Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kevesebb új állást jelentettek be júniusban a munkáltatók

A munkáltatókjúniusban több mint 47 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, 14 százalékkal kevesebbet, mint májusban - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.
A bejelentett új állások csaknem kétharmada valamilyen támogatott foglalkoztatási konstrukció, nagyrészt közmunka.

Az előző év azonos időszakához képest 45,1 százalékos növekedést regisztrált az NFSZ a bejelentett új állások számában. A legtöbb új állásbejelentés továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett.

Az újonnan bejelentett állások 34,3 százaléka nem támogatott álláshely volt, 65,7 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók, tavaly júniusban ez az arány 52, illetve 48 százalék volt. A több mint 31.000 új támogatott állás gyakorlatilag a kétszerese a tavaly júniusban kínáltnak - derül ki a statisztikából.

Az idei hatodik hónapban összesen 98.100 állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, ebből a zárónapon 46.600 ezer állás maradt betöltetlen.

A júniusi zárónapon több mint 553 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami az előző hónaphoz képest 3,3 százalékos csökkenés, az előző év azonos időszakához képest pedig 1,3 százalékos emelkedés. A legtöbb álláskeresőt továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találunk, előbbiben több mint 65 ezren, utóbbiban több mint 57 ezren vannak állás nélkül.

A múlt hónapban az átlagosnál jelentősebben a férfi, valamint a szakképzettséggel nem rendelkező álláskeresők száma csökkent. Ez megegyezik a korábbi években tapasztaltakkal, mivel a nyári szezonális munkákban nagyobb arányban vesznek részt a férfiak, a közfoglalkoztatási munkák pedig elsősorban a szakképzettséggel nem rendelkezők számára biztosítanak munkalehetőséget. Egy hónap alatt az álláskeresők száma a férfiaknál 4,8l, a nőknél 1,7 százalékkal, a szakképzetleneknél 3,9 százalékkal, a diplomásoknál pedig 0,2 százalékkal mérséklődött a foglalkoztatási szolgálat adatai szerint.

Június végén több mint 152 ezer tartósan (több mint egy éve) regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, egy hónap és egy év alatt is csökkent a számuk. Arányuk a teljes álláskeresők állományán belül 27,5 százalékot tett ki, ez utóbbi egy év alatt 2,4 százalékponttal csökkent.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 3.100-zal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma májushoz képest.

Júniusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 12,5, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 0,4 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé pedig 0,2 százalékponttal csökkent.

Jelentősen megugrott, több mint három és félszeresére nőtt júniusban a csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók száma. 35 cég, összesen kétezer munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest ezerötszáz emberrel növekedett a bejelentett elbocsátandó létszám. Az egy évvel korábbi, 2010. júniusi bejelentett létszámtartalomhoz képest is jelentős, több mint ezerötszáz fős növekedés következett be.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2011. július 15. 16:32
    „Erősen látszik. Most júliusban sem jobb, sőt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesen pályáznak a nagyok közül

A GKI Gazdaságkutató Zrt. júliusban felmérést készített a 250 millió forintot meghaladó éves nettó… Tovább olvasom