanélküliségi ráta. A munkanélküliek aránya legutóbb tavaly ősszel volt ilyen alacsony, augusztus és október között. A foglalkoztatottak száma a március és május között eltelt tavaszi  hónapokban meghaladta a 4 millió 165 ezret, ezzel 102 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt. Az éves növekedés az idén először lépte át a százezres küszöböt.


Pénteken a lakásépítések, építési engedélyek első fél éves alakulásáról közöl adatokat a KSH.

Az első negyedévben 6,6 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel korábban, de 44,0 százalékkal több építési engedélyt adtak ki. Az év első negyedévében 1572 új lakás épült és 2381 építési engedélyt adtak ki. Az épített új lakások száma második negyedéve csökken éves összehasonlításban, miután a tavalyi év első három negyedévében növekedést mutatott a hosszú ideig tartó visszaesés után.

A lakásépítés szezonális hullámzását jelzi, hogy az első negyedévben 111 lakással épült kevesebb, mint egy évvel korábban, de feleannyi sem (1642-vel kevesebb), mint amennyit az előző, tavalyi negyedik negyedévben adtak át. A kiadott építési engedélyek száma a tavalyi év eleje óta töretlenül nő, leginkább 2014 második negyedévében bővült, 52,5 százalékkal.

Ugyancsak pénteken jelenik meg az ipari termelői árak júniusi adata. Májusban először emelkedtek az ipari termelői árak az idén: 1,0 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, mivel az exportárak 2,2 százalékkal nőttek, a belföldi értékesítés árai viszont továbbra is csökkentek, 1,2 százalékkal. Az ipar belföldi értékesítési árai 2013 szeptembere óta elmaradtak az egy évvel korábbiaktól, a forintban számolt exportárak háromhavi csökkenés után emelkedtek ismét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas Sándor: biztosított Magyarország kenyere

Az ország 1,2-1,3 millió tonnás kenyérgabona-, illetve takarmányszükséglete és az export is… Tovább olvasom