Gazdaság

2009.10.27. 07:33

Kormánygaranciával épülhet a Balatonring

Kormánygaranciát kap a Somogy megyei Sávolyon gyorsasági-motoros-versenypályát építő spanyol beruházó a Magyar Fejlesztési Banktól remélt hiteléhez - értesült a Népszabadság.

A napilap keddi számában azt írta: ez szakértők szerint azt jelenti, hogy a fejlesztési bank szinte bizonyosan megadja a beruházónak a Balatonring megépítéséhez szükséges mintegy 50 millió eurós kölcsönt. Ezzel elhárul az utolsó akadály is az összesen 80-90 eurós - a térségben több száz munkahelyet teremtő, s jelentős idegenforgalmat, adóbevételt generáló - beruházás elől.

A Népszabadság úgy tudja: a legfeljebb 15,3 milliárd forint összegű hitel nyolcvan százalékára vállal garanciát a kormány.

A Magyar Fejlesztési Banknál a lap érdeklődésére azt mondták: még az idén megköthetik a hitelszerződést.

A Sedesa-csoport részvételével létrehozott spanyol konzorcium tavaly nyáron jelentette be, hogy csaknem 90 millió euróért - felerészt hitelből, felerészt önerőből - felépít egy 4232 méter hosszú versenypályát a Somogy megyei Sávolyon, s 2009 őszén meg is rendeznék ott az első gyorsaságimotoros-világbajnoki futamot. A ring építése azonban csúszott, mert a Sedesa nem tudott megállapodni az MFB-vel a szükséges hitelről, ezért a pálya premierjét 2009 őszéről 2010 szeptemberére halasztották. A beruházó júliusban saját tőkéjéből elkezdte építeni a ringet abban bízva, hogy az MFB időközben jóváhagyja számára a munkálatok befejezéséhez nélkülözhetetlen összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!