Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Korlátozná a frank drágulását az euróval szemben Svájc

A svájci kormány és az ország központi bankja arról egyeztet, hogy küszöböt határoznának meg, ameddig a frank erősödhet az euróhoz képest.
Ez lehetőséget teremtene ahhoz, hogy szükség esetén a svájci bank intervenciót hajthasson végre a frank gyengítése céljából - közölte vasárnapi számában a SonntagsZeitung című svájci hetilap.

A svájci kormányhoz és a központi bankhoz közel álló források szerint az ezzel kapcsolatos tervek már elkészültek. A hetilap úgy tudja, hogy a kormány szerdai ülésén kerül szóba a kérdés, és támogatja majd az elképzelést. Ez mindenképpen a gazdaság érdekében állna, mivel az utóbbi időszakban jelentősen megdrágult frank komolyan visszafogja a svájci kivitelt, ami a gazdaság egyik fő motorja.

A hetilap értesülése szerint a svájci bank - legalábbis első körben - valamivel 1,10 frank/euró fölött húzná meg azt az árfolyamot, ameddig a frank erősödhetne. Ha átlépné ezt a szintet, a bank intervenciót hajtana végre. Pénteken este 1,1059 frank ért 1 eurót. A frank mintegy 30 százalékkal erősödött az euróhoz képest 2008 óta.

A SonntagsZeitung szerint az intervenciós határt 1,10-1,15 frank/euró szinten húzná meg az ország vezető gazdasági szakértői szövetsége, az Economiesuisse, és 1,40 franknál a svájci szakszervezetek szövetsége.

Olvasóink írták

 • 3. 620829 2011. augusztus 16. 11:02
  „Nem akarom---legyen csak meg a széles sáv 270 és 220 között-valamiből nekem is élnem kell!....mi lesz szegény spekulánsokkal?”
 • 2. igazságkereső 2011. augusztus 14. 17:18
  „Egyértelmű az,hogy a svájci frank körüli anomáliákhoz semmi köze nincs a magyarországi "frankhiteleseknek",az egész cirkusz a magyarországi bankok, leánybankok piszkoskodó pénzpolitikájuknak tudható be! A magyarországi "devizahitelesek" hitelei nem is látták az alpesi valutát, azok magyar forinthitelek voltak, a magyarországi bankok megérezték a pénz édes ízét, és rájöttek arra,hogy mindenféle hitelezési munka nélkül is jól elvannak a korábban -2002-2008 közötti -kiadott forinthiteleik ügyfelek felé történő manipulatív tevékenységeikkel! Gondoljunk csak abba bele,hogy a megduplázott havi törlesztőrészletekből mennyi hasznuk van a magyarországi bankoknak ebből?!! ha ezt Németországban vagy Franciaországban próbálnák megcsinálni a bankvezérek,néhány héten belül repülnének is,mint ahogy repült a Deutsche Post elnöke néhány évvel ezelőtt,mert rájöttek, hogy ügyfélellenes manipulációba kezdett! Ennyit a magyarországi bankok tisztességéről és természetesen a kormány lassú, már-már tehetetlennek minősíthető lépéseiről! Ne hivatkozzék a kormány arra,hogy nem léphet, mert ez egyszerűen nem igaz!Mindenben léphet a magyar kormány,ha azt tapasztalja,hogy az ország területén működő,de idegen érdekeltségű "bótolók" a magyar nemzet nagy többsége érdekei ellen ható intézkedéseket, üzleti manipulációt hajtanak végre! Már pedig a svájci frankot nem is látott magyarországi"devizahitelesek" ellen elkövetett banki súlyos manipuláció nemzetellenes tevékenység a bankok részéről! Ebben kell sürgősen intézkedni,de nem a 180.-ft-on rögzített árfolyammal és a külön számlán gyűjtögetett és mesterségesen felfelé mozgatott különbözet 2015.januárjától esedékes megfizetésével, mert újabb tisztességtelenül összegyűjtött milliókról szól a történet! Jó lenne most már valóban, ha nem néznék teljesen hülyének a magyarországi banki ügyfeleket,hanem most már a bankok "nyaka közé" csapnának, hogy elég volt a tisztességtelen uzsora megszerzéséből és nem csak a magán uzsorások ellen kell fellépni!! Ha pedig az ország szándékos tönkretétele zajlik, akkor ezt illenék tudatni is a magyar nemzettel,hogy felkészülhessen annak kivédésére!! Nem lehet egy magát demokratikusnak mondott országban antidemokratikus módon emberek tíz-és százezreit utcára pakolni a bankok tisztességtelen, munkanélküli meggazdagodása érdekében, mert jelenleg ez történik országunkban! " Jó reggelt Magyarország"!!”
 • 1. unknown 2011. augusztus 14. 16:41
  „"...és 1,40 franknál a svájci szakszervezetek szövetsége. ..."

  Bár így lenne! Ez esetben 196 forint lenne a frank...
  Azért a svájci bankárok is elgondolkozhatnak azon, hogy Svájc teljes vagyona és megtakarítása fedezetként is véges mindazon virtuális kereslethez képest, ami most nyilvánvaló őrületként külföldön végbemegy. Rizikó, mi lesz, ha a külföldi bankok hirtelen be akarnák váltani más devizájukat frankra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2021-re nem lesz euró - legalábbis a németek egyharmada szerint

Az Európa legerősebb gazdaságában, Németországban megkérdezettek közel egyharmada szerint 2021-re… Tovább olvasom