Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

KSH: csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés volumene júniusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent, miután az ipari export és a belföldi értékesítés egyaránt visszaesett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.
A részletes adatokból kiderül, hogy munkanaphatástól megtisztítva 1,0 százalékkal nőtt a termelés volumene júniusban 2010 hatodik hónapjához képest.

A most közölt adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

A termelés az év első hat hónapjában 8,1 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakit.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban már második hónapban csökkent: 0,6 százalékkal a májusi 0,8 százalék után. Az export negyedik hónapja zsugorodott havi összevetésben az előző havival megegyező 1,3 százalékkal.

Az ipar 2011. júniusi termelésének és exportértékesítésének alakulásában a csökkenő külpiaci kereslet, valamint a bázis- és a munkanaphatás egyaránt szerepet játszik - állapította meg jelentésében a KSH. Tavaly júniusban a termelésben 15,7, az exportban 22,9 százalékos volumennövekedés következett be. Az előző hónapokhoz hasonlóan a hazai eladások most sem érték el a bázisév szintjét.

Májusban még árnyalatnyit gyorsult az ipari termelés: kiigazítatlan adatok szerint az előző havi 7,0 százalékos emelkedés után 7,3 százalékkal bővült a termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. Munkanaphatástól megtisztítva viszont 2,3 százalékosra lassult az ipari kibocsátás növekedése az április 9,6 százalékos ütemről.

Az ipari termelésben meghatározó exportértékesítés 2011 első hat hónapjában 11,2 százalékkal emelkedett, miközben júniusban 0,6 százalékkal mérséklődött 2010 azonos időszakához képest. Ez csak részben magyarázható a bázishatással (tavaly júniusban az export 22,9 százalékkal nőtt), hiszen 2010 április-májusban is 20 százalékos illetve azt meghaladó exportbővülést mért a KSH, majd ezután idén április-májusban még jelentős 7,5, illetve 10,8 százalékkal gyorsult a kivitel.

Az adatok szerint 2011. júniusban a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 7,8 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alágazat, a feldolgozóipar exportjának közel egynegyedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene nagymértékben, 26 százalékkal visszaesett. (Idén ez már a harmadik hónap, amikor az utóbbi alágazat exportértékesítésében csökkenést regisztrált a KSH).) Ezen belül a híradástechnikai berendezések kivitele 34,2, az elektronikus fogyasztási cikkek exportja 33 százalékkal esett vissza, feltehetően a bázishatás következtében, mivel 2010 első felében a foci világbajnokság miatt ezen árucsoport kivitele megugrott.

Az ipar belföldi értékesítése az első félévben 4,4 százalékkal, júniusban 6,4 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest. Az adat nem magyarázható bázishatással, mivel tavaly júniusban is 1,3 százalékos csökkenést mért a KSH.

A KSH jelentése szerint az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 júniusában a feldolgozóipar termelése 2,1 százalékkal csökkent, a csekély súlyú bányászaté 5,6 százalékkal bővült. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,3 százalékkal nőtt, amihez kapacitásnövelő villamosenergia-ipari beruházások és felújítások is hozzájárultak.

2011 júniusában a feldolgozóipar tizenhárom alágazata közül nyolcban bővült a termelés. A jelentősebb súlyú alágazatokból a feldolgozóipari termelés mintegy egyötödét adó járműgyártás volumene 4,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - ez kizárólag a kivitel kedvezőbb alakulásának köszönhető, ugyanis a hazai eladások csökkentek.

A március-áprilisi adatokhoz hasonlóan visszaesést figyeltek meg a második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés közel egyhatodát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában: az alágazat kibocsátása igen jelentősen, 24,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A harmadik legnagyobb alágazat, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,4 százalékkal mérséklődött, nagyrészt az értékesítés több mint kétharmadát kitevő hazai eladások visszaesése miatt. A magas bázis ellenére is jól teljesített a gyógyszergyártás: termelése 12,3 százalékkal emelkedett az előző év júniusához képest.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2011 júniusában 8,2 százalékkal visszaesett 2010 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 8,4, az új belföldi rendelések 6,9 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 18,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az év első hat hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 3,0 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében - a 2010. január-júliusi 5,1 százalékos létszámcsökkenés után - 4,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

A múlt év azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első hat hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Észak-Magyarországon (14,8 százalék), a legkisebb a Közép-Dunántúlon (3,7 százalék) figyelhető meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzati adósság - Szeged rendben törleszt

A csongrádi megyeszékhely svájci frank alapú hitelállománya 8,4 millió frank, mintegy 1,87 milliárd forint. Tovább olvasom