Közzétette a második féléves ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék

A számvevőszéki ellenőrzések a módszertani és digitális fejlesztéseknek köszönhetően a korábbaiknál több szervezetre terjednek ki.

Közzétette a második féléves ellenőrzési tervét Állami Számvevőszék (ÁSZ), és Domokos László elnök pénteken át is adta Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének – derül ki a honlapjukon olvasható közleményből.

2020 második felében többek között a fertőző betegségek elleni lakossági védettség, a digitális oktatás, az energiafogyasztás lesz a vizsgálatok legfőbb célja – írták.

A közlemény elsőként azt veti föl, hogy a Magyarországon kialakított rendszerek biztosítják-e a ritka, vagy a korábban nem is előforduló fertőzések elhárítását.

Az ÁSZ értékelni fogja a veszélyhelyzet idejére bevezetett tanítási rend tapasztalatait, hogy ezzel is segítsék a köznevelési rendszer fejlesztéseit. Ellenőrzik emellett a környezettudatossági intézkedéseket, a hulladékgazdálkodás eredményességét, de a törvényi előírásoknak megfelelően átvilágítják a költségvetési támogatásban részesülő pártok, valamint az önkormányzatok gazdálkodását is.

A korrupció elleni védettség miatt különösen fontosnak nevezték az elszámoltathatóságot, legyen szó akár adófizetői, akár támogatói pénzekről. Kiemelt feladatnak tekintik emellett a központi költségvetése végrehajtásáról készített zárszámadás ellenőrzését, amit az államháztartás teljes gazdálkodásának lefedésére alkalmas ellenőrzési modell szerint végeznek.

A közlemény a számvevőszéki átláthatóság alapkövének nevezi az ellenőrzési tervet. Tevékenységével az ÁSZ hozzájárul a közpénzügyi helyzet javításához, ajánlásaival pedig tanácsadó feladatokat is ellát – írták.

Hozzászólások

Fülöp Attila: 565 millióból újul meg 14 gyermekotthon
Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőképet kell biztosítani annak a 23 ezer gyermeknek, aki nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban nő fel.
Augusztustól 33 új kórházparancsnok állt munkába
A kórházparancsnokok mintegy harmadánál történt váltás.
Páratlan leletekre bukkantak a Dunánál
A folyó bajorországi szakaszán 5000 éves tárgyak kerültek elő.
A 110 gát világbajnoka és Európa-bajnoka is indul
A világ legjobb atlétái érkeznek a zárt körű versenyre.
Meghalt Reigl Judit festőművész
97 éves volt.
Játékos formában ismerkedtek a mindszenti gyerekek a szakmákkal – Fotók
Egy mindszenti kétgyermekes édesanya fejéből pattan ki a szakmákat bemutató tábor ötlete, hogy tizenkét éves fiát motiválja.